Home > Toerisme

Toerisme

‘Kijk, een kudde olifanten achter die zebra’s’
Kenia: safari in pure luxe

Uitzicht op de Indische Oceaan, een Bounty-strand aan je voeten en apen die zich van boom naar boom slingeren in de schitterende tuin van Msambweni Beach House. We zijn net aangekomen in dit luxe-resort van Vlaming Frederik Vanderhoeven en een drietal breed lachende Kenianen biedt ons verfrissende doekjes aan. Het is december en het kwik in Mombassa flirt probleemloos tegen de 35 graden aan. We hebben vier fenomenale safaridagen achter de rug en nu staat ‘drie dagen baden in luxe’ op het programma. Maar daarover zo meteen meer….
Mario De Wilde

Nauwelijks twee minuten in Nairobi geland en ik adem al meteen de typische Afrikaanse sfeer in. Ongecontroleerde chaos versus hangmatcultuur. De driver laat de Keniaanse hoofdstad, ooit een nederige buitenpost langs de Uganda Railway, gelukkig links liggen. Een dikke smog hangt over de grootste stad van Oost-Afrika met bijna 4 miljoen in-woners. We slalommen het drukke ver-keer door en naderen een residentiële wijk. Aan een lange oprit van East Church Road slaan we rechts af en vijf minuten later worden we afgezet aan Karen Gables, een optrekje met kolo-niale allures. Christian, een Nederlandse zakenman in groenteconserven gebruikt zijn villa al vele jaren als heimat maar ontvangt er nu ook –bevoorrechte gasten. De setting van The Cables is wonderbaarlijk, vlakbij het arboretum en enkele steengoede restaurants.
karen-gables.nairobi-hotels-ke.com

10.15 u: slurfje Tamiyoi geadopteerd
Na een heerlijk ontbijt op het terras, komt de driver ons oppikken. Onderweg stellen we vast hoe groot de invloed van de Deense Karen Blixen nog steeds is. Sinds de prent ‘Out of Africa’ met awards overladen werd, won de regio nog meer aan populariteit. Park, restaurant, warenhuis, school, kerk en dorp: ze kregen allemaal de naam Blixen mee. We houden na een uurtje halt aan het olifantenweeshuis van David Sheldrick’s. Hier worden de kleine slurfjes opgevangen en verzorgd. Ieder olifantje krijgt een soort buddy, een vervangende moeder die 24 uur per dag voor ze zorgt en zelfs bij het weesje in de stal slaapt. Iedere dag wordt het olifantje geconfronteerd met soortgenoten zodat het toch een (soort) familieleven leert kennen. Wanneer de olifantjes geen medische verzorging meer nodig hebben, worden ze overgebracht naar de opvang in Tsavo Oost National Park. Daar leren ze weer wennen aan de natuur en kunnen ze de in het wild levende olifanten ontmoeten.
En ja, we hebben een schatje van ruim één jaar geadopteerd.

Streep en Redford achterna
Na een korte stop aan het giraffencenter starten we het echte safariwerk. Het vraagt flink wat controle om het in-drukwekkende (22,000km2, Oost- en West-Vlaanderen samen) Tsavo wild- reservaat binnen te rijden. Een goede driver is hier wel een must wil je geen uren rondrijden zonder één dier gezien te hebben. We hebben ze allemaal met eigen ogen van dichtbij kunnen aanschouwen: zebra’s, olifanten, giraffen, neushoorns, gazellen en één leeuw. Niet minder is indrukwekkend is het landschap met honderden kleurschakeringen. Niet voor niets wordt Tsavo Park gezien als een van de gebieden met de grootste biodiversiteit van de wereld. We filmen en maken foto’s als de meest bedrijvige Japanner…
07.15 u: gewekt door de Masai
Een mens voelt zich waarlijk wel heel nietig bij het aanschouwen van al dat moois. Het wordt stilaan avond en de driver zet koers naar Severin Safari Camp, nog dieper in het park. Begin de seventies opende een Duits industrieel (Rudolf Schulte) Severin Sea Lodge in Mombasa en later volgde dit ‘optrekje’ met zo’n 25 luxeaccommodaties. Bij aankomst worden we verwelkomd door een tweetal Masai krijgers in kleurrijke gewaden. Onze lodge heeft een feno-menaal uitzicht op een meertje waar enkele gazellen, vlak voor het invallen van de nacht, nog snel iets komen drin-ken. Voor het diner krijgen we een aperitief aan het kampvuur en als we op het terras van een uitmuntende driegangen genieten, is de omgeving al inktzwart geworden. Het is zalig inslapen met de geluiden van de savanne: het ruisen van gras, fluweelapen die door de kruinen flitsen en vreemd geritsel… ’s Morgens komt een Masai ons wekken en toont ons een olifant die aan het meertje, op 20 meter van ons bed, staat te drinken. Hij vertelt dat er vannacht leeuwen zijn voorbijgekomen en dat er verse neus-hoornsporen te zien zijn. Na een lekker ontbijt doen we deel-2 van de safari en hebben een betere kijk op de fantastis-che Kilimanjaro, Afrika’s hoogste berg die bedekt is met eeuwige sneeuw. We nemen de Madaraka Express, een splinternieuwe trein die voornamelijk door Chinezen gebouwd werd. In vier uurtjes staan we in Severin Sea Lodge.
www.severinsafaricamp.com
www.severinsealodge.com

