Home > Zondag kiezen uit 80 wetenschappelijke projecten bij Hogeschool VIVES campussen Brugge, Kortrijk en Roeselare

Zondag kiezen uit 80 wetenschappelijke projecten bij Hogeschool VIVES campussen Brugge, Kortrijk en Roeselare

Geschreven op 21 november 2019 om 12:58 door Mario De Wilde

Komende zondag 24 november neemt Hogeschool VIVES van 14 tot 17u deel aan de Dag van de Wetenschap in de campussen Brugge Xaverianenstraat (Xaverianenstraat 10), Kortrijk (Doorniksesteenweg 145) en Roeselare (Wilgenstraat 32). Op de Dag van de Wetenschap kom je op plaatsen waar je anders niet binnen mag. Je ontdekt er uitvindingen en luistert er naar docenten, studenten en onderzoekers. Hun demonstraties zetten je wereld helemaal op zijn kop. Of je kunt zelf de handen uit de mouwen steken in boeiende workshops. In totaal gaat het om 76 projecten.
Je bent van harte welkom voor tal van leuke wetenschappelijke projecten, demonstraties en workshops voor jong en oud. Je hoeft je niet in te schrijven of te reserveren. Iedereen is van harte welkom op ons wetenschapsfeest én je wordt getrakteerd op oliebollen!

In campus Kortrijk kan je al vanaf 10u30 terecht voor de First Lego League. Dat is de grootste activiteit met een 300-tal leerlingen basis- en secundair onderwijs en een 50-tal leerkrachten. De First Lego League is een wereldwijde wedstrijd voor kinderen van 10-14 jaar (die reeds ingeschreven zijn). Met de LEGO Mindstorms Ev3 robot moeten ze een aantal opdrachten uitvoeren. Kom zien en supporteren voor deze spannende wedstrijd.
Meer info vind je op www.VIVES.be/dvdw en www.dagvandewetenschap.be. De Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse overheid.
Hieronder vind je het programma van de drie VIVES-campussen die aan de Dag van de Wetenschap deelnemen.
Hogeschool VIVES

Hogeschool VIVES telt ruim 1 250 personeelsleden en 15 000 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. VIVES beschikt over campussen in vijf steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout.

Ontdek hoe cool programmeren is met Codefever!
Is coderen wel iets voor jou? Wil je het graag eerst even proberen? Dat kan! We geven jou de kans om eens lekker te komen experimenteren. We dompelen je onder in een virtueel bad van programmeren, introduceren je in de programmeerwereld van Scratch en al snel heb je je eerste spelletje geprogrammeerd… Een ideaal voorproefje voor onze echte lesreeks! WARNING! Het codevirus is zeer aanstekelijk! De kans is zeer groot dat je de smaak erna levenslang te pakken hebt…

Eulift-app geeft zorgverlener ergonomische advies
Wil jij je vriend/vriendin of ouders op een ergonomische manier verplaatsen van bed naar rolstoel? Zoals een echte zorgverlener? Kom dan bij ons langs en leer werken met deze innovatieve app.

Pupil of papil? Proef met je ogen!
“Het oog wil ook wat: proef met je ogen”: aardbeien zijn rood, dus rood smaakt naar aardbeien. Bananen zijn geel, dus geel smaakt naar bananen. Dit zeggen althans onze hersenen. Maar wat als we het net even anders doen?

MAMAMIA, op de BIA!
BIA staat voor Bio-Impedantie-Apparatuur. De BIA is een technologisch hoogstandje waarmee de diëtist antropometrische metingen verricht om jouw lichaamssamenstelling te bepalen. Je hoeft geen tunnel in, het volstaat om even schoenen en sokken uit te doen en een halve minuut op de slimme weegschaal te staan. Benieuwd naar jouw rapport?

De weg van het kind
Voor kinderen die om welke reden dan ook beperkt zijn in hun mobiliteit hen terug mobiel maken en op die manier ook hun sociale interacties verbeteren.

Wandel in VR op de Raspberry Pi
Ooit al eens in een computer ter grootte van een bankkaart willen wandelen? Met Virtual Reality kan je dit nu doen. Wandel van de processor naar het geheugen en spring eens bovenop de netwerkconnector.

