Home > Zomerproject ‘Een zalvende zomer’ in Brugse Magdalenakerk met (spi)rituele audiotour nog tot einde september

Zomerproject ‘Een zalvende zomer’ in Brugse Magdalenakerk met (spi)rituele audiotour nog tot einde september

Geschreven op 9 september 2022 om 14:40 door Mario De Wilde

De laatste weken van het Zomerproject ‘Een zalvende zomer’ gaan in. Nog tot en met 30 september begeleidt Maria Magdalena de bezoeker doorheen een (spi)rituele audiotour in haar kerk. Op een meditatieve manier doet ze je stilstaan bij het imposante en confronterende nieuwe kunstwerk in haar kerk: de Tantalus. En neemt je daarna mee op een innerlijke verzachtende weg. Een onthaalmedewerkster van de kerk getuigt: “Ik zag een koppel dat samen de audiotour gedaan had elkaar knuffelen toen ze hun steen neerlegden. Ik zag een vrouw met tranen in haar ogen iemand opbellen. Ze had duidelijk de drang om met iemand over haar ervaring te spreken. Het was ontroerend om te zien hoe mensen verzacht de kerk verlieten. Dan ben ik trots om aan zoiets te mogen meewerken.”

Eline (stafmedewerkster van YOT): “Jaarlijks organiseert YOT een zomerproject (juli t.e.m. september) in de Magdalenakerk dat vernieuwende spirituele prikkels wil bieden aan de vele bezoekers. Dit jaar wilden we niet voorbijgaan aan de zwaarte die we allemaal het afgelopen jaar ervaarden. Hoe konden we een veerkrachtig en verzachtend antwoord bieden in de Magdalenakerk? De omstreden figuur van Maria Magdalena hielp ons op weg. En zo kwamen we uit bij een (spi)rituele audiotour die al vele bezoekers wist te beroeren.”

Verslag van een bezoeker: “Mijn nieuwsgierigheid brengt mij naar de Magdalenakerk. Spontaan ga ik op verkenning. Binnen word ik meteen verrast door de unieke sfeer, eigenzinnigheid en aantrekkingskracht. De stem van Magdalena leidt mij naar voor. Een imposante Tantalus doemt rechts van mij op. Stil, imposant zijn plaats innemend staat hij daar. Zijn expressieve ogen kijkend in het niets. De zware steen dreigend in de ruimte boven hem. Meesterlijk! Ik zie me staan, in verbeelding, op de onderste zijde van een driehoek. Met links de brandende kaarsen, kleine steunpilaren, voor de gruwel in Oekraine. Voor mij, de Tantaluskwelling, en rechts de schommel, voor mij een symbool van vrij bewegen in de ruimte. Dit geeft me een alomvattend warm gevoel vanbinnen. Een gewaarwording, die het gewone overstijgt. De kleurrijke schrijfhoek en de mooie vlinderzetels zorgen voor een welkome “halte” om even te bezinnen. De plons van een zelfgekozen steen in het water, brengt een rimpeling teweeg die mij secondenlang bezighoudt. Schommelend verdwijn ik in de ruimte “gewichtsloos”.
In alle stilte ga ik de kerk uit, dankbaar om die mooie beleving die nu nog nazindert.”

YOT vzw maakt van de Magdalenakerk al 20 jaar een ontmoetingsplaats voor iedereen die goesting heeft in spirituele prikkels. We rijmen historisch religieus erfgoed op hedendaagse kunst, symboliek en rituelen. We bewegen mee met de tijd en geven vorm aan de toekomst. YOT vzw, Stalijzerstraat 19, 8000 Brugge. www.yot.be

Wanneer:
Nog tot en met 30 september 2022, dagelijks van 13 tot 17 uur.

Waar:
H. Magdalenakerk
Schaarstraat
8000 Brugge

Prijs
€5. Een bezoek duurt ongeveer 25 minuten.
De audiotour door de Maria Magdalenakerk kost 5 euro. Deze is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels. Een gratis papieren script is ook verkrijgbaar, in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Meer info over dit project: https://www.yot.be/nl/eenzalvendezomer

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.