Zondag 1 december opent Terrest Brewery uit Houthulst de deuren in kader van de Warmste Week
Op zondag 1 december opent Terrest Brewery uit Houthulst, samen met 27 andere Belgische brouwerijen, zijn deuren in het kader van De Warmste Week. Johan en Gudrun Van der Bauwhede en hun dochters Valerie en Eveline organiseren een warme en feestelijke dag in Kerstsfeer, waarbij alle opbrengsten rechtstreeks naar het goede doel gaan. Met dit initiatief willen ze hun steentje bijdragen aan de strijd tegen eenzaamheid. Dit evenement biedt bovendien een unieke kans om mensen te ontmoeten in een gezellige sfeer met een rondleiding door de familiale hoevebrouwerij, een Kerstdorp vol leuke activiteiten en natuurlijk het proeven van de heerlijke hoevebieren De Plukker en Terrest.
De eigen hoevebieren De Plukker kennen hun oorsprong in Poperinge, deze worden gebrouwen met Biologische hop uit Poperinge. Daarom vinden ze het belangrijk dat ook de Poperingenaars kunnen kennismaken met ons evenement.
Een uit de hand gelopen hobby
Vijf jaar geleden legde landbouwer Johan Van der Bauwhede zijn tractor even stil, en begon een cursus bier brouwen. Vrouwtje Gudrun vertelt trots over zijn eerste brouwketeltje van 50 liter. Elk weekend sloot Johan zichzelf op in de schuur op de hoeve, trial and error, proeven en nog eens proeven om een recept te vinden dat volledig in de lijn lag van zijn smaak. Het gebrouwen gerstenat werd met een klein hartje aan vrienden en familie voorgesteld, en na veel enthousiasme geschonken op elke gelegenheid die daartoe uitnodigde. Een uit de hand gelopen hobby die letterlijk mag worden genomen.
Meisje, wat drink je?
Zo vader, zo dochter. Dat dacht Johan toen hij op een dag aan zijn pas afgestudeerde dochter vroeg om een grote brouwinstallatie te gaan bekijken. De kiem werd gelegd en niet veel later volgde dochter Valerie zelf de brouwcursus. “Bier wordt nog altijd gepercipieerd als een mannendrank, ten onrechte”, Valerie wil dat taboe doorprikken. “Ik drink persoonlijk graag bittere bieren. Maar ons eerste bier, de Terrest Golden Tripel, is een allemansvriend: fris en mooi uitgebalanceerd. Het bier neigt hoppig maar is geen IPA. Je proeft volop de kruiden maar niet overdadig.”.
Bij vader en dochter zit de landbouw in hart en nieren. Maar de boer moet zich vandaag steeds heruitvinden, opportuniteiten spotten, op de kar springen. Naast de primaire landbouwactivieiten, telt de Terrest-hoeve reeds een vakantiehoeve en een feestzaal. Een hoevebrouwerij sluit naadloos aan op het domein. Het bier wordt gebrouwen met eigen gerst, geteeld op de rug van de Terrest-heuvel. Een eigen hoppeveld kon niet ontbreken maar de knowhow moest nog verbeterd worden.