Supersnel laden van een elektrisch treintje
Elektrische wagens zijn goed voor het milieu, maar zijn minder geschikt voor grote afstanden. Wat als een voertuig zou kunnen laden terwijl het rijdt op een snelweg? In deze demonstratie rijdt een elektrisch treintje over een parcours waarvan een deel van de sporen voorzien zijn van een laadcircuit. Kan het treintje al rijdend snel genoeg opladen om de rest van het parcours af te kunnen leggen?

Vroedvrouw voor 1 namiddag?!
Altijd al willen weten hoe baby in de baarmoeder ligt? Altijd al willen weten hoe een baby wordt geboren? Altijd al willen weten hoe een moederkoek werkt? Kom dan zeker een kijkje nemen bij de VIVES-vroedvrouwen campus Brugge. In het ZORGlab stellen we het leven van de baby in de baarmoeder voor. In ons SIMULATIElab kan je helpen bij een bevalling.

Ontdek een kamer vol innovaties door onze nieuwste VR-bril!
Een technologie bij jou thuis? Kom in VIVES-Zorglab proeven van wat er allemaal kan. Kom je onze tillift uittesten? Of heb je het meer voor onze VR-brillen? VIVES Zorglab en de gezondheidsopleidingen hebben heel wat voor jou in petto. Wij zetten op Dag van de Wetenschap heel graag onze deuren voor je open. Zien we je dan?

OORzaken
Altijd al meer willen weten over de werking van het oor, gehoorverlies en mogelijke oplossingen? Kom dan zeker langs in het skillslab audiologie voor een korte screening van je gehoor, een simulatie van gehoorverlies of voor het uittesten van mogelijke hulpmiddelen.

Kraak de code!
Hallo! Ben jij een kleine wetenschapper in wording? Help ons uit de nood en kraak de code door verschillende wetenschappelijke experimenten uit te voeren! Tot gauw!

Water kookt bij 20°C?!
Ooit al waren zien koken op 20°C? Het kan en het vormt de basis van de techniek voor je koelkast!

What’s the pressure?
Jaar na jaar moeten we met z’n allen minder verwarmen. Toch willen we het gezellig warm hebben in de winter. Gelukkig heeft de wetenschap een antwoord dat tegemoet komt aan beide. Door middel van een pressurisatieproef kunnen we de kleinste lekken opsporen en aanpakken. In het verleden verwarmden we buitenlucht, nu weten we wel beter.

Akoestiek, zijn ze al naar de tuut?
De overheid voert voorzichtig campagne, wij bekijken de stand van zaken en duiden het belang van akoestiek op gebouwniveau.

CO2, een gigantisch probleem?
Mogen we vertrouwen op de minister van Leefmilieu, Ircel… We duiden bij deze de wetenschappelijke basis. We geven info over de wettelijke drempelwaarden en tonen aan hoe snel deze overschreden worden.

Los jij het waterraadsel op?
Elekti bewijst dat cola light echt licht is en maken een flesje water zo snel mogelijk leeg … zonder het leeg te gieten. Kom jij ook met ons mee experimenteren? Wetenschap houd je jong! #STEM #techniek #engineeryourcareer.

U bent in goede handen?
Jaarlijks lanceert de overheid een campagne rond handhygiëne. Weet je waarom handhygiëne belangrijk is? Weet jij wanneer je je handen best wast en wanneer je ze beter kan ontsmetten? Waarom? En hoe je je handen ontsmet? Kom het eens proberen, dan laat ik je zien, wat je normaal niet ziet…, spannend!

Leer een leven redden!
Wil je ook weten hoe je een leven kan redden? Kom bij ons oefenen hoe je dit aanpakt.

Techniekacademie bij 93 gemeenten
In een heus technologielabo zal je samen met vrienden, in een gezellige sfeer, heel wat beleven. Je maakt kennis met technologisch gereedschap en nieuwe materialen. Je ontdekt dat techniek en technologie overal om je heen zijn. Je zet zelf technische systemen in mekaar. Kortom, jongens en meisjes met goesting in STEM kiezen voor de Techniekacademie! 8-10-jarigen en 10-11-jarigen die graag aan de slag gaan kunnen vanaf januari weer deelnemen aan de Techniekacademie in hun gemeente. Je kunt hier kennis maken met enkele leuke projecten die ze maken.

