Zondag kluistert Denis Vermeire de gasten aan hun stoel tijdens het ‘Brugs Uurtje’
Zondagmiddag aanstaande om 11 uur strijkt het Brugs Uurtje weer neer in Zaal De Balsemboom in Brugge. De praatgast op het laatste Brugs uurtje van dit winterseizoen is ‘op-en-top’ Bruggeling. Denis Vermeire bracht z’n jeugd door aan het Minnewater en was betrokken bij vele activiteiten die in en rond Brugge plaats vonden. Het wordt een boeiend Brugs uurtje vol anekdotes.
Z’n wieg stond in de Arsenaalstraat, nabij de Katelijnestraat, rechtover de ‘Roo nunnen’. Hij liep kleuterschool bij de ‘papnunnen’ op de Wijngaardplaats en kwam later terecht in de jongensschool in Groeninge. Een auto was een zeldzaamheid in het straatje dat een ideaal speelplein was voor de
vele kinderen uit de buurt. Na het vierde leerjaar verhuisde het gezin naar de rand in Assebroek en er werd school gelopen in de rijksschool die toen pas was opgericht. De “barakkenschool” was een begrip en raakte bekend tot ver buiten Brugge !
De vakantieperioden werd doorgebracht in de drukkerij Brunet in de Daverlostraat. Die vakantietijden zouden zijn verdere loopbaan in de grafische sector bepalen. Zijn legerdienst bracht hem in het Duitse Soest. Het werd een jaar vol verrassingen. Terug in het gewone leven, werkte Denis in de toenmalige drukkerij Sint-Catharina in het Tempelhof op Sint-Pieters. Hij zou tien jaar boekillustraties verzorgen, tot hij koos voor een zelfstandige loopbaan in de publiciteits- en organisatiewereld. Hij kwam in de modewereld terecht en verwierf bekendheid als organisator van modeshows, dit in gans Vlaanderen. Ook Sarma deed op hem beroep voor modeshows in al hun filialen. In 1975 start hij in Oostkamp met de uitgave van een eigen advertentiekrant. Hij werd .ook bestuurslid van de plaatselijke middenstandsorganisatie, toen nog het N.C.M.V. uurtje
Nog meer terug duiken in de tijd
Denis Vermeire stond ook aan de wieg van de plaatselijke handelaarsvereniging “Shopping Center” en organiseerde er tien jaar met succes de lokale Handelsbeurs. De organisatie van de jaarbeurs in Brugge was al een tijdje gestopt. Dat bracht hem op het idee van een nieuwe Brugse Jaarbeurs in de beurshalle. Er volgden later nog een trouwbeurs, milieubeurs, motobeurs en andere, soms in opdracht van de stad.
Humor is een deel van z’n leven, dus werd hij lid van de Brugse karnavalsvereniging de Totetrekkersgarde. Het was een tijd vol originele stunten, grappen en grollen. Hij kwam bij het 11 Juli-Komitee van Brugge, dat instaat voor de viering van de Vlaamse Feestdag en werd lid van de Breydel en De Coninckcommissie, dat een heel jaar lang(!) het eeuwfeest vierde van het standbeeld op de Markt. In het kader van die feesten werd éénmalig de Gulden Sporen Marathon ingericht… de wedstrijd vond twintig jaar plaats, met als een van de apotheosen de aanwezigheid van het vorstenpaar.
Bij de viering van “100 jaar Zeehaven Brugge” was hij een van de organisatoren van de vele feestelijkheden, waaronder een unieke tentoonstelling in de beurshalle. Hij ijverde jarenlang voor de bouw van een nieuwe beurshalle, op de plaats van het vorige versleten beursgebouw. Dus, op de plaats waar nu het nieuwe complex staat ! Voor het evenement “Corpus Brugge ‘05” zette hij een reuzenstoet op poten. Meer dan 30.000 bezoekers kwamen kijken naar de bijna honderd reuzen uit binnen-en
buitenland die op 11 juli 2005 door het Brugse stadscentrum stapten. Sinds de Ronde van Vlaanderen in 1998 in Brugge van start ging leidde hij elk jaar -samen met een grote ploeg medewerkers- de start op de Markt in goede banen.
In 2001 nam Denis met een aantal vrienden de verdwenen Brugse Metten Wandeling in handen, die werd omgevormd tot de gelijknamige wandelclub die vandaag nog steeds meer dan 3000 deelnemers mag noteren op vier succesvolle wandeltochten. In 2012 kreeg hij de Witteryckprijs voor zijn inzet voor het Vlaams sociaal en culturele leven in Brugge. Nu schrijft hij artikels over Brugge. Zo wil hij de herinnering aan mensen, dingen en gebeurtenissen uit het vroegere Brugge niet laten verloren gaan.
‘De Balsemboom’ ingang Ganzenstraat of Bilkske. Deuren open om 10.15 u. Einde om 12 uur.
Tijdige aanwezigheid is aangeraden. Zitplaatsen beperkt
Bereikbaar: Met de auto, parkeren ondergrondse parking Alfa, Predikherenrei of in de buurt.
Met De Lijn: bus 1, halte Bilkske.
Toegang € 3. Leden Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle : gratis.