Home > Toerisme

Toerisme

Reizen duur? Gelukkig is er Vakantieveilingen.be

Kerstbomen, cadeautjes, samen tafelen: het eindejaar is in zicht! Zoek je mooie cadeaus of ga je graag samen weg? De eindejaarsperiode hoeft helemaal niet duur te zijn. Je kunt zelfs je eigen prijs bepalen! Op Vakantieveilingen.be, het enige Belgische veilingplatform rond vrije tijd, bied je mee voor een weekendje weg of je voor je tickets naar Plopsa Indoor of Aqualibi! (De veiling start aan 1 euro. Je moet enkel de administratieve kost van 5 euro erbij rekenen). Of zocht je een ander cadeau? Een lamp, een halsketting of een fotoshoot? Elke dag zet Vakantieveilingen.be 1000-en veilingen live waarmee ze inspireren met leuke uitstapjes, welverdiende vakanties en bijzondere cadeaus! Vakantieveilingen.be om jezelf of iemand anders te verwennen aan de prijs die jij bepaalt. En je beleeft er zelf ook heel veel plezier aan!

Alle info op www.vakantieveilingen.be


 

 

        

                  Kerstmarkten met dat tikkeltje meer….

Gaan je handen jeuken bij het zien van de vele kerstdecoratie in de winkels? Gaat eens per jaar jouw radio naar ‘Jingle Bells’? Of kijk je al maanden uit naar bezoekjes aan de gezelligste kerst-markten die onze regio rijk is? Dat komt mooi uit, want deze pagina’s zijn gewijd aan kerst! We hebben de meest verrassende, romantische en mooiste kerstmarkten voor je opgesomd!
Mario De Wilde

De twee kerstmarkten van Bernkastel en Traben-Tharbach

Hop naar Duitsland. De kerstmarkt van Traben-Trarbach vindt plaats in de historische wijnkelders waar in de gezel-lige grote, ondergrondse ruimten regionale producten, decoratieve artikelen verkocht worden en alles in verband met de wijn aangeboden wordt. Men kan er ook wijn, glühwein proeven en kiezen tussen vele gebakjes. De kerstmarkt van Bernkastel vindt men in het centrum van de stad met haar prachtige vakwerkhuizen. Op het marktplein en de omringende straatjes zijn een 40-tal standjes opgesteld waar ook allerhande decoratieve producten en winterartike-len aangeboden worden, men kan er Glühwein proeven naast regionale lekkernijen. Sedert vorig jaar is er een samenwerking tussen beide stadjes. Er is een regelmatige shuttledienst die bezoekers van de ene naar de andere plaats brengen, de twee kerstmarkten liggen op slechts 20 kilometer afstand en die elkaar goed aanvullen. Op die manier vang je twee vliegen in één klap en voor hetzelfde geld.
www.mosel-wein-nachts-markt.de
www.bernkastel.de

Wat dacht je van kerstsfeer in het romantische Bochum?


Veel mensen denken aan Dusseldorf en Koln; maar de kerstmarkt van Bochum wordt ook steeds populairder en is maar anderhalf uurtje rijden van bijv. Brugge. Bochum is al lang niet meer de wat grijze industrie/mijnstad waaraan sommige mensen denken. Met dank aan de komst van de Ruhr-universiteit een gezellig groene (studenten)stad met een hip centrum. Zo stap je vanuit het station meteen het zogenaamde Bermuda-driehoekgebied in, de grootste en meest bruisende restaurant- en uitgaansbuurt in het hele Ruhrgebied. Ruhr Park in Bochum is een van de grootste winkelcentra van Duitsland, met meer dan 100 winkels, topmerken en eetgelegenheden. Ook de botanische tuinen zijn een bezoekje waard. En ook de kerstmarkt groeit tot een van de populairste van Duitsland. Bijzonder is de Middeleeuwse markt, waar ambachtsmensen verkleed hun middeleeuwse werk doen. Het biedt honderden kraampjes voor jong en oud. Zeer bijzonder is ook de vliegende kerstman die als een fakir boven de markt vliegt. Veel plezier kan je ook beleven in het kleinste reuzenrad ter wereld, bij het eieren breken, muizenroulette en boogschieten. Top of the bill is een bezoek aan de fameuze musical ‘Starlight Expressdie’ in Bochum al 30 jaren nonstop draait en 16 miljoen bezoekers lokte. Om maar te zeggen; Bochum heeft heel veel in petto om de meest verstokte kerstmarktfreak met heel zijn familie te charmeren. Met stip te noteren.
www.bochumse-kerst.nl
www.starlight-express.de