Campus Kortrijk, Doorniksesteenweg 145: 14-17u (First Lego League vanaf 10u30)
Creatief met vilt
Unieke dingen zijn zoveel leuker! Tijdens een korte workshop kan je je eigen geldbeugel uit vilt maken. Rood of blauw vilt, gele of blinkende drukknop? Je kiest alles zelf!

LEGO Technic RC Tracked Racer
Voor jong en oud: racewedstrijd tussen 4 LEGO robotwagens met afstandsbediening op een kronkelend parcours. De winnaar krijgt telkens een prijsje. We doen dit op 3 verschillende plaatsen in VIVES.

First Lego League
De First Lego League is een wereldwijde wedstrijd voor kinderen van 10-14 jaar (die reeds ingeschreven zijn). Met de LEGO Mindstorms Ev3 robot moeten ze een aantal opdrachten uitvoeren. Kom zien en supporteren voor deze spannende wedstrijd!

LEGO wedstrijd/quiz
Ben je ook fan van LEGO? Los dan de 10 wedstrijdvragen op en je kan een Mindstorm Ev3 robot winnen.

the First LEGO League “City Shaper”
AFOLs UNITED brengt een selectie van creaties van zijn leden naar jou in de buurt! Deze speciale editie staat in het teken van de toekomstoge steden en onze leden hebben zich hier door laten inspireren! Kom kijken naar allerlei bouwwerken die speciaal voor dit event bij elkaar gezocht zijn. Je zal hier oudere “Classic Space” sets zien opgevbouwd in een futuristische visie! Je kan er klassieke bouwwerken bekijken, miniatuur skylines van verschillende steden, een modular street en zelfs een lokale skyline van Waregem!

Vormgeven met kunststoffen
Van een klein tolletje tot een heuse VR bril. Je kan het zo zot niet bedenken of we kunnen het vormgeven in kunststof. De studenten ontwerp- en productietechnologie werken dit jaar rond het thema ‘spelen’ en presenteren graag hun zelf ontworpen producten. Misschien kan je zelfs één van hun nieuwste versies uittesten!

Gezonder binnenklimaat door probiotica
Door het regelmatig vernevelen van de probiotica, is het de bedoeling dat deze gezonde, onschadelijke bacteria geleidelijk aan de plaats innemen van de ongezonde, pathogene bacteriën in gebouwen, waardoor deze verdwijnen en de kwaliteit van de binnenlucht significant verbetert.

Koken bij omgevingstemperatuur
Op aanschouwelijke wijze, zonder verwarmingsinstallatie, zullen we water laten koken bij omgevingstemperatuur.

Mobiele LEGO haven studio
Neem de bediening van onze Lego havenapparatuur, zoals de straddle carrier of reach stacker (ook wel ‘de olifant’ en ‘de kapstok’ genoemd bij havenarbeiders) in handen. Pik je container op en zet hem op de vrachtwagen of trein. Zo komen je goederen tijdig op hun eindbestemming terecht. Kun jij de opdracht tot een goed einde brengen? Bovendien gratis oliebollen en een drankje.

Rijden op waterstof? Geen probleem
Toyota Mirai, de wagen op waterstof.

Beleef Zorgtechnologie
De technologische ontwikkelingen in onze maatschappij winnen steeds meer aan belang en hebben ook hun intrede gedaan in de gezondheidszorg en de welzijnssector. Denk hierbij maar aan de zorgrobotten, tilliften, rolwagens, apps … en zoveel meer. Zorgtechnologie leeft bij veel mensen al mee in het dagelijks leven, zonder dat wij dit doorhebben. Wil jij ervaren en ontdekken hoe technologie de zorg kan aanvullen?

Los jij het waterraadsel op?
Elekti bewijst dat cola light echt licht is en maakt een flesje water zo snel mogelijk leeg … zonder het leeg te gieten. Kom jij ook met ons mee experimenteren? Wetenschap houd je jong! #STEM #techniek #engineeryourcareer.

