Home > Smakelijk

Smakelijk

Een drankje dat altijd weet te verrassen: Sambuca en SamNera van de familie Bongiorno

De familie Bongiorno brengt met haar oude familierecepten al enkele jaren een authentiek stukje Italië naar België. Het gamma van de Genkse familie, met roots uit het gastvrije Sicilië, bestaat uit verschillende iconische dranken waaronder hun heerlijke Limoncello die in2020-2021 verkozen werd tot Best Product of the Year! Na de Siciliaanse bloedappelsienlikeur ‘Don Pepé’ en de wilde aardbeienlikeur ‘Fragoline di bosco’, breidt Vincenzo het aanbod nu verder uit met een heerlijke Sambuca en SamNera. Een zachte, volle smaak: zo omschrijf je de heerlijke Sambuca(38%) van Vincenzo Bongiorno. Door het gebruik van hoogwaardige, Siciliaanse steranijs en een verminderde hoeveelheid suiker, ontstond een unieke, uitgebalanceerde anijslikeur.

Vincenzo Bongiorno houdt ervan om te spelen met smaken en recepten van traditionele, Italiaanse producten. Zo was hij als kind verzot op zwarte drop.        Hét uitgewezen ingrediënt om zijn favoriete anijslikeur een twist te geven, zo blijkt. Door drop en Siciliaanse citroenzeste toe te voegen aan zijn iconische Sambuca, kwam hij tot het bijzondere recept voor deze SamNera(28%). Het perfecte evenwicht tussen de drop en de Sambuca zorgt niet alleen voor een mooie, diepdonkere violetkleur, maar ook voor een unieke smaakbeleving!

Bongiorno is verkrijgbaar in elke Prik&Tik en de gespecialiseerde drankenhandels..
www.bongiorno.eu

____________________________________________________________

Nu in de winkel: Desperados Virgin 0.0%:  ga je voluit voor plezier 
Een nieuw, alcoholvrij bier dat net zo lekker smaakt als gewoon bier: met Desperados Virgin 0.0% beleef je ongelofelijke avonturen boordevol actie en fun. Of je nu chilt met je bubbel in het park, je eerste zomer-BBQ host met je huisgenoten, iets verfrissends wilt drinken na het sporten of tussen je resem aan zoom calls even wil relaxen: het kan met Desperados Virgin 0.0% op elk moment van de dag.

We hunkeren immers allemaal naar nieuwe ervaringen die onvergetelijke herinneringen met zich meebrengen, maar daar hoort niet altijd alcohol bij. Desperados Virgin 0.0% neemt je mee in de excitement van het onverwachte, weg van het alledaagse. En is dat niet nét datgene waar we vandaag bijzonder veel nood aan hebben?

100% smaak met 0% alcohol 
Desperados Virgin 0.0% is het resultaat van een wild experiment. Dit verfrissende bier geeft elke gelegenheid die typische Desperados-vibe, maar dan zonder alcohol. Het bier biedt een nieuwe en verrassende smaaksensatie en is gemaakt volgens een uniek recept met citrus en citroenzeste.

“De status quo uitdagen en de dingen anders aanpakken is voor ons altijd al belangrijk geweest, omdat we geloven dat het leven veel spannender is als je verder gaat dan het voor de hand liggende”, klinkt het bij Desperados. Daarom pakken ze de dingen creatief aan en verleggen ze grenzen om een drank te ontwikkelen die heerlijk smaakt en je zal helpen om je avontuurlijke kantjes te laten zien.

De aangewezen prijs van de 3 x 33cl Desperados Virgin 0.0% pack komt op €4,99 en is verkrijgbaar in supermarkten zoals  Delhaize, Match & Smatch, Cora, Intermarché, Spar, Alvo en Colruyt.


Van boerin Mieke tot Noyen: Lekker van bij ons toont de kortste weg naar lokaal kwaliteitsvlees

Het onderwerp is brandend actueel. De bewustmaking van de consument om voor lokaal, eerlijk geproduceerd en duurzaam vlees te kiezen, komt in een stroomversnelling terecht. Het is een van de hoofdpijlers van Lekker van bij ons en erg goed nieuws voor varkenshoedster Mieke Verniest (Munkzwalm) en vleeswarenspecialist Johan Noyen (Gent), die zich al jaren actief inzetten om het beste varkensvlees op het bord van Vlaamse gezinnen te brengen. Het culinaire platform Lekker van bij ons, dat deel uitmaakt van VLAM, draagt de pijlers lokaal, vakmanschap en smaak hoog in het vaandel. Het zijn waarden die duidelijk terug te vinden zijn bij boerin Mieke en ambachtelijk vleeswarenspecialist Johan Noyen. De drie partijen focusten vandaag tijdens het Smaakevent samen op herkomst, vakmanschap en smaak en brachten de weg die het varken aflegt tot op het bord iets dichterbij.
De negen schakels van een korte en krachtige keten
Het is een samenwerking die berust op wederzijds vertrouwen en een aantal eenvoudige, maar fundamentele principes, die, zoals de schakels van een keten, stevig aan elkaar hangen: ◦Mieke Verniest kweekt de dieren met liefde en behandelt ze met respect.
◦De biggen worden in de Zwalmbeekhoeve geboren en blijven er hun hele leven.
◦Hierdoor ervaren de dieren minder stress, wat de voedselveiligheid bevordert.
◦De varkenshoudster evalueert voortdurend hoe zij het dierenwelzijn kan bevorderen met behulp van onder andere behuizing, verlichting, verluchting, ….
◦100% van het voeder voor de varkens, onder andere maïs en wintertarwe, is van plantaardige oorsprong en de helft ervan teelt Mieke Verniest zelf op de boerderij.
◦Daarnaast worden ook reststromen uit de landbouw in de streek verwerkt, zoals melkwei en draf.
◦De varkens van boerin Mieke die slachtrijp zijn, verwerkt Johan Noyen in zijn ateliers van kop tot staart. Niets gaat verloren.
◦De bewuste keuze voor een duurzame, lokale aanpak van Mieke en Johan verkort de productieketen waar mogelijk. Elke schakel bevindt zich binnen een straal van 75 km van het atelier van Johan Noyen in Evergem.
◦Duurzaamheid betekent ook dat aan elke betrokken partij een correcte prijs wordt aangerekend.
Vier generaties en een toekomstvisie
Het succesverhaal van Noyen begon toen Julien Noyen, een West-Vlaamse boerenzoon uit Alveringem, in 1914 naar Gent trok om er in het slachthuis te gaan werken. Na de oorlog nam hij de Boucherie du Nord over in de Noordstraat. Hij wilde er de beste beenhouwerij van Gent van maken. “Ons beroep is veelzijdiger en misschien ook creatiever geworden, maar waarden als traditie en kwaliteit zijn dezelfde gebleven,” verklaart Johan Noyen, die samen met zijn broer Peter vandaag aan het hoofd staat van het bedrijf dat ondertussen 36 mensen in dienst heeft. Johan heeft zelf een zoon, zijn broer twee, en de nieuwe generatie staat al klaar om het slagersvak over te nemen en werkt al actief mee in het bedrijf. “Wij willen hen in de toekomst een bedrijf overdragen dat mee is met zijn tijd, dat kwaliteitsvlees blijft bieden op een verantwoorde manier en waar de consument ook plezier aan beleeft”.
Wim Ballieu, kind aan huis bij Noyen én Mieke is een ambassadeur van lokaal varkensvlees. Het vlees van alle gehaktballen die in Wims bekende restaurants voorgeschoteld worden, zijn geproduceerd bij Noyen. “Korte keten is veel minder ingewikkeld dan het lijkt. Teruggaan naar de basis van de ingrediënten. Zo eenvoudig is het. Wat mij betreft zou een boerderijbezoek een verplichte uitstap moeten zijn voor iedereen, ook kinderen. Het is belangrijk dat we iedereen kunnen tonen en leren waar het vlees op ons bord vandaan komt. Zo krijgen we opnieuw meer respect voor onze landbouw en onze voeding.” aldus de foodie. 7

Appels die sexy smaken: Marlene®

Marlene staat symbool voor excellentie van fruit. Haar vader is de berg, haar moeder de mediterrane zon en zij de dochter van de Italiaanse Alpen. Jaarlijks geeft de zon er 300 dagen zonneschijn, waardoor de appels op de perfecte manier rijp worden. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor een perfecte balans tussen zoet en zuur. Door de grote verscheidenheid aan appels uit Zuid-Tirol, kunnen ze in verschillende vormen worden geproefd. Ga voor een heerlijk dessert of fleur je aperitief op met Marlene appels.Dukes’ Restaurant: verborgen smaakmaker in hartje Brugge

Dukes Restaurant van het gelijknamige vijfsterrenhotel weet elke fijnproever voor zich te winnen. Zodra je de lobby binnenstapt, valt je mond reeds open van verbazing. Even doorlopen en je wordt opgeslorpt in een exclusieve setting met veel aandacht voor licht, ruimte en privacy en dat alles met een imposant uitzicht op een idyllische binnentuin. Jawel, dait is hartje Brugge…Een royale wijnkast fungeert als eye-catcher en de attente zaalbrigade zal je het beste plaatsje binnen of een tafeltje op het stijlvol gedekt terras toevertrouwen.

Opvallend op de kaart zijn de toegankelijke prijzen voor een keuken die al jaren bejubeld wordt door locals, toeristen en de mensen van Michelin. Van woensdag- tot zaterdagmiddag is er een lunch (€ 22), dagelijks is een Dukes’ Menu te bekomen (€ 51, inclusief wijnen € 76) in drie gangen en populair is zeker de Belgian Menu (€ 38) in drie gangen. Keukenchef Johan Delanghe hecht bij dit alles veel aandacht voor streek- en seizoensproducten wat resulteert in een inspirerende en eerlijke keuken. Voor groepen en bedrijven (tot 100 personen) zijn alle moderne faciliteiten aanwezig om een topevent van te maken. Wil je al dit moois verlengen met een romantische overnachting in één van de vernieuwde kamers of suites van dit vijfsterrenhotel? Check de website (www.hoteldukespalace.com) voor de vele arrangementen.

Prinsenhof 8
8000 Brugge
tel.: 050-44.78.88
mail: info@dukesrestaurant.be
web: www.dukesrestaurant.be

-100 meter van de Markt – ondergrondse parking – private dining mogelijk – 7 dagen op 7 open (maandag en dinsdag geen lunch) – aparte en gemoedelijke bar –

———————————————————————————————————————————-

Brasserie Leffe, ’t Zand in Brugge: het wildseizoen was nog nooit zo lekker

Vraag aan een gemiddelde chef-kok wat hij/zij het meest favoriete seizoen is en steevast zal het antwoord ‘najaar’ zijn. Ook voor veel fijnproevers betekent een stukje fazant, haas, everzwijn, duif of ree het summum van Bourgondisch tafelen. Brasserie Leffe ontpopt zich de voorbije jaren eveneens als een specialist op vlak van wildspecialiteiten en menu’s.
Een ommetje waard
De pretentieloze Belgische gastronomie die in deze drukbeklante brasserie wordt opgediend is gebaseerd op culinaire evergreens. Huisgemaakte Leffe stoverij, verrukkelijke vol-au-vent, varkenswangetjes of filet mignon van de chef: de vleesliefhebbers komen hier graag een tafeltje bestellen. Op vlak van vis zijn het de Noordzeetongetjes, de scampi’s en tomaat met grijze Noordzeegarnalen waarvoor men graag een ommetje maakt. In de keuken gaat het team steeds op zoek naar de essentie. Alles begint met seizoenproducten van superieure kwaliteit. Dan komt de behandeling, waarbij de juiste kooktijd, de juiste kruiden en een simpele begeleiding primeren. Dat resulteert ’s middags in een gevarieerde lunch (€ 15). Wil je het iets upgraden dan is er de keuze uit een Leffe Menu (€ 29.50) of een Cote à l’Os Menu (€ 30) met je favoriete saus erbij en handgesneden frietjes.
Gastvrije bediening
In het jachtseizoen pronken bij Brasserie Leffe bereidingen met klein en groot wild op de kaart: fazant, hertenfilet, een wildstoofpotje of een wildmenu (€ 32) weten de echte levensgenieters zeker in deze periode te bekoren. De royale wildspecialiteiten, de verrukkelijke wildterrines en rijke sauzen worden in al hun glorie opgediend. Een bijhorend wijntje is daarbij zeker niet te versmaden. Vraag gerust vrijblijvend advies aan iemand van de zaal. Men zal je graag helpen. Vermits het wildseizoen nog tot begin februari loopt, zijn er kansen genoeg in deze populaire en gemoedelijke brasserie die zeven dagen op zeven doorlopend open is. ‘s namiddags tussen 14u – 18u kan er ook steeds genoten worden van stukje taart en koffie of de vers gebakken pannenkoeken
en wafels. Met uitzicht op het pas vernieuwde ’t Zand is het steeds genieten van op je ereplaats.
www.leffebrugge.be

 

 

 

                              Jade: culinaire topmarathon, ook tijdens de feestdagen

              

Wat is verwennerij? Is het de service, de setting, de details, de keuken of de glimlach van de gastvrouw? Eén ding is zeker: restaurant Jade, op 10 minuten van Brugge, zal je nooit ontgoochelen. Chef-kok Ying is een voorstander van de Oosterse natuurkeuken. Het bereiden van al die verse kwaliteitsproducten, met de nodige creativiteit en met een kok die de finesse in de vingers heeft: dat is wat Jade zo uniek maakt. Met blijvend succes want Ying en gastvrouw Chopin weten zich elke dag opnieuw uit te vinden.

Mooie mix van menu’s

Jade presenteert een heerlijke mix van seizoensgebonden gerechten met kreeft, koningskrab, oesters en Sint-Jakobsvruchten in de hoofdrol. Onze aanraders: een afwisselende menu van de chef, een Menu Royal, de ‘Wandeling in het Oosten’en een all-in Ontdekkingsmenu (€ 60) met aperitief, een tapasbordje, drie hoofdgerechten, dessert en een koffie en thee. Wijnen en water eveneens inbegrepen. ’s Middags (ook op zaterdag) is er een zeer verzorgde tweegangenlunch (€ 18) met telkens keuze uit twee voor- en vijf hoofdgerechten. Voor de feestdagen pakt Jade uit met een smakelijke Kerstmenu (€ 39) en een feestelijke eindejaars- en nieuwsjaarsmenu (€ 55). Het is dan ook niet verwonderlijk dat Jade één van de populairste Oosterse eetadresjes van de regio is.

Stationsstraat 28
8210 Loppem
tel.: 050-599.331
web: www.jade-loppem.be

open op maandag en donderdag van 11.30 tot 14.30 uur & van 17.30 tot 22.30 uur – op vrijdag en zaterdag van 11.30 tot 14.30 uur & van 17.30 open tot 23.30 uur – op zondag doorlopend open van 11.30 tot 22.30 uur – gesloten op dinsdag en woensdag – speciale prijzen voor groepen vanaf 10 personen – vlotte afhaaldienst – feesten thuis of op het bedrijf (alle formules mogelijk)

Kerstmenu 24 dec en 25 dec
Duo van hapjes
Botervis gestoomd met sojasaus
en groenten
Kalkoen met zoetzure sausje v/d chef
Eendenborst in een gekruid sausje
Dessert
€39
Aperitief, wijnen, water en koffie inbegrepen €20 extra

Menu 31 dec en 1 jan
Duo van hapjes
Kreeftensoep
Zeevruchtenschelp met look en vermiccelli Zeebaarsfilet met sojasaus en groenten
Ossenhaas v/d chef
Dessert
Glas champagne om middernacht
Menu € 55 
Aperitief, wijnen, water en koffie inbegrepen €25 extra

web: www.jade-loppem.be


 

 

 

 

Balls & Glory vs. Foodbag : een week lang een gevarieerde foodbag met ballen

Je proefde ze sowieso al in één van de vier Balls & Glory restaurants in België óf vanuit de foodtruck op een zomers festival: Balls & Glory, ’s werelds allerlekkerste gehaktballen. Eerlijke origine, ovengebakken, met de hand gedraaid en beroemd om hun heerlijke, vloeibare vulling. En goed (en vooral lekker) nieuws: op 1 en 8 oktober zit er een heerlijke, handgerolde Balls & Glory gehaktbal in je Foodbag. Samen met alle ingrediënten die je nodig hebt voor een fantastisch diner, voor je deur geleverd én klaar in een wip. Je kan kiezen voor de ‘Easy Dinner Foodbag’, met daarin de klassieke gevulde gehaktbal Liégeoise met winterse stoemp óf de meer exotische Tikka masala gehaktbal met wortel-gembercrème en komkommersalade. Hieronder de recepten! Alle info en de Foodbag bestellen doe je op www.foodbag.be

Wim Ballieu, Balls & Glory: “Ik vind dat mensen te weinig tijd maken om te eten én te genieten van dat eten, al moet ik daar heel eerlijk aan toevoegen dat ik zelf ook vaak snel-snel in één van mijn restaurants iets eet. Met Balls & Glory geloven we in healthy slow food – al is die onze 4 stores fast served – en ik kan alleen maar toejuichen dat er alternatieven zijn om toch zelf creatief te koken met de hulp van een box in de drukke levens, en er niet teruggegrepen wordt naar fastfood. Slow food for the win! Lekker, duurzaam, puur en eerlijk. En bovendien staan de gerechten die ik samen met Foodbag lanceerde in amper een wip op tafel. Zalig!”

Stéphane Ronse, Foodbag: “Opvallend is dat de Vlaming zich weinig bewust is van de herkomst van de producten die hij eet en drinkt, al ligt de Belgische keuken de Belg wel nauw aan het hart. Bij Foodbag vinden we het ontzettend belangrijk om niet enkel met Belgische producenten en ingrediënten te werken, maar óók met Belgische talenten. Binnenkort vind je dus de traditionele Luikse bal in onze kookbox, maar dan op een andere manier gemaakt.”

Je kan je Foodbag vanaf twee weken op voorhand bestellen op www.foodbag.be én een abonnement is niet verplicht.