Home > Zondag a.s. kan je op 23 plaatsen in onze provincie gaan bunkeren

Zondag a.s. kan je op 23 plaatsen in onze provincie gaan bunkeren

Geschreven op 30 mei 2024 om 07:14 door Mario De Wilde

Aanstaande zondag 2 juni organiseren de Provincie West-Vlaanderen en provinciedomein Atlantikwall Raversyde in samenwerking met enkele (West-)Vlaamse gemeenten en organisaties Bunkerdag. Een dag waarop je de fascinerende geschiedenis van bunkers uit de Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog in België kan ontdekken. Dit jaar openen 23 bunkers voor het brede publiek. Enkele blikvangers zijn

-Blankenberge: Bezoek de pier, en leer over de kustverdediging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze locatie bevat defensieve versterkingen en een bunker, gebouwd bovenop een Belgische bunker uit de periode vóór de Tweede Wereldoorlog.
-Bredene: Breng een bezoek aan de bunker van de Ibis-school, een toevluchtsoord tijdens WO II, of een indrukwekkende bunker voor antitankgeschut. Je kan er ook de enige overgebleven vuurleidingsbunker van spoorwegbatterij E690 bezoeken.
-Brugge: Nabij het Kerkhof van Sint-Kruis liggen twee WO2-bunkers verscholen onder de begroeiing. Deze bunkers van het type ‘Doppelgruppenunterstand’ zijn een zeldzaamheid. Ze zijn nu voor het eerst toegankelijk voor het grote publiek.
-De Panne: Verken een veldbatterij uit de Tweede Wereldoorlog. Ontdek de Duitse kustverdediging van de Atlantikwall met open beddingen en geschutsbunkers. Ervaar de site met doorlopende demonstraties en kinderworkshops.
-Kortemark: Verken de laatste Duitse verdedigingslinie bij het Vrijbos. Ontdek betonnen constructies uit 1917, deel van de Flandern I-stellung. Met bunkers, draadversperringen en artilleriebatterijen verbonden door smalsporen, biedt deze locatie een uniek uitzicht op het landschap.
-Oostkamp: Bezoek een bunker uit WO1, die gebruikt werd als lichtbaken om zeppelins naar de Engelse kust te leiden en als zoeklichtpositie voor luchtafweer. Je ontdekt er ook een overwinteringsplaats voor vleermuizen in WO II-bunkers en leert er over hun habitat.
-Oostende: Verken de Duitse veldbatterij uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen op de site van een voormalige steenbakkerij in Stene. Steunpunt Stene was strategisch geplaatst om het strand en de haven van Oostende mee te helpen verdedigen. Of ontdek tijdens Bunkerdag de unieke Belgische tunnel die je naar het hart van Batterij Hundius leidt, de observatiebunker, met originele muurschilderingen. Verken de indrukwekkende marinekustbatterij met zijn vuurleidingsposten, geschutkazematten en bunkers.
-Zonnebeke: Maak een boeiende wandeling doorheen het Polygoonbos en ontdek drie vrij intacte betonnen militaire posten, naast restanten van andere constructies. De Nieuw-Zeelandse bunkers en de Duitse bunker Scott Post vormen een fascinerend voorbeeld van de militaire architectuur uit de Eerste Wereldoorlog.

Bunkerdag in provinciedomein Atlantikwall Raversyde
Ook in provinciedomein Atlantikwall Raversyde staan er tijdens Bunkerdag heel wat activiteiten op het programma. Je kan er Batterij Aachen uit de Eerste Wereldoorlog en Batterij Saltzwedel-neu uit de Tweede Wereldoorlog gratis bezoeken. Je kan er ook genieten van de tijdelijke tentoonstellingen ‘Ensor 1940’, ‘James Baron Ensor’ en ‘Getekende Oorlog: De Atlantikwall gestript’, over strips en de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast kan je deelnemen aan verschillende creatieve workshops (vendelen, stopmotion, strips maken, Kamishibai…), een strip laten signeren door Marcel Rouffa of de maquette van Batterij Hundius ontdekken, gemaakt door Jean-Marie Bériot (Navycool). Hij overleed kort na de vorige Bunkerdag.

Nieuw: de tentoonstelling ‘De Kust Bevrijd’
In het parkgedeelte van het provinciedomein Atlantikwall Raversyde kun je een bezoekje brengen aan de nieuwe fototentoonstelling ‘De Kust Bevrijd’. Aan de hand van een 40-tal foto’s uit zowel openbare instellingen als persoonlijke collecties toont deze expo hoe streekbewoners, Duitse soldaten en geallieerden het einde van de Wereldoorlog II langs onze kustlijn beleefden terwijl de oorlog in Europa nog voortwoedde tot mei 1945. Deze expo loopt nog tot eind 2024.
Het volledige programma van Bunkerdag vind je op www.raversyde.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.