Coderdojo Kortrijk
Bij CoderDojo leren meisjes en jongens van 7 tot 18 in maandelijkse gratis workshops alles over programmeren, apps en websites. Op de Dag van de Wetenschap laten we je kennis maken met de verschillende trajecten waar CoderDojo Kortrijk aan werkt: Micro:bit, Scratch, Arduino, Lego Mindstorms en meer. Kom ons bezoeken, en wie weet verwelkomen we je volgende maand tijdens onze Dojo?

Kleuren mengen met LED’s?
De dag van vandaag worden heel veel LED’s gebruikt in allerhande toepassingen. Bij sommige verlichting worden drie LED’s gebruikt, waardoor ze een breed kleurenpallet kunnen vormen. Door de helderheid van de afzonderlijke LED’s te regelen, worden er kleuren gemengd. Nieuwsgierig hoe je dit kan doen?

3D printen in metaal: techniek van de toekomst?
3D metaalprinten is een nieuwe en snel evoluerende technologie die stapsgewijs meer en meer toepassingen vindt in het dagelijkse leven. Waar conventionele productieprocessen tekort schieten, is 3D metaalprinten in staat om zeer complexe, stevige én lichte structuren te produceren in een handomdraai. Kom de werking en mogelijkheden zelf ontdekken tijdens een demonstratie.

Legostudio VIVES klaar voor een toekomst met STEM
Ben je nieuwsgierig naar wat we in de LegoStudio van VIVES aanbieden? Droom je van robots die je kan maken zelfs als je nog maar 8 jaar oud bent? Bezoek dan de Studio, kom kijken welke STEM-lessen we kunnen aanbieden bij het programmeren van Mindstorms-robots, WeDo (Boost), pneumatic en de allernieuwste ‘SPIKE’. Geef het ook door aan je leerkracht! Want die kan ervoor zorgen dat je met je klas op bezoek komt! Van 8 tot 88 (dus zeker ook voor middelbare schoolstudenten en leraren interessant).

Toverlamp – STEM innovatie
Met deze innovatieve schakeling kunnen we 2 lampen afzonderlijk laten oplichten en toch is er maar 1 enkelvoudige elektriciteitsdraad gebuikt?! Weet jij hoe dit werkt? Je krijgt alvast onze innovatieve elektriciteitstonderdelen mee naar huis zodat je thuis zelf deze toverschakeling kan maken.

Waterstof. Brandstof van de toekomst?
Via elektrolyse van water wordt groene waterstof gemaakt. Hierbij komt geen CO2 vrij. Leve het klimaat!

Ontdek hoe cool programmeren is met Codefever!
Is coderen wel iets voor jou? Wil je het graag eerst even proberen? Dat kan! We geven jou de kans om eens lekker te komen experimenteren. We dompelen je onder in een virtueel bad van programmeren, introduceren je in de programmeerwereld van Scratch en al snel heb je je eerste spelletje geprogrammeerd… Een ideaal voorproefje voor onze echte lesreeks! WARNING! Het codevirus is zeer aanstekelijk! De kans is zeer groot dat je de smaak erna levenslang te pakken hebt…

Elektrische voertuigen voor groot en klein
We tonen jullie graag enkele berekeningen en metingen op elektrische telegeleide modelbouw wagens en echte elektrische voertuigen.

Ontwerp je eigen pin!
Creëer je eigen pin in het MAAKLAB met behulp van onze lasercutter. Tijdens deze korte initiatieles leer je hoe een lasercutter werkt, hoe je deze aanstuurt en hoe je heel eenvoudige ontwerpen maakt in Laserworks.

Techniekacademie bij 93 gemeenten
In een heus technologielabo zal je samen met vrienden, in een gezellige sfeer, heel wat beleven. Je maakt kennis met technologisch gereedschap en nieuwe materialen. Je ontdekt dat techniek en technologie overal om je heen zijn. Je zet zelf technische systemen in mekaar. Kortom jongens en meisjes met goesting in STEM kiezen voor de Techniekacademie! 8-10-jarigen en 10-11-jarigen die graag aan de slag gaan kunnen vanaf januari weer deelnemen aan de Techniekacademie in hun gemeente. Je kunt hier kennis maken van enkele leuke projecten die ze maken.

