Home > Zo ziet Kuurne-Brussel-Kuurne er uit, al wordt de start in….Kortrijk gegeven

Zo ziet Kuurne-Brussel-Kuurne er uit, al wordt de start in….Kortrijk gegeven

Geschreven op 19 januari 2024 om 09:35 door Mario De Wilde

Toen de organisatoren op 6 november aankondigden dat het startpodium voor de komende drie edities in Kortrijk zou staan, wisten ze heel goed dat dit de Kuurnse gemoederen sterk zou beroeren. Wat een kleine stap lijkt in het snel veranderende koerslandschap, was voor Kuurne een reuzensprong, één waar niet iedereen klaar voor was. De keuze om in Kortrijk te starten was dan ook emotioneel gezien geen makkelijke keuze. Maar rationeel gezien was het een belangrijke beslissing, om de continuïteit van de koers op de langere termijn veilig te stellen. Dankzij de grotere financiële slagkracht die onze organisatie hierdoor krijgt, kunnen we met een gerust hart zeggen: de komende drie jaar is er weer koers in Kuurne.

Ja, de renners starten in Kortrijk, maar dat zorgt in de internationale aanblik alleen maar voor meer uitstraling. Terwijl de groten der aarde nog steeds over de meet rijden in Kuurne. Wat voor een kleine gemeente geen evidentie is. Alhoewel, de ontwerpen van onze affiche van de editie van 2024 bewijst dat Kuurne ook zó klein niet is. Filiep Verhelst: “We hebben het dit keer niet over onze dierbare Nesten, maar over onze internationaal vermaarde en gelauwerde illustrator wiens striptekeningen, boekomslagen, affiches, strips, platenhoezen en magazinecovers tot aan de andere kant van de wereld bekend en te bewonderen zijn. Van The New Yorker tot Humo, en van de Rock Rally-affiches tot het ontwerp van de Gouden Uil-trofee. We hebben het over niemand minder dan Eddy Vermeulen, beter bekend onder zijn pseudoniem Ever Meulen! De gestileerde rocksterren met vetkuiven en de blitse sportwagens liet hij voor Kuurne- Brussel-Kuurne achterwege. Het werd een ode aan de eenvoud, met pen en Oost-Indische inkt op papier en digitaal ingekleurd. Het is een affiche die wat doet denken aan de wieleravonturen van Thomas Pips, maar pretentieloos Kuurns en onmiskenbaar van de hand van Ever Meulen is. En zoals, altijd bij Ever Meulen: there’s more than meets the eye. Wil de man op de Broeltorenbrug de ezel aaien, te zwaaien of staat hij luchtgitaar te spelen? De ezel denkt er het zijne van. Indien de burgemeester van Kortrijk aanwezig zou zijn, misschien in het midden laten. Aan de Broeltorens wuift iemand de koers uit, dat wil zeggen: starten in Kortrijk!”

De start in Kortrijk: wat kan je verwachten?

Het startgebeuren zal plaatsvinden op en rond de Grote Markt in Kortrijk.
• Hier kan je vanaf ’s ochtends 10.40u uur terecht voor de ploegvoorstelling door Karl Vannieuwkerke en natuurlijk ook voor de nodige randanimatie voor jong en oud.
• De sfeer opsnuiven tussen de ploegbussen kan op de parkings Broel, Dam en Broelkaai.
• Rond de middag om 12u05 wordt het startschot (officieuze start) dan gegeven in de Leiestraat. De officiële start is (na 7km neutralisatie) in Kuurne op de N36d iets voorbij Kruispunt Den Herder.
• Kuurne-Brussel-Kuurne is alt jd al een koers geweest die lokale folklore uitademt. Die volkse identiteit nemen we graag mee naar Kortrijk. Dus meteen na de start brengt de Turbo Alive Band er stevig de sfeer in met de meezingers van de Kortrijkse volkslegende Johny Turbo.
Finish in Kuurne
• De aankomstzone in Kuurne blijft ongewijzigd. De renners komen zoals elk jaar na hun plaatselijke ronde (o.a. door Kortrijk) aan op de Brugsesteenweg in Kuurne. Aan ‘den Astrid’ zoals het Kuurnse herkenningspunt op de affiche

Zoals elk jaar bestaat Kuurne-Brussel-Kuurne 2024 ook opnieuw uit het drieluik Cyclo – Juniores – Elite.
1. Kuurne-Brussel-Kuurne voor Elite
• De elitewedstrijd zal gereden worden op zondag 25 februari, zoals gezegd met start op de Grote Markt in Kortrijk.
• Net zoals de vorige jaren staan opnieuw 17 van de 18 WorldTour-ploegen (enkel EF Education ontbreekt) aan de start. En met Wout Van Aert aan de start krijgen we een primeur! Ook de gewezen winnaars Kasper Asgreen en Tiesj Benoot tekenen alvast weer present.
• Sprint of ontsnapping, in Kuurne blijft het er altijd om spannen tot op het einde. Dus ook Jasper – de Vlam van Ham – Philipsen komt waarschijnlijk zijn kans wagen. Maar het kan natuurlijk evengoed hardrijder Alec Segaert worden, die vorig jaar nog op onze affiche prijkte.
• De WorldTour-ploegen worden aangevuld door de 8 topploegen van het Pro-Continentaal niveau. UNO-X brengt Alexander Kristoff mee en Tudor schakelt Matteo Trentin in.
Leuk weetje: Tudor is de ploeg van Fabian Cancellara, dus Spartacus zal ook wel aan de start en aankomst te spotten zijn.
Het eliteparcours
Het eliteparcours blijft grotendeels ongewijzigd.
➔ Het zwaartepunt blijft in