Evaluatie van het UEFA-ontwikkelingsprogramma voor vrouwen
In 1862 werd al een voetbalwedstrijd tussen vrouwen gespeeld. Dat was in het Schotse Glasgow. In 1865 werd de British Ladies Football Club opgericht. Het was in de tijd dat de suffragettes strijd voerden voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen.
Vrouwenvoetbal: een moeilijke start
Ook wat voetbal betreft, zou het nog een lange tijd duren voor vrouwen ook echt in de sport werden geaccepteerd. Vlak na de Eerste Wereldoorlog verbood de Engelse bond zelfs voetbal voor vrouwen op de velden van de aangesloten clubs. Een verbod dat tot in 1971 zou standhouden.
Ook de Koninklijke Belgische Voetbalbond voerde in 1921 een verbod op vrouwenvoetbal in. Eind jaren 60 werden opnieuw de eerste vrouwelijke teams samengesteld. Vanaf 1971 werd een eerste competitie gestart. Het zou toch nog een lange weg zijn tot voetbal Belgie van de huidige successen van onze Red Flames zou kunnen genieten.
Het UEFA-ontwikkelingsprogramma voor vrouwen werd in het leven geroepen om de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Europa te verbeteren. Hieronder doorlopen we de belangrijkste positieve aspecten van dit programma. Daarnaast kijken we ook waar nog verbetering kan gebeuren.
- Toename van de deelname: Het programma heeft er voor gezorgd dat er meer vrouwen en dames deelnemen aan het voetbal. En dat op alle niveaus. Dit heeft het vrouwenvoetbal populairder en toegankelijker gemaakt.
- Professionele ontwikkeling: Het programma biedt een betere ondersteuning voor trainers, scheidsrechters en clubs in het vrouwenvoetbal. Hierdoor is de kwaliteit van coaching en de totale ondersteuning van het vrouwenvoetbal sterk verbeterd.
- Toernooien en competities: De inspanningen van de UEFA hebben ervoor gezorgd dat er nu meer vrouwenvoetbaltoernooien en competities bestaan. Zowel op nationaal als op internationaal niveau. Hierdoor krijgen speelsters meer mogelijkheden om te spelen.
- Infrastructuur: Investeringen in faciliteiten voor vrouwenvoetbal zijn ook onderdeel van het programma. Denk aan trainingsvelden en stadions. Hierdoor zijn er meer trainingsmogelijkheden. Het heeft tegelijk ook bijgedragen aan de groei van de sport.
- Meer media-aandacht: Het programma heeft geholpen om het vrouwenvoetbal meer in de aandacht van de media te brengen. De sport is hierdoor in een positief daglicht gekomen. Het zet steeds meer dames aan om de voetbalschoenen aan te trekken. Ook het aantal supporters voor de sport groeit hierdoor gestaag.
- Financiële steun: Het programma heeft ondertussen al veel bereikt. Toch kan meer financiële steun nog meer mogelijkheden bieden voor groei van het vrouwenvoetbal. Dit zien we vooral in subsidies voor clubs en federaties.
- Talenten ontdekken: Er zou meer structuur voor het opsporen en ontdekken van voetbaltalent moeten zijn. Een systeem voor scouting en doordachte jeugdontwikkelingsprogramma’s kunnen helpen om jong talent te ontdekken.
- Gelijke kansen: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er gelijke kansen zijn voor vrouwen en meisjes in het voetbal. Dat start al bij de jeugdacademies. Maar loopt verder tot aan de professionele competities.
Over het algemeen heeft het UEFA-ontwikkelingsprogramma voor vrouwen veel positieve invloed gehad op het vrouwenvoetbal in Europa. Het heeft de deelname vergroot en voor aandacht voor deze sport gezorgd. Er zijn zeker nog steeds gebieden waar verbetering mogelijk is. Door deze aspecten aan te pakken kan het programma nog meer succes boeken. En zal het nog meer bijdragen aan de verdere groei van het vrouwenvoetbal.