Campus Roeselare, Wilgenstraat 32: 14-17u
Creatief met vilt
Unieke dingen zijn zoveel leuker! Tijdens een korte workshop kan je je eigen geldbeugel uit vilt maken. Rood of blauw vilt, gele of blinkende drukknop? Je kiest alles zelf!

Triangeltest bier en/of cola: voor de papa’s (én de mama’s !)
Proef 3 bekertjes bier en/of cola en haal de 2 dezelfde eruit; vergis je niet!

Protimal lanceert de kwispelkoek
Protimal verkoopt ecologische en gezonde hondenkoekjes, gemaakt van larven van de zwarte soldatenvlieg en draf.

Onderwatergewicht (OWG) bij aardappelen
Lekkere krokante frietjes maak je met de juiste aardappelen: test zelf welke aardappel blijft drijven en zo geen lekkere frietjes oplevert…

Ons broodje is gebakken…
Onze studenten voedingstechnologie bakken indien nodig iedereen een poets, maar op deze dag iets lekker !!

UBA sectie
Morse: zenden en ontvangen van Korte golf morse. Cubesat: telemetrieontvangst van de Cubesat radioamateursatelliet. Weersatellieten: ontvangst van de NOAA satellieten. ISS stream: projectie met een beamer op een scherm van de Live ustream radio. Astronomie: presentatie dmv een beamer op een scherm.

U bent in goede handen?
Jaarlijks lanceert de overheid een campagne rond handhygiëne: heb je deze affiche al gezien? Weet je waarom handhygiëne belangrijk is? Weet jij wanneer je je handen best wast en wanneer je ze beter kan ontsmetten? Waarom? En hoe je je handen ontsmet? Kom het eens proberen, dan laat ik je zien, wat je normaal niet ziet…, spannend!

Hoe gezond is je hond ?
Wil jij leren om een hond te onderzoeken, kom dan eens langs op onze campus. Hoe ziet het oor van een hond eruit aan de binnenzijde? Hoe luister je naar het hart van de hond? We leggen het jou graag uit!

Anatomie via een virtual reality bril
Ontdek het menselijk lichaam in Virtual en Augmented Reality. Bekijk in real-time het menselijk skelet en de werking van verschillende organen, zoals het hart, de nieren en de longen.

Spelen met de poppen
Simulatieonderwijs: we bieden binnen de veilige muren van de hogeschool een realistische leeromgeving aan om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de echte werkplek. Met de simulatiepop kunnen we allerlei scenarioÕs simuleren binnen verschillende verpleegkundige settings. Naast de poppen zijn onze simulatiecentra ook volledig uitgerust met alle randapparatuur zoals monitoring, defibrillator, ademhalingstoestel, spuit en volumetrische pompen. De simulatoren komen tot leven, vertonen wisselende vitale parameters, spreken en reageren op de acties van de deelnemers aan het scenario.

Via een app leren hoe we mensen mobiliseren
Een innovatieve app die de verplaatsingstechnieken voor zorgverleners toont.

Word een kleine Sherlock Holmes
Nieuwsgierig zijn is belangrijk.. het is zelfs heel erg belangrijk. Onderzoekers hebben er daarom hun beroep van gemaakt. Door een enorme nieuwsgierigheid willen ze weten hoe dingen in elkaar zitten, en als een echte ‘Sherlock Holmes’ gaan ze dan op zoek naar kleine beetjes waarheid. Ben jij nieuwsgierig naar hoe je een onderzoeker kan worden? Wil je ook weten welke vaardigheden onderzoekers daarbij gebruiken? Kom dan naar onze sessie over ‘Word een kleine Sherlock Holmes’.

VIVES docenten en studenten redden levens
Reanimatie sessies en AED gebruik. Het doel? Hun kennis rond reanimatietechnieken overbrengen aan het brede publiek!

