Home > Zoveelste fatale goal in blessuretijd nekt Club opnieuw: 2-0 verlies tegen Union en exit beker

Geschreven op 29 februari 2024 om 07:58 door Mario De Wilde

Het Dudenpark vormde gisteravond het strijdtoneel voor de terugwedstrijd tussen Union Saint-Gilloise en Club Brugge in de halve finale van de Croky Cup. In de eerste helft vielen er kansen aan beide kanten, maar geen doelpunten. In de tweede helft kwam Union op voorsprong via Amoura en helemaal in het slot velde Sykes het zware verdict voor Club. Union gaat naar de bekerfinale…

Blauw-Zwart verloor zondag met 1-2 tegen rivaal RSC Anderlecht, maar verdedigde voor het bekertreffen tegen Union een 2-1 voorsprong uit de heenwedstrijd. Coach Deila voerde hiervoor in elke linie één wijziging in zijn basiself door. In de defensie kreeg Ordóñez opnieuw zijn kans in plaats van Spileers. Op het middenveld verdween Vetlesen naar de bank ten voordele van Balanta en in het offensieve compartiment kwam Thiago terug uit schorsing. Nusa was niet meegereisd naar Brussel en zo speelden Skov Olsen en Jutglà in steun van de Braziliaanse spits.

Het was Club dat meteen de bal opeiste in de openingsfase en dit resulteerde al vrij snel in een mogelijkheid voor Skov Olsen. De Cuyper speelde de bal breed naar de Deense winger en die kwam op zijn typische manier naar binnen om vervolgens de verste hoek te viseren. Zijn poging belandde echter boven het doel van Moris. Vijf minuten later volgde de reactie van de thuisploeg via Puertas, maar hij kraakte zijn schot ietwat en zo moest Mignolet aan de eerste paal niet tussenkomen. Na 10 minuten volgde een eerste moment van opschudding toen Teklab op snelheid naar Mignolet kon rennen en afgestopt werd door De Cuyper. De ref moest uiteindelijk geen beslissing nemen om al dan niet strafschop te fluiten, want Teklab was net iets te vroeg vertrokken en werd bijgevolg afgevlagd wegens buitenspel. Het doelgevaar bleef wel van Brusselse voet komen. De Cuyper verkeek zich wat op een hoge bal en zo kon Amoura de bal naar Nilsson spelen. Die haalde vanuit een scherpe hoek meteen uit, maar Mignolet ging goed snel plat.

Iets over halfweg de eerste helft kwam Blauw-Zwart goed weg toen Union dé kans op een voorsprong liet liggen. Machida speelde goed diep in de zestien voor Teklab en die bracht de bal naar het penaltypunt. Daar liet Nilsson slim lopen voor Rasmussen, maar die laatste trapte de open doelkans gelukkig over de kooi van Mignolet. Op het halfuur reageerde Club toch eens via Vanaken die een hoekschop van De Cuyper met het hoofd kon verlengen, maar Vanhoutte ontzette het leer voor de doellijn. Enkele minuten later was het de beurt aan Thiago die (randje buitenspel?) op Moris kon afgaan. Zijn trap werd nog gedevieerd door Burgess en zo verdween de bal via de paal in hoekschop. Vijf minuten voor het einde van de eerste speelhelft ging Vanhoutte eens vanop afstand zijn kans, maar zijn schot belandde naast het doel zonder dat Mignolet moest ingrijpen. Op slag van rust volgde uiteindelijk nog een grote mogelijkheid voor de bezoekers uit Brugge, maar Vanaken kreeg het leer van dichtbij niet voorbij Moris. Zo gingen we rusten zonder goals na een intense eerste helft…

Bij aanvang van de tweede helft vielen er geen nieuwe wissels te noteren en deze keer was het de thuisploeg dat het snedigst uit de kleedkamer kwam, maar weliswaar zonder Mignolet te bedreigen. Na 10 minuten had Club dé kans op 0-1 toen Thiago door de buitenspelval glipte en op Moris kon gaan. De Braziliaan kreeg het leer jammer genoeg niet voorbij de goalie van Union en in de herneming trapte Skov Olsen over doel. Iets na het uur was er wederom een hoofdrol weggelegd voor Moris. Eerst reageerde hij alert toen Thiago vrijstaand kon inkoppen op een hoekschop en vrijwel meteen daarna stopte hij ook een knal van Skov Olsen. Thiago was vervolgens uit evenwicht om de rebound te kadreren. Het spel ging nu goed op en neer, want er volgde ook een mogelijkheid voor Union. Vanhoutte had wat ruimte om te trappen vanop de rand van de zestien, maar Mignolet stond ook een goede wedstrijd te keepen en duwde het leer naast zijn doel.

Twintig minuten voor het einde van de reguliere speeltijd viel dan toch het openingsdoelpunt. Blauw-Zwart slaagde er niet in om de bal uit hun strafschopgebied te ontzetten en zo kwam het leer in de voeten van Amoura. Die aarzelde niet en trapte de 1-0 voorsprong voorbij Mignolet tegen de netten. De thuisploeg had hierop bloed geroken en ging meteen op zoek naar een tweede doelpunt. Dat kwam er ei zo na, maar gelukkig stond Nielsen in de baan van het schot van Puertas. Enkele minuten hierna moest Club een nieuwe opdoffer incasseren wanneer Mignolet aangaf dat hij niet meer verder kon en hij werd vervolgens vervangen door Jackers. De bezoekers uit Brugge herstelden stelselmatig wel opnieuw het evenwicht en konden nog even dreigen via Skóraś, maar zijn krul ging naast het doel van Moris.

Croky Cup – Halve Finale (terugwedstrijd)
Toeschouwers: 9.400 – Stade Joseph Marien
Scheidsrechter: Lothar D’hondt
Union SG: Anthony Moris – Kevin Mac Allister (20’ Ross Sykes), Christian Burgess, Koki Machida – Alessio Castro-Montes, Charles Vanhoutte, Henok Teklab, Mathias Rasmussen (67’ Lazare Amani), Cameron Puertas – Mohammed Amoura, Gustaf Nilsson.
Bank: Heinz Lindner, Ross Sykes, Noah Sadiki, Lazare Amani, Casper Terho, Elton Kabangu, Dennis Eckert Ayensa.
Coach: Alexander Blessin.
Club Brugge: Simon Mignolet (85’ Nordin Jackers) – Maxim De Cuyper, Joel Ordóñez, Brandon Mechele, Bjorn Meijer – Éder Balanta (72’ Hugo Vetlesen), Casper Nielsen, Hans Vanaken – Andreas Skov Olsen, Igor Thiago, Ferran Jutglà (85’ Michał Skóraś).
Bank: Josef Bursik, Nordin Jackers, Denis Odoi, Jorne Spileers, Raphael Onyedika, Hugo Vetlesen, Chemsdine Talbi, Michał Skóraś, Víctor Barberà.
Coach: Ronny Deila.