Valkenburg: Kerstmarkten boven- en ondergronds

De oudste, grootste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa: ziedaar Valkenburg. De 33ste kerstmarkt in de Gemeentegrot – gelegen onderaan de bekende Cauberg zal je weten te verrassen door de mooie settings en decors die harmonisch overgaan in stands met mooie kerst- en cadeauartikelen. De ruime, lange gangen die de Gemeentegrot typeren, nodigen uit voor een urenlang verblijf in een muzikale en met uitstekende voorzieningen uitgeruste kerstgrot. Bezoek tegelijk de sfeervolle en warme kerstmarkt in de Fluweelengrot, intussen aan de 21e editie toe. Meer dan 50 winkeltjes met producten en ambachten zijn in de Fluweelengrot te bezoeken. Naast de mooie decoratie voert een rondgang je langs de indrukwekkende wandschilderingen, sculpturen, een unieke 18de eeuwse kapel, stands met kerst- en cadeauartikelen, oude ambachten en een gezellige horecagelegenheid. Twee keer per week trekt de Christmas Fairytales Parade bestaande uit sprookjesachtig verlichte praalwagens en dansers in prachtige kostuums op een speciaal voor de Parade gecomponeerde sound-track door het centrum van Valkenburg.


Wil je al dit moois verlengen met een romantische overnachting dan kan dat in Landal Kasteeldomein De Cauberg, op de befaamde Cauberg; Je bevindt je hier te midden van de bekende mergelgrotten, het centrum van Valkenburg en pal tegenover Sauna en wellnessresort Thermae 2000.
www.kerststadvalkenburg.nl
www.landal.be

Combineer in Brugge de winter-markt met het ijsfestival

De wintermarkt op diverse locaties in het historisch centrum van Brugge loopt van 23 november tot en met 1 januari 2019. Nieuw is een totaal vernieuwd concept van de wintermarkt en de ijspiste op de Markt. De wintermarkt heeft plaats op de Markt en het Simon Stevinplein. Je vindt er eet- en drank-kraampjes, met ijskoude jenever, een hartverwarmende gluhwein, een dampende braadworst of ander lekkers. En aan de souvenirstalletjes scoor je misschien nog een tof kerstcadeau! Op de ijspiste op de Markt is het zalig pirouettes draaien. Wie geen eigen schaatsen heeft, kan er ter plaatse huren. Je kan de kerstmarkt combineren met een bezoek aan het bekende IJs-sculpturenfestival aan het station. 100 videoprojecties verlichten het panorama van 60 ijssculpturen, op een hoogte van minstens 4 meter, voor het plezier van alle bezoekers. Een magische show ondersteund door 3D-projecties, waardoor het visueel spectrum effect van het blote oog, wordt verhoogd tot een niveau dat nog nooit eerder is bereikt. Kom en ontdek deze grandioze, ijskoude productie, exclusief in het eerste Digitaal IJsmuseum ter wereld tot en met 6-1-19
www.ijs.be en www.brugge.be

Winterpret in Brussel

Geuren en smaken, licht en muziek, chalets en entertainment, heerlijk tafe-len en hartverwarmende dranken, … op het Winterpretparcours in hartje Brussel is er altijd wel wat te beleven. Dit jaar laat het evenement Brussel van een heel andere kant zien en wordt de bezoeker uitgenodigd om de kerstsfeer op te snuiven via een wandelparcours met een makkelijke doorstroming: van het Muntplein tot de Vismet, de Grote Markt, de Beurs en het Sint-Katelijne-plein met zo’n 230 Brusselse handelaars
www.brussel.be