Paradijs aan de Indische Oceaan
Zalig ontspannen, een heerlijke keuken en mooie kamers: de bevindingen van Severin Sea Lodge staan in ons noti-tieboekje. We worden opgehaald om naar de andere kant van Mombasa gebracht te worden. Een overvolle ferry en twee hobbeluren verder, slaan we plots een aarden weggetje in. Het wordt dan nog een halfuur schudden om plots, diep in de jungle, voor Msambweni Beach House halt te houden. Vier paleisjes van kamers, een suite en drie private villa’s met eigen zwembad in Moorse stijl: ziedaar dit paradijsje dat Vlaming Frederik Vanderhoeven al enkele jaren met veel passie en liefde beheert. Hier aan de Keniaanse zuidkust ontwaak je aan de steeds met zicht op de Indische Oceaan met privé-strand. Eigenlijk is privé een beetje overschat want in een omtrek van kilometers ver kom je geen tweede persoon tegen. ‘Totaal ongerept’, zoals men in vaktermen wel eens pleegt te zeggen.
De setting mag dan wonderbaarlijk zijn, hetgeen wat in de keuken door een equipe van zes Kenianen op tafel komt, is van een hoog gastronomisch gehalte. De keukenchef is er eentje die de pannen van de daken kookt.
Massage à la carte
Aan de rand van het zwembad krijgen we een ontbijt voorgeschoteld met knapperige toasts, zelfbereide passie-en aardbeiconfituur, à la minute gekookte eitjes en verrukkelijke koffie (hoe kan het ook anders in Kenia). Op eenvoudig verzoek kan de lunch beneden op het strand geserveerd worden en ook die is er telkens eentje van een bijzonder hoog gehalte. ’s Namiddags krijg ik een wellnesskaart door een allerliefst meisje aangereikt. Ik opteer voor de massage.

Natuurfilm in 3D
8.15 uur: als een trotse koningin rijst de zon over de Indische Oceaan hoog naar de hemel. Door mijn open slaapka-merraam hoor ik duizenden exotische vogels hun ochtendlied aanheffen en vanuit mijn bed zie ik een aap van boom tot boom jongleren. Ik lig gedurende bijna een uur een onwaarschijnlijk mooie natuurfilm in 3D te aanschouwen. Vandaag is ons beloofd dat we een naburig dorpje gaan bezoeken. Voor het ontbijt besluiten we om eerst nog een vroege plons in de zee te maken. Als ik aan het strand sta, wroeten duizenden krabbetjes een weg naar hun eigen nest. De oceaan is voor ons helemaal exclusief en de volgende zwemmomenten beloven we plechtig te reserveren voor later. Precies op het afgesproken uur worden we door een breed lachende gids aan de receptie opgehaald. We voelen ons een missionaris als we aankomen. Hier geen overprijsde restaurants of souvenirshops vol prullaria, T-shirts en domme hoedjes. In een schooltje krijgen we uitleg van de directeur en iedereen die we ontmoeten, heeft een lach tot voorbij de oren voor ons. Ik voel plots de behoefte om elke inwoner persoonlijk te zoenen…
Schaamtegevoel
Msambweni Village ligt in al haar eenvoud al eeuwen op applaus te wachten.
De ouderen in het dorp praten urenlang over lokale problemen zoals het aanleg-van een verkeersdrempel aan de hoofdweg (lees: een aarden weg). De laptops voor de kids zijn keitjes die naar een plas gegooid worden. Als we terug in onze lodge komen, rukt het personeel uit met doekjes om rood aangelopen gasten verfrissing te bezorgen. Ik voel een zekere gêne…

