Home > Zwin Natuur Park in Knokke-Heist kleurt helemaal paars, met dank aan het lamsoor/zwinneblomme

Zwin Natuur Park in Knokke-Heist kleurt helemaal paars, met dank aan het lamsoor/zwinneblomme

Geschreven op 15 juli 2022 om 09:09 door Mario De Wilde

Lamsoor, ook wel de ‘zwinneblomme’ genoemd in de volksmond, komt momenteel tot bloei in de Zwinvlakte. Deze plant is typisch voor de schorren en vormt gedurende enkele weken, tot eind augustus een groot paars bloementapijt. De Zwinuitbreiding van 2019 zorgt ervoor dat de plant elk jaar aan terrein wint en het Zwin is het enige natuurgebied in België waar de plant zo veelvuldig bloeit.

Lamsoor
Lamsoor is een plant uit de familie van de strandkruiden en dankt de naam aan de vorm van de bladeren. Lamsoor kan opgenomen zouten van het zeewater terug afscheiden en gedijt op die manier in het zoute zeemilieu. De meeste planten die in zo’n milieu gedijen, zijn schaars en grijsblauw van kleur. Lamsoor daarentegen, heeft een lichtpaarse gloed. De plant bloeit één keer per jaar en is een echte publiekstrekker die veelvuldig gefotografeerd wordt door de bezoekers van het Zwin Natuur Park. Het paarse tapijt zorgt jaarlijks voor unieke beelden.

Zulte vs lamsoor
Lamsoor wordt vaak verward met een andere typische plant voor het gebied: zulte of zeeaster. Lamsoor is houtig van smaak en niet eetbaar. Zulte lijkt erg op lamsoor en de jonge bladeren worden als groente bij diverse (vis)bereidingen gegeten. Onze Lamsoor is echter wel een lekkernij voor de schapen, vandaar dat de schapen in het voorjaar en zomer niet in de Zwinvlakte grazen.

Zelf bereiden?

Spoel lamsoren snel schoon in een bak met koud water en haal ze meteen uit het water (lamsoren zijn zout water gewend en kunnen slecht tegen het ‘zoete’ kraanwater). Schud overtollig waswater – in een zeef of vergiet – van de lamsoor af of knijp het waswater er voorzichtig uit. Bereid lamsoor zonder zout want de groente bevat zelf al zout.

Extra duiding door parkgidsen
De hele zomer geven gidsen de bezoekers meer uitleg over het natuurgebied en de ‘zwinneblomme’.

www.zwin.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.