Home > Zoutloze topper tussen Club Brugge en Anderlecht eindigt op 1-1 na ongelukkige owngoal Mechele

Geschreven op 15 januari 2023 om 21:42 door Mario De Wilde

Op speeldag 20 van de Jupiler Pro League stond de klassieker tussen Club Brugge en RSC Anderlecht op het programma. Blauw-Zwart domineerde de eerste helft, maar kon zijn vele kansen niet benutten. Dat lukte wel in de tweede helft via Nielsen, maar een ongelukkige owngoal van Mechele zorgde ervoor dat de topper op een 1-1 gelijkspel eindigde. In vergelijking met de nederlaag vorige week tegen leider KRC Genk voerde coach Parker enkele wijzigingen in zijn basiself door. Centraal in de defensie werd de geschorste Sylla vervangen door Odoi en op de rechterkant kreeg Mata opnieuw zijn kans. In het middenveld nam Onyedika terug zijn plaats in en voorin kreeg Yaremchuk het vertrouwen om zich te bewijzen van bij de start. Zo werden o.a. Balanta en Jutglà naar de bank verwezen. Bij de bezoekers waren de opvallendste afwezigen Refaelov en Raman.

Het was Blauw-Zwart dat meteen door het thuispubliek vooruit gestuwd werd en na 2 minuten leverde dat een eerste kansje op. Onyedika maakte ruimte voor zichzelf, maar zijn schot met links miste overtuiging om echt gevaarlijk te worden. Na een kleine 10 minuten was het wel bijna raak voor Club. Lang stuurde Yaremchuk mooi diep, maar die laatste stuitte jammer genoeg van dichtbij op Verbruggen. Na deze goede mogelijkheid was het even wachten op nieuw gevaar, maar dit kwam er 10 minuten later wel opnieuw van Brugse kant. Lang controleerde de bal mooi in de zestien en trapte naar de korte hoek. Zijn poging werd gedevieerd in hoekschop. Kort hierna ging Yaremchuk zijn kans, maar zijn lage schuiver vormde geen probleem voor Verbruggen.

Op het halfuur achtte Buchanan zijn moment gekomen. Met een knappe passeerbeweging ging hij voorbij Sardella, maar zijn voorzet werd in hoekschop gewerkt. Daarop kon Vanaken koppen, maar recht in de handen van Verbruggen. Enkele minuten nadien kon Club ei zo na op voorsprong komen, maar het schot van opnieuw Buchanan ging jammer genoeg net naast de paal. Het gevaar bleef van Brugse voeten komen, maar ook Yaremchuk kreeg de bal niet in doel. Hij werd bovendien ook afgevlagd wegens buitenspel. Lang snelde hierna op korte tijd twee maal op Verbruggen af, maar ook bij de Nederlander ontbrak de efficiëntie. Kort voor de rust kon hij de netten wel doen trillen, maar het doelpunt werd afgekeurd na nipt voorafgaandelijk buitenspel van Yaremchuk. Zo gingen we rusten met 0-0.

De tweede helft werd aangevat met dezelfde 22 tenoren op het veld en ook het spelbeeld bleef aanvankelijk ongewijzigd. Club drukte de bezoekers tegen het eigen doel en dit leverde al snel een torenhoge kans op. Nielsen zette de bal scherp voor doel, maar van heel dichtbij devieerde Yaremchuk de bal over doel. De thuisploeg bleef echter komen via wederom een scherpe vrije trap van Nielsen. Deze keer was het Vanaken die kon koppen, maar het leer ging voorlangs. Enkele minuten later was Nielsen zelf het eindstation na een mooie combinatie tussen Yaremchuk en Mata, maar het schot van de Deense middenvelder ging naast. Het bleef kansen regenen voor Club, maar de bal wilde er maar niet in. Zowel het schot van Vanaken als de herneming van Onyedika werden in extremis afgeblokt.

In minuut 68 was het dan toch eindelijk raak voor Blauw-Zwart! Buchanan ging op snelheid door en zette de bal op het gepaste moment voor doel. Daar was Nielsen perfect gevolgd en de Deen kon niet meer missen. Club was van zinnens om de oververdiende voorsprong verder uit te diepen, maar de knal van Buchanan ging enkele meters naast doel. Rond minuut 80 gebeurde echter het ondenkbare. Een ongevaarlijk schot van Arnstad werd licht aangeraakt door Odoi en vervolgens devieerde Mechele het leer ongelukkig in eigen doel. De bezoekers hadden amper kansen, maar kwamen dus heel gevleid op 1-1. Het Brugse publiek was met verstomming geslagen en coach Parker probeerde toch de zege nog over de streep te trekken door verschillende wissels uit te voeren.

Er werden bijkomend nog 5 minuten extra tijd toegekend, maar Blauw-Zwart slaagde er niet meer in om te reageren. Club had voldoende kansen om een mooie zege te boeken, maar de klassieker eindigt uiteindelijk op een 1-1 gelijkspel. Donderdag trekt Blauw-Zwart naar Stayen voor de confrontatie met Sint-Truiden.