Ultiem scheppingswerk
Msambweni Beach House leent zich uitstekend voor mensen die rust en luxe willen combineren. Zon-, verwen- en bloemengarantie gegarandeerd en het kan perfect georganiseerd worden in combinatie met een safari. Dit is dan ook (logisch) de favoriete plek voor honeymooners en gasten die op luxe en exclusiviteit zijn gesteld. Na vier dagen behoren ook wij tot dit kransje bevoorrechten. Vooraleer we van onze gast-heer Frederik Vanderhoeven afscheid nemen, doe ik nog enkele overpeinzingen. Het moet waarschijnlijk op deze plek aan de oceaan geweest zijn dat God na zes dagen zag dat zijn scheppingswerk goed was. Als ik op het vliegtuig richting Brussel vlieg, doorloop ik nog even de foto’s die ik de afgelopen week maakte. Karen Gables, ons geadopteerd olifantje, de Big Five,
Severin Safari Park, Severin Sea Lod-ge, de chaotische ferry, de liefelijke inwoners van Msambweni en heel het team van Msambweni Beach House: ik heb ze geadopteerd als zoete liefdes-herinneringen. Ultieme vraag: waarom kunnen ze Kenia niet 10.000 km dichter naar Vlaanderen slepen?
Was getekend: Mario De Wilde

Beste reistijden
De regio van Mombasa kent elk jaar twee regenperiodes; de eerste van half maart tot en met half juli en de tweede in oktober en november. De beste reistijden liggen in de overige maanden van half juli tot en met september en van december tot half maart. Beste periode: onze zomer betekent het echte hoogseizoen voor safari’s (droger, dus ook meer dieren te zien). Info bij je favoriete reisagent of rechtstreeks op .
www.msambweni-beach-house.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitzonderlijke topzomer voor Belgische Kust
Westtoer maakte afgelopen week de cijfers van onze Belgische Kust van de voorbije zomer bekend. De resultaten zijn verbluffend te noemen want in juli en augustus hebben bijna 6,8 miljoen dagtoeristen de Kust bezocht of maar liefst tien procent meer dan vorig jaar. Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De zomer van 2018 is voor het dagtoerisme één van de beste zomers ooit. Juli was dé topper, met een record van gemiddeld 11 uren zon per dag. Ook hotels noteren een mooie zomer, met een gemiddelde hotelbezetting tot 90 procent. Bij de vakantiewoningen heeft augustus beter gescoord dan vorig jaar”.

Hotelbezetting 90 procent en meer
Enkel in 2003 (ruim 7 miljoen) trok de Kust meer dagtoeristen toen er tijdens de zomervakantie nog meer warme dagen waren. Maar 2018 zal in de geschiedenis geboekstaafd blijven een uitzonderlijke topzomer. Juli was dé topmaand. De eerste drie zondagen van juli lokte de Kust telkens meer dan 200 000 dagtoeristen. Bijna 3,6 miljoen dagtoeristen trokken naar zee in juli, ruim 20% meer dan in 2017. Augustus begon veelbelovend maar de tweede helft van de maand was voor dagtoerisme minder goed. Door het wisselvallige weer kreeg de Kust in augustus uiteindelijk minder zon dan gemiddeld. Voor augustus zijn 3,2 miljoen dagtoeristen genoteerd. Ook de hotels zijn uiterst tevreden over de zomermaanden. Veel hotels noteerden een gemiddelde bezettingsgraad tot 90 procent of meer.

Huurvakantiewoningen: status quo
De sector van de huurvakantiewoningen aan onze Kust is dan weer gematigd positief over de zomervakantie. Gemiddeld bekeken over beide zomermaanden zijn de cijfers qua bezetting vergelijkbaar met 2017 en dat is vreemd na zulk een uitzonderlijk zomerweer. De vroege boekingen in het voorjaar zijn volgens de sector moeilijker op gang gekomen, maar het uitstekende zomerweer, zeker in de eerste zes weken, heeft dit nog grotendeels kunnen goedmaken