Home > Zondag organiseert Middelkerkse bib een nieuwe Boekstartdag: ‘voorlezen met je baby’

Zondag organiseert Middelkerkse bib een nieuwe Boekstartdag: ‘voorlezen met je baby’

Geschreven op 14 mei 2024 om 10:36 door Mario De Wilde

Jonge baby’s die snel met lezen en woordjes in contact komen, doen het later beter op school, dat is wetenschappelijk bewezen. Maar voorlezen is ook een fijn contactmoment met je kind. Op 18 mei organiseert de Middelkerkse bibliotheek een nieuwe Boekstartdag. Dan kunnen de allerkleinsten proeven van een workshop en snuisteren in de honderden voel- en prentenboekjes die de kindercollectie van de bib rijk is. Wil je weten wat ‘open ended’ speelgoed is, kom dan zeker eens langs op de Boekstartdag.

Hoe jonger, hoe beter

Boekstart is een initiatief van ‘Iedereen Leest’ en wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Dat is leerrijk én gezellig. De woordenschat van baby’s en peuters die veel woorden horen, groeit razendsnel. Bovendien leert je kind niet alleen meer, maar ook andere woorden wanneer er vroeg boeken aan te pas komen. En er is meer: als je vanaf heel jong met je kind praat en samen in boekjes kijkt, heeft die het later makkelijker op school. Daar is voldoende wetenschappelijk bewijs voor.

Gezellig de band versterken

Stephie organiseert met Emily de Boekstartdag. Zij ziet nog een belangrijk reden om regelmatig met je baby in een boekje te snuisteren. “Samen in boekjes kijken is ook gewoon gezellig. Dicht bij elkaar zitten, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen… Het versterkt de band tussen ouders en kinderen. Het is pure ‘kwaliteitstijd’, goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid”.

Boekstartgemeente

Middelkerke is één van de vele boekstartgemeentes. Dan krijg je via het consultatiebureau van Kind en Gezin of via de bibliotheek – op twee momenten vóór je peuter naar school gaat – een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek. Zo ontdek je heel vroeg boekjes voor je baby én het aanbod in de bibliotheek.

Babypakket

In het babypakket dat je krijgt als je kind zes maanden oud is, zit een eerste zacht voelboekje. Daarnaast vind je er ook de infobrochure ‘Baby’s houden van boeken. Een gids voor grote mensen.’ en de Boekstart-groeimeter in terug. Heb je met je baby een afspraak in een consultatiebureau van Kind en Gezin? Dan zal de vrijwilliger die je verwelkomt je het pakket meegeven. Ga je niet bij Kind en Gezin op consultatie, vraag dan in de bibliotheek naar je Boekstart-babypakket.

Peutertas

Als je kind 15 maanden oud is, krijg je bij Kind en Gezin een bon om je Boekstart-peutertas in de bibliotheek op te halen. In de bibliotheek krijg je een mooie tas met twee kartonboeken: een aanwijsboek en een eerste peuterverhaaltje. De brochure ‘Peuters houden van boeken. Met boeken de wereld ontdekken’ geeft je meer informatie over taalontwikkeling en hoe boeken de leefwereld van je peuter vergroten. Leesplezier staat voorop!

Boekstartdag

Daarnaast organiseert Bibliotheek Middelkerke ook een Boekstartdag. Daarin staat lezen voor en met je baby centraal. Naast heel veel boekjes zijn er allerlei activiteiten en tips en tricks om met jouw baby of peuter boekjes te ontdekken.

Boekstartdag gaat door op zaterdag 18 mei van 9.30 tot 12.30 u. in Bib XL, Populierenlaan 16 Middelkerke.

Bib is thuis voor iedereen

“Zo zie je maar dat de bib echt een thuis voor iedereen is”, zegt schepen Natacha Lejaeghere. “Je kan er voor zoveel meer dingen dan enkel boeken terecht. De Boekstartdag richt zich op de allerkleinsten, maar we bieden met ‘Luistervinken’ en ‘Het leven zoals het is’ ook lezingen voor volwassenen aan. We scholen mensen digitaal bij en we organiseren leuke workshops, voorleesmomenten en filmvertoningen”.

Foto: Emily en Stephie organiseren de Boekstartdag en zorgen voor het jeugdaanbod in de bib van Middelkerke.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.