Home > Zorginstellingen en Bosgroep planten donderdag twee nieuwe bossen te Jabbeke

Zorginstellingen en Bosgroep planten donderdag twee nieuwe bossen te Jabbeke

Geschreven op 19 februari 2021 om 16:24 door Mario De Wilde

Bij Zerkegem, tussen Jabbeke en Aartrijke, helpen cliënten van Viro vzw en OC Cirkant deze week bij de aanleg van 2 nieuwe bossen. Er gaan net geen 5.000 boompjes de grond in. De Bosgroep Houtland biedt hen zo samen met de betrokken private grondeigenaars een kwalitatieve en begeleide dagbesteding. Natuur wint steeds meer aan belang. Niet alleen voor het klimaat en een kwalitatieve leefomgeving, maar ook voor de mentale en fysieke gezondheid.

Jan Goris (bosgroepcoördinator): “Het gaat hier om 2,1ha voormalige landbouwgronden die aansluiten bij bestaande bossen en natuurgebieden. De maatschappij roept om meer groen en de huidige Vlaamse regering maakt daar samen met de Provincie West-Vlaanderen en vele privé-eigenaars nu ook echt werk van. Via de Bosgroep kunnen private personen die een stuk grond willen beplanten ondersteuning krijgen. Dat dergelijk nuttig en opbouwend werk met behulp van zorginstellingen kan uitgevoerd worden, maakt het plaatje nog positiever.”
Peter Lievens en Jan Bouckaert (eigenaars nieuwe bossen): ”We zijn in dit gebied al jaren bezig met het uitbreiden van bossen en de aanleg van poelen, heggen, houtkanten, hoogstamboomgaarden, wildakkers en bloemenrijke graslandjes. Het is pure ontspanning die de omgeving ten goede komt en bovendien een goed biotoop schept voor allerlei dieren. Dat is dan weer interessant voor onze hobby als jagers. Veel jagers werken actief mee aan zulke projecten. Bij de aanleg van dit nieuw bos planten we eigenlijk 2 bossen boven elkaar. Populieren zijn snelle groeiers die er binnen 10 jaar als echte bomen zullen uitzien. Onder deze populieren groeien dan de tragere soorten als iep, esdoorn en els die een struiklaag vormen”

“Voor ons is dit een erg fijne samenwerking met Bosgroep Houtland en het dagcentrum Horizon van OC Cirkant”, vertelt Dries Vanlersberghe, coördinator van de dagbesteding bij Viro vzw. “Het project smaakt zeker naar meer: we kijken ernaar uit om in de toekomst nog meer bomen aan te planten en vaker de handen in elkaar te slaan.”

De Bosgroep Houtland is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen om praktische ondersteuning te bieden aan boseigenaars. Deze eigenaars werken op vrijwillige basis samen aan gezonde en aantrekkelijke bossen. Concreet kunnen de leden bij de bosgroep terecht voor advies en administratieve hulp maar ook voor beheerwerken, houtverkopen en cursussen. Bij de Bosgroep Houtland zijn 528 boseigenaars aangesloten, goed voor 3.450ha bos. Dat is 60% van alle bossen in de regio.

Viro vzw is een wendbare organisatie uit het Brugse voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. Dat doet Viro vanuit haar eigen, unieke visie: “Nieuwsgierig naar jou, open voor jouw wensen, meebouwend aan jouw weg. In de wereld positief, prikkelend en met goesting. Viro zijn we samen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.