Home > Zondag trekt ezel Berry uit Roeselare er weer op uit. Nu 500 km te voet naar Parijs

Zondag trekt ezel Berry uit Roeselare er weer op uit. Nu 500 km te voet naar Parijs

Geschreven op 28 mei 2024 om 10:12 door Mario De Wilde

Komende zondag 2 juni start ezel Berry aan deel 2 van de Sint Martinusroute met als einddoel Parijs. Die route start in Utrecht (NL), passeert in Rumbeke en eindigt in Tours (FR). Vorig jaar legde Berry reeds het traject Oekene-Utrecht af, een tocht van ongeveer 600 km. Deze keer gaat het zuidelijker en wandelen ze de route tot in Parijs, goed voor zo’n 500 km. Als alles goed verloopt zullen Berry en z’n gezelschap een maand onderweg zijn naar de Portes de Saint-Martin in Parijs.

De broers Ternest vergezellen Berry
Berry krijgt opnieuw het gezelschap van de broers Piet (65) en Paul (72) Ternest uit Roeselare. De tocht start in Oekene, waar Berry’s stal staat, en
vertrekt officieel onder de toren van de Sint Martinuskerk te Oekene op zondag 2 juni om 12 uur onder het luiden van de kerkklokken. Iedereen is welkom om Berry, Piet en Paul uit te zwaaien.

Welzijn van Berry staat altijd voorop
Gedurende de tocht krijgt het comfort van Berry absolute prioriteit. Zo draagt hij hoefschoenen om z’n hoeven optimaal te beschermen, wordt hij dagelijks voor het opzadelen grondig geborsteld en krijgt hij een extra dik rugdeken om wrijfplekken te vermijden. De bagage op z’n pakzadel wordt minutieus uitgemeten zodat deze steeds perfect in evenwicht is en Berry nooit overladen wordt. Voor de stopplaatsen wordt gezocht naar een plaats waar er voldoende gras is voor Berry en waar hij bij voorkeur eens vrij kan rondlopen. Elke week wordt 1 rustdag ingepland zodat Berry maar ook Piet en Paul hun ‘pootjes’ even kunnen laten rusten.

20 kilometer per dag voor het goede doel
De route loopt van Roeselare over Ieper, Menen, Halluin, Amiens, Parijs en dan verder naar het eindpunt in Tours. Dit jaar stappen ze tot in Parijs via een slingerende wandelroute, een traject van ongeveer 500 km. Er wordt gemiddeld 20 km per dag gestapt. Waar ze slapen is vooraf niet gekend aangezien ze niet weten waar ze die dag zullen eindigen. Elke dag is het dus zoeken naar een kampeerplaats, stal of schuur bij gastvrije mensen die ze onderweg ontmoeten. Net als Berry’s vorige wandelavonturen wordt geld ingezameld voor de v.z.w.

D.O.G.B.O.-Dogbo, een Roeselaarse vereniging die sociale projecten ondersteunt in de stad Dogbo in het West-Afrikaanse land Benin, namelijk:

– De Tuin van Toyo, waar mensen worden opgevangen die, vanwege
onbegrip en/of voodoo-bijgeloof, werden verwaarloosd of verstoten
omwille van hun verstandelijke beperking.
– PEJES, waar kwetsbare meisjes, die slachtoffer waren van een
gedwongen huwelijk, mensenhandel of ander misbruik, een beroeps-
opleiding genieten en zelfredzaam worden.

De Sint-Martinusroute is een symbolische keuze
Sint Martinus (°316), die als Romeins soldaat zijn mantel deelde met een verkleumde bedelaar aan de stadspoort van Amiens, staat symbool voor solidariteit met de armsten. Hij schopte het tot bisschop van Tours en reisde toen al door Europa om zijn boodschap van vrede, delen en solidariteit te verkondigen. Die boodschap sluit perfect aan op het doel van vzw D.O.G.B.O.-Dogbo. De route is door de Raad van Europa als culturele route erkend.

Volg Berry’s avontuur op social media
Intussen is Berry al vrij populair, in 2023 kreeg hij de eer de Persprijs van de Roeselaarse Perskring in ontvangst te mogen nemen. Op z’n Facebookpagina heeft hij bijna 1.000 volgers en nu is hij ook te volgen op Instagram. Net als tijdens z’n vorige avonturen zal er op die pagina’s dagelijks verslag uitgebracht worden met foto’s. .

Help Berry vooruit en steun z’n sponsortocht
Berry zoekt aanmoediging en steun voor zijn avontuur onder de vorm van sponsoring. Vorig jaar werd 8.300 euro ingezameld. Hopelijk zijn er opnieuw heel wat sympathieke mensen die het project genegen zijn want er is dringend geld nodig om de mensen met mentale problemen in de Tuin van Toyo nog beter medisch/psychologisch te verzorgen. Ook worden middelen gezocht om aan de meisjes van PEJES starterskits en microkredietleningen te geven zodat ze na hun opleiding op eigen benen kunnen staan.

Sponsoren/storten kan op de rekening van vzw D.O.G.B.O.-Dogbo: BE27.8916.8403.0973, met vermelding: Berry en route. Met dank aan Mandelnieuws/ Foto RV

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.