Test de hardheid van fruit
Is je appel hard of zacht? Met je vingers probeer je dit te voelen. Maar zo is het moeilijk om op een objectieve manier de hardheid te beschrijven. Met een universele testmachine lukt dit wel! Dit toestel wordt onder meer gebruikt om de pluktijdstippen van appelrassen te bepalen. Tijdens de dag van de wetenschap kan je er zelf mee aan de slag.

Reageer je mee?
Allerhande experimenten met ballonnen, pampers, snoep, drugs, juwelen en limonade. Kom ook zien en beleven. Met een paar kleurrijke en luchtige reacties en experimenten.

Planten kleuren blauw
Wat is een genetisch gewijzigde plant of ook nog een GGO? Is dat een rare plant? Met een GUS test kan je testen of sommige planten GGO zijn.

Bah, weeral tandenpoetsen… !
Waarom? Net zoals in je darmen, zitten er in je mond talloze bacteriën. Een groot deel van deze mondbacteriën is schadelijk en draagt bij tot tandbederf, ontstekingen en een slechte adem. Door dagelijks grondig te poetsen met tandpasta kan je deze bacteriën beperken. Via een eenvoudig testje wordt nagaan wat tandpasta bacteriën kan afdoden.

Hebben kippen ook bloedcellen?
Bloedcellen zijn essentieel voor mens en dier. Met een kleuring kan je rode bloedcellen zien onder de microscoop. Zie je verschillen tussen mens en kip?

Bodemwerk
Een bodem van goede kwaliteit, dat kan je zien, voelen en ruiken. Wil je weten hoe? Kom dan naar het Biolab van VIVES en ontdek hoe wij bodems onderzoeken en werken aan een goede bodemkwaliteit.

Drones in de boomverzorging
Het gebruik van dronetechnologie in de boomsector biedt heel wat potentieel. Een eerste voorbeeld schat de gezondheid van de bomen in door boven het kruinendak te vliegen via een multispectrale (infrarood) sensor. Met het tweede voorbeeld, vliegt de drone naast de boom om de visuele inspectie van de boom te bepalen waardoor de boomverzorger niet altijd meer hoeft te klimmen. In deze demo tonen we dit aan via een VR-bril.

Quiz quiz quiz
Quizzen over landbouw? Jaaaaa? Kom maar langs!

Seizoensgroenten
Wil je meer ontdekken over seizoensgroenten? Kom dan zeker ons spel spelen!

Kom yacon ontdekken
Yacon heeft een heel bijzondere eigenschap: het smaakt zoet (een beetje zoals peer of meloen) en toch word je er niet dik van. Het is heel gezond. Er worden al verschillende voedingsproducten mee gemaakt? Kom je ze ook ontdekken?

Ontdek hoe cool programmeren is met Codefever!
Is coderen wel iets voor jou? Wil je het graag eerst even proberen? Dat kan! We geven jou de kans om eens lekker te komen experimenteren. We dompelen je onder in een virtueel bad van programmeren, introduceren je in de programmeerwereld van Scratch en al snel heb je je eerste spelletje geprogrammeerd… Een ideaal voorproefje voor onze echte lesreeks! WARNING! Het codevirus is zeer aanstekelijk! De kans is zeer groot dat je de smaak erna levenslang te pakken hebt…

Zorgtechnologie – zorg van de toekomst
Via een memory-spel en demo’s ontdek je de zorg van de toekomst waarin technologie onontbeerlijk is. Denk maar aan de zorgrobot … Zorgtechnologie bij VIVES is uniek in België. We laten je graag kennismaken met de opportuniteiten om mee te bouwen aan de zorg van de toekomst.

Techniekacademie bij 93 gemeenten
In een heus technologielabo zal je samen met vrienden, in een gezellige sfeer, heel wat beleven. Je maakt kennis met technologisch gereedschap en nieuwe materialen. Je ontdekt dat techniek en technologie overal om je heen zijn. Je zet zelf technische systemen in mekaar. Kortom jongens en meisjes met goesting in STEM kiezen voor de Techniekacademie! 8-10-jarigen en 10-11-jarigen die graag aan de slag gaan kunnen vanaf januari weer deelnemen aan de Techniekacademie in hun gemeente. Je kunt hier kennis maken van enkele leuke projecten die ze maken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.