Home > Zowat 1.200 Brugse leerlingen legden gisteren hun fietsexamen met brio af

Zowat 1.200 Brugse leerlingen legden gisteren hun fietsexamen met brio af

Geschreven op 31 mei 2024 om 07:02 door Mario De Wilde

De fietsexamens van Stad Brugge zijn gisteren afgerond. Na Assebroek, Sint-Andries, Sint-Pieters, Sint-Michiels en Sint-Kruis waren gisteren de binnenstad en Christus-Koning aan de beurt. “Alles samen zullen zo’n 1.200 leerlingen uit zowel het gewone als het buitengewone onderwijs in Brugge het fietsexamen afgelegd hebben”, zegt schepen van Preventie Mathijs Goderis. “Dit is ongeveer 80 procent van alle Brugse leerlingen van het zesde leerjaar. Dat is uniek in Vlaanderen. Met deze fietsproef kunnen we de laatstejaars van het lager onderwijs klaarstomen om veilig zelfstandig de weg op te gaan.”
De individuele fietsproef duurt ongeveer een kwartier en loopt langs een bewegwijzerd parcours, ook verkeerseducatieve route of ‘VERO’ genoemd. Burgemeester Dirk De fauw: “Vooraf werden de nodige verkeersvaardigheden in de klas of thuis ingeoefend. Het gaat onder meer over links afslaan, uitwijken voor een hindernis en het respecteren van de voorrangsregels.”

Stad Brugge ontwikkelde didactisch materiaal ter voorbereiding van deze fietsproef. Sinds vorig jaar kunnen de deelnemende klassen ook een beroep doen op de Brugse VERO-coaches en studenten van HOWEST om de klastitularissen te ondersteunen. “Langs het parcours staan vrijwilligers die de fietsvaardigheden van de deelnemers observeren. Per fietsexamen zijn er ongeveer twintig vrijwilligers nodig. De inzet van deze mensen is van onschatbaar belang om dit te kunnen realiseren. Daarnaast is ook de ondersteuning van de lokale politie en de gemeenschapswachten cruciaal”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Gemiddeld slaagt ongeveer 80 procent van de leerlingen voor alle basisproeven”, zegt schepen Mathijs Goderis. “In de binnenstad worden de leerlingen ook geconfronteerd met zaken zoals gemengd verkeer, drukke winkelstraten en vrachtwagens die laden en lossen, wat deze fietsproef nog net iets moeilijker maakt. Maar we gaan de moeilijke situaties bewust niet uit de weg, want als deze leerlingen straks alleen de baan op gaan, zullen ze die ook tegenkomen. Alle deelnemers krijgen een diploma waarop staat of men geslaagd is of nog moet oefenen. Daardoor weten de kinderen en hun ouders of ze écht klaar zijn om veilig door het verkeer te fietsen”, besluit schepen Mathijs Goderis.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.