Ontdek de kerstmarkt van Rijsel vol winterse levensvreugde

Midden in de winter straalt Lille van levensvreugde! De grensstad, even over de Franse grens, hult zich in haar feestgewaad om je in een sprookjesachtige sfeer te verwelkomen. De 81 kraampjes van de kerstmarkt bieden volop cadeau-ideeën, miniaturen, kerstversiering en feestartikelen. Je vindt er de lekkerste streekspecialiteiten, maar ook een groot aanbod van ambachtelijke producten uit onder andere Rusland, Canada en Polen! De talrijke lekkernijen kan je proeven en kopen om mee te nemen of om ter plaatse te proeven onder het genot van een lekker glas warme wijn…Bovendien kan je in deze periode ook het opmerkelijk bouwkundig en cultureel erfgoed van Rijsel bewonderen.. De historische wijk, rijk aan monumenten, de Vlaamse gevels en aangename wandelpaden, nodigen echt uit om te wandelen. De Oude Beurs, met zicht op de gekende Grote Markt, is een prachtig gebouw in Vlaamse barokstijl daterend uit de 17e eeuw. Dit juweeltje van Oud-Rijsel is samengesteld uit 24 huizen die rond een charmante binnenplaats liggen. Hier bevinden zich verkopers van tweedehands boeken, bloemenverkopers en schaakspelers.
www.lilletourism.com

Mainz: een kerstpiramide voorwaar

In Mainz zorgt de imposante Dom van St. Martin voor een bijzonder decor voor een kerstmarkt. De romantische stad aan de Rijn is met zijn schilderachtige vakwerkhuizen en mooie pleinen niet alleen een bezoekje waard tijdens de feestdagen, maar ze is dan wel dubbel zo mooi dankzij de feestelijke verlichting. Je kunt er als bezoeker ook tal van concerten en optredens van koren meepikken en aan de ingang staat er een kerstpiramide van wel 11 meter hoog die je zeker niet mag overslaan.
www.mainz-tourismus.com

Hasselt: de gezelligste winterstad bij uitstek

Tot en met 6 januari kun je de gezelligste kerstmarkt van België bezoeken. Hasselt Winterland palmt ook dit jaar opnieuw het Kolonel Dussartplein in Hasselt in. Vrijdag 7 december zijn alle ogen gericht op de officiële komst van De Kerstman. Na een lange tocht uit het koude noorden, arriveert hij om 16.30 uur aan het Leopoldplein voor een feestelijke intocht door de Hasseltse binnenstad die eindigt op Winterland. Hij bezoekt ‘De schatkamer van De Kerstman’, een nieuwe, grootse indoor kerstmarkt die al op 24 november opent. Daarna krijgt hij officieel de sleutels van zijn gloednieuwe ‘Huis van De Kerstman’. Al jaren is dit een voltreffer op Winterland. Het succesconcept werd opgefrist en in een nieuw kerstjasje gestoken. Samen met de handelaars en het stadsbestuur gaat Hasselt all the way voor De Kerstman. Inspelend op de ‘Hasselt Heeft Het.’-slogan, valt er dagelijks wel iets te beleven in de binnenstad en op Winterland. Naast de dansactiviteiten en de muziekavonden, komen De Romeo’s op 27 november de videoclip opnemen voor hun kerstsingle. Genoeg om een winters Limburg te ontdekken.
www.winterland.be

Verleng die uitstap in Holiday Suites

Brei er een romantische verlengstuk aan dankzij het Hasselt Winterland Ar-rangement van Holiday Suites in het nabijgelegen Houthalen-Helchteren. Boek het arrangement en krijg tal van voordelen gratis bij je verblijf. Zo kun je schaatsen huren en je beste kunstjes laten zien op het ijs. Nadien bekom je van de inspanning met 2 gratis con-sumpties in het Grand Café! Mag de mascotte Suity jullie binnenkort ver-wachten in een van de bungalows in Houthalen-Helchteren?
www.holidaysuites.be

 

 

 

 

 


 

P& O Ferries zorgt voor een spetterende oudejaarsavond

Ook op de laatste dag van het jaar zal de ‘Pride of York van P&O Ferries uitvaren, hoewel het schip deze keer geen koers zet naar het Britse Hull. Vanuit de haven van Zeebrugge brengt het feestvierders voor het derde jaar op rij naar Oostende voor een unieke eindejaarsbelevenis. De passagiers kunnen genieten van onder meer een heerlijk diner, heel wat bubbels en een dansavond tot in de vroege uurtjes op de tonen van coverband De Fellas. Kers op de taart: het beste uitzicht op het spectaculaire vuurwerk in Oostende!

Van Oud naar Nieuw in een unieke setting

De schepen van P&O Ferries voeren dagelijks een nachtvaart uit naar Hull. Op oudejaarsavond mag het net dat tikkeltje meer zijn en aldus maakt de klassieke overtocht plaats voor de Oudejaarscruise. Feestvierders kunnen op 31 december genieten van een spetterende en zorgeloze avond met bubbels, een uitgebreid diner, live-entertainment door coverband De Fellas en een overnachting aan boord in een van de comfortabele slaapcabines. Indien het weer het toelaat, verlaat het schip de haven en zullen de gasten een exclusief zicht hebben vanop het dek op het vuurwerk in Oostende, een unieke manier om het nieuwe jaar in te zetten. Ook op Nieuwsjaardag zet de crew alles op alles om de passagiers te verwennen: gasten kunnen de benen onder tafel schuiven en met zicht op zee nagenieten bij het eerste ontbijt van 2019.
Boekingen via http://www.poferries.com/bn/zeebrugge-hull/minicruise/oudejaarscruise


 

Beleef de Gouden Eeuw en Indonesië in handelsstad Middelburg

Handelsboot in de Oostkerk, specerijenmarkt en streetfood
Op vrijdag 2 en zaterdag 3 november komt Middelburg als internationale handelsstad opnieuw tot leven. De Smaek van Zeêland organiseert de ‘Smaek van de Waereld’ waar de wereld van specerijen en kruiden centraal staan. Extra aandacht is er dit jaar voor Indonesië. In de Oostkerk, voor dit weekeinde omgedoopt tot Verre Oostenkerk, staat een 17e eeuwse handelsboot centraal waarin de goederen, zoals specerijen werden vervoerd. Hieromheen staat een markt van specerijen en kruiden uit de regio’s waar Middelburg in zijn verleden mee handelde: het Verre Oosten, het Midden-Oosten en het Caribisch gebied. Ook is er koffie en chocolade uit het laatstgenoemde gebied.

Proeven maar

Naast de Oostkerk wordt ook de Verwerijstraat en het plein voor de vroegere Bolwerkschool omgetoverd tot evenemententerrein. Hier kun je streetfoodgerechten vinden uit Indonesië, Java, Ambon, Suriname en Turkije waarin eveneens specerijen en kruiden verwerkt zijn. Ook treden er muziek- en dansgroepen op uit de eerder genoemde regio’s en landen. In de middag zijn er in de Middelburgse binnenstad dwars door de stad heen proeverijen en optredens van internationale muziek- en dansgroepen. Het handelsverleden van Middelburg wordt met dit initiatief nieuw leven ingeblazen. Het publieksevenement maakt deel uit van de handelsreis die de gemeente Middelburg organiseert van 31 oktober tot en met 3 november. Meer dan veertig Indonesische ondernemers komen op bezoek naar de provincie Zeeland om kennis te maken met Zeeuwse ondernemers rond de thema’s water, food en visserij.

Kookkunsten
Op 31 oktober is er eveneens in de Oostkerk aandacht voor de kookkunsten uit de 17e eeuw: de Smaek van de Gouden Eeuw. Manon Henzen van Eetverleden! neemt bezoekers mee op een culinaire rondreis door de Gouden Eeuw en vertelt over de bereidingswijzen uit die tijd met speciale aandacht voor specerijen. Uiteraard kunnen bezoekers ook hapjes uit die tijd proeven.
De keuze om het evenement de Smaek van de Waereld in en rond de Oostkerk te organiseren, en de keuze te maken voor het thema Indonesië, is een bewuste keuze omdat de Oostkerk op nog geen 75 meter van het vroegere Oost-Indie huis ligt dat in 1940 in de oorlog werd verwoest. Daar was het administratiekantoor van de VOC en lag een deel van de specerijen die uit Oost-Indië waren gehaald, opgeslagen. Het verhaal van specerijen heeft bijgedragen aan de rijkdom van de Middelburgers in de Gouden Eeuw en is een van de verborgen verhalen van Middelburg die in de Oostkerk weer tot leven wordt gewekt. Het evenement maakt onderdeel uit van het Gouden Eeuw project van de gemeente Middelburg, die zich hiermee richt op cultuurtoerisme.


Met Allerheiligen in aantocht…
Verbeke Foundations in Stekene pakt uit met unieke doodskistencollectie


Of je nu een kunstfreak of een totaal ongeïnteresseerde cultuuridioot bent, een bezoek aan het indrukwekkende kunstdomein van Verbeke Foundations blijft aan je ribben kleven. Ontelbare keren ben je wellicht al aan de E-34 expressweg Antwerpen-Knokke gepasseerd en zag je het opvallende M-logo (McDonalds?) tussen oude treinwagons en kranen staan. Maar tussen het vele groen gaapt een unieke verzameling beeldende kunst met zopas aangekomen: een kleurrijke collectie doodskisten uit Ghana…
Mario De Wilde

De dood is doorgaans niet bepaald een onderwerp waar men blij van wordt. De traditie van Allerheiligen zijn in onze contreien dagen van herdenken en droefenis. Toch heeft men in Ghana een manier gevonden om het wat ‘leuker’ te maken. Je kunt daar namelijk begraven worden in allerlei fantasierijke doodskisten, de zogeheten fantasy coffins. Zo heb je kisten in de vorm van een auto, vliegtuig, sigarettenpakje, dier of van… waarom ook niet, een telefoon! De -bijna hippe- doodskisten zijn sinds generaties een steeds populairder gebruik.

Vliegen naar de hemel
Geert Verbeke troont ons mee naar een indrukwekkende muur waar een twintigtal doodskisten in alle vormen en kleuren staat. Ze zijn allen doordrongen van vergankelijke symboliek. Hoe het begon? Bij ‘Ga’, een Ghanese stam in Accra. Timmerman Ata Owoo kreeg voor een familielid –nog in leven- de opdracht om een draagstoel in de vorm van een cacaoboon te maken. Helaas kon de draagstoel nooit gebruikt worden waar het voor bedoeld was. Om dan toch de cacaoboon aan zijn rechtmatige eigenaar te kunnen geven, gebruikten ze het ding later als doodskist voor de man. Toen niet veel later de moeder van hem overleed, besloot hij iets soortgelijks te doen. Zijn moeder had nooit gevlogen, maar door de doodskist in vorm van een vliegtuig te maken kon zij nu toch naar de hemel vliegen. Voor een taxichauffeur koos men als laatste rustplaats een auto, voor een visser werd het een kreeft en voor een naaister bouwde men een naaimachine op mensenmaat. De doodskisten kunnen ook symbool staan voor waar mensen ze aan herkenden, zoals een flesje bier of een sigaret.
Drie dagen feest
Zo’n gepersonaliseerde doodskist kost flink wat geld, net zoals de uitvaart. Een gemiddeld persoon ligt tussen de drie à vier maanden in de vriescel voordat de begrafenis plaatsvindt. Dan hebben ze ook de tijd om het feest te organiseren. Je mag volop vrienden en kennissen en de kennissen van die kennissen uitnodigen, dus je kunt op een gemiddelde Ghanese begrafenis honderden mensen verwachten. Ook duurt het gemiddeld drie dagen lang, waarbij iedereen van eten en drinken wordt voorzien. Voor de familie is dit het echter allemaal waard. Zij maken zich dan ook meer druk om wat voor object ze uit willen beelden op de kist van de dode dan om wat het allemaal gaat kosten. Is de familie arm en moet er nog wat gespaard worden, dan wordt het lijk in de tussentijd gewoon in de vriescel gestopt.

De tentoonstelling is, net zoals tal van andere kunstwerken en ontwerpen, te bezichtigen op de kunstsite van Verbeke Foundations in Kemzeke, vlakbij Hulst. Open van donderdag tot en met zondag van 11 tot 18 uur. www.verbekefoundation.com

 


 

‘Kijk, een kudde olifanten achter die zebra’s’
Kenia: safari in pure luxe

Uitzicht op de Indische Oceaan, een Bounty-strand aan je voeten en apen die zich van boom naar boom slingeren in de schitterende tuin van Msambweni Beach House. We zijn net aangekomen in dit luxe-resort van Vlaming Frederik Vanderhoeven en een drietal breed lachende Kenianen biedt ons verfrissende doekjes aan. Het is december en het kwik in Mombassa flirt probleemloos tegen de 35 graden aan. We hebben vier fenomenale safaridagen achter de rug en nu staat ‘drie dagen baden in luxe’ op het programma. Maar daarover zo meteen meer….
Mario De Wilde

Nauwelijks twee minuten in Nairobi geland en ik adem al meteen de typische Afrikaanse sfeer in. Ongecontroleerde chaos versus hangmatcultuur. De driver laat de Keniaanse hoofdstad, ooit een nederige buitenpost langs de Uganda Railway, gelukkig links liggen. Een dikke smog hangt over de grootste stad van Oost-Afrika met bijna 4 miljoen in-woners. We slalommen het drukke ver-keer door en naderen een residentiële wijk. Aan een lange oprit van East Church Road slaan we rechts af en vijf minuten later worden we afgezet aan Karen Gables, een optrekje met kolo-niale allures. Christian, een Nederlandse zakenman in groenteconserven gebruikt zijn villa al vele jaren als heimat maar ontvangt er nu ook –bevoorrechte gasten. De setting van The Cables is wonderbaarlijk, vlakbij het arboretum en enkele steengoede restaurants.
karen-gables.nairobi-hotels-ke.com

10.15 u: slurfje Tamiyoi geadopteerd
Na een heerlijk ontbijt op het terras, komt de driver ons oppikken. Onderweg stellen we vast hoe groot de invloed van de Deense Karen Blixen nog steeds is. Sinds de prent ‘Out of Africa’ met awards overladen werd, won de regio nog meer aan populariteit. Park, restaurant, warenhuis, school, kerk en dorp: ze kregen allemaal de naam Blixen mee. We houden na een uurtje halt aan het olifantenweeshuis van David Sheldrick’s. Hier worden de kleine slurfjes opgevangen en verzorgd. Ieder olifantje krijgt een soort buddy, een vervangende moeder die 24 uur per dag voor ze zorgt en zelfs bij het weesje in de stal slaapt. Iedere dag wordt het olifantje geconfronteerd met soortgenoten zodat het toch een (soort) familieleven leert kennen. Wanneer de olifantjes geen medische verzorging meer nodig hebben, worden ze overgebracht naar de opvang in Tsavo Oost National Park. Daar leren ze weer wennen aan de natuur en kunnen ze de in het wild levende olifanten ontmoeten.
En ja, we hebben een schatje van ruim één jaar geadopteerd.

Streep en Redford achterna
Na een korte stop aan het giraffencenter starten we het echte safariwerk. Het vraagt flink wat controle om het in-drukwekkende (22,000km2, Oost- en West-Vlaanderen samen) Tsavo wild- reservaat binnen te rijden. Een goede driver is hier wel een must wil je geen uren rondrijden zonder één dier gezien te hebben. We hebben ze allemaal met eigen ogen van dichtbij kunnen aanschouwen: zebra’s, olifanten, giraffen, neushoorns, gazellen en één leeuw. Niet minder is indrukwekkend is het landschap met honderden kleurschakeringen. Niet voor niets wordt Tsavo Park gezien als een van de gebieden met de grootste biodiversiteit van de wereld. We filmen en maken foto’s als de meest bedrijvige Japanner…
07.15 u: gewekt door de Masai
Een mens voelt zich waarlijk wel heel nietig bij het aanschouwen van al dat moois. Het wordt stilaan avond en de driver zet koers naar Severin Safari Camp, nog dieper in het park. Begin de seventies opende een Duits industrieel (Rudolf Schulte) Severin Sea Lodge in Mombasa en later volgde dit ‘optrekje’ met zo’n 25 luxeaccommodaties. Bij aankomst worden we verwelkomd door een tweetal Masai krijgers in kleurrijke gewaden. Onze lodge heeft een feno-menaal uitzicht op een meertje waar enkele gazellen, vlak voor het invallen van de nacht, nog snel iets komen drin-ken. Voor het diner krijgen we een aperitief aan het kampvuur en als we op het terras van een uitmuntende driegangen genieten, is de omgeving al inktzwart geworden. Het is zalig inslapen met de geluiden van de savanne: het ruisen van gras, fluweelapen die door de kruinen flitsen en vreemd geritsel… ’s Morgens komt een Masai ons wekken en toont ons een olifant die aan het meertje, op 20 meter van ons bed, staat te drinken. Hij vertelt dat er vannacht leeuwen zijn voorbijgekomen en dat er verse neus-hoornsporen te zien zijn. Na een lekker ontbijt doen we deel-2 van de safari en hebben een betere kijk op de fantastis-che Kilimanjaro, Afrika’s hoogste berg die bedekt is met eeuwige sneeuw. We nemen de Madaraka Express, een splinternieuwe trein die voornamelijk door Chinezen gebouwd werd. In vier uurtjes staan we in Severin Sea Lodge.
www.severinsafaricamp.com
www.severinsealodge.com

Paradijs aan de Indische Oceaan
Zalig ontspannen, een heerlijke keuken en mooie kamers: de bevindingen van Severin Sea Lodge staan in ons noti-tieboekje. We worden opgehaald om naar de andere kant van Mombasa gebracht te worden. Een overvolle ferry en twee hobbeluren verder, slaan we plots een aarden weggetje in. Het wordt dan nog een halfuur schudden om plots, diep in de jungle, voor Msambweni Beach House halt te houden. Vier paleisjes van kamers, een suite en drie private villa’s met eigen zwembad in Moorse stijl: ziedaar dit paradijsje dat Vlaming Frederik Vanderhoeven al enkele jaren met veel passie en liefde beheert. Hier aan de Keniaanse zuidkust ontwaak je aan de steeds met zicht op de Indische Oceaan met privé-strand. Eigenlijk is privé een beetje overschat want in een omtrek van kilometers ver kom je geen tweede persoon tegen. ‘Totaal ongerept’, zoals men in vaktermen wel eens pleegt te zeggen.
De setting mag dan wonderbaarlijk zijn, hetgeen wat in de keuken door een equipe van zes Kenianen op tafel komt, is van een hoog gastronomisch gehalte. De keukenchef is er eentje die de pannen van de daken kookt.
Massage à la carte
Aan de rand van het zwembad krijgen we een ontbijt voorgeschoteld met knapperige toasts, zelfbereide passie-en aardbeiconfituur, à la minute gekookte eitjes en verrukkelijke koffie (hoe kan het ook anders in Kenia). Op eenvoudig verzoek kan de lunch beneden op het strand geserveerd worden en ook die is er telkens eentje van een bijzonder hoog gehalte. ’s Namiddags krijg ik een wellnesskaart door een allerliefst meisje aangereikt. Ik opteer voor de massage.

Natuurfilm in 3D
8.15 uur: als een trotse koningin rijst de zon over de Indische Oceaan hoog naar de hemel. Door mijn open slaapka-merraam hoor ik duizenden exotische vogels hun ochtendlied aanheffen en vanuit mijn bed zie ik een aap van boom tot boom jongleren. Ik lig gedurende bijna een uur een onwaarschijnlijk mooie natuurfilm in 3D te aanschouwen. Vandaag is ons beloofd dat we een naburig dorpje gaan bezoeken. Voor het ontbijt besluiten we om eerst nog een vroege plons in de zee te maken. Als ik aan het strand sta, wroeten duizenden krabbetjes een weg naar hun eigen nest. De oceaan is voor ons helemaal exclusief en de volgende zwemmomenten beloven we plechtig te reserveren voor later. Precies op het afgesproken uur worden we door een breed lachende gids aan de receptie opgehaald. We voelen ons een missionaris als we aankomen. Hier geen overprijsde restaurants of souvenirshops vol prullaria, T-shirts en domme hoedjes. In een schooltje krijgen we uitleg van de directeur en iedereen die we ontmoeten, heeft een lach tot voorbij de oren voor ons. Ik voel plots de behoefte om elke inwoner persoonlijk te zoenen…
Schaamtegevoel
Msambweni Village ligt in al haar eenvoud al eeuwen op applaus te wachten.
De ouderen in het dorp praten urenlang over lokale problemen zoals het aanleg-van een verkeersdrempel aan de hoofdweg (lees: een aarden weg). De laptops voor de kids zijn keitjes die naar een plas gegooid worden. Als we terug in onze lodge komen, rukt het personeel uit met doekjes om rood aangelopen gasten verfrissing te bezorgen. Ik voel een zekere gêne…

Ultiem scheppingswerk
Msambweni Beach House leent zich uitstekend voor mensen die rust en luxe willen combineren. Zon-, verwen- en bloemengarantie gegarandeerd en het kan perfect georganiseerd worden in combinatie met een safari. Dit is dan ook (logisch) de favoriete plek voor honeymooners en gasten die op luxe en exclusiviteit zijn gesteld. Na vier dagen behoren ook wij tot dit kransje bevoorrechten. Vooraleer we van onze gast-heer Frederik Vanderhoeven afscheid nemen, doe ik nog enkele overpeinzingen. Het moet waarschijnlijk op deze plek aan de oceaan geweest zijn dat God na zes dagen zag dat zijn scheppingswerk goed was. Als ik op het vliegtuig richting Brussel vlieg, doorloop ik nog even de foto’s die ik de afgelopen week maakte. Karen Gables, ons geadopteerd olifantje, de Big Five,
Severin Safari Park, Severin Sea Lod-ge, de chaotische ferry, de liefelijke inwoners van Msambweni en heel het team van Msambweni Beach House: ik heb ze geadopteerd als zoete liefdes-herinneringen. Ultieme vraag: waarom kunnen ze Kenia niet 10.000 km dichter naar Vlaanderen slepen?
Was getekend: Mario De Wilde

Beste reistijden
De regio van Mombasa kent elk jaar twee regenperiodes; de eerste van half maart tot en met half juli en de tweede in oktober en november. De beste reistijden liggen in de overige maanden van half juli tot en met september en van december tot half maart. Beste periode: onze zomer betekent het echte hoogseizoen voor safari’s (droger, dus ook meer dieren te zien). Info bij je favoriete reisagent of rechtstreeks op .
www.msambweni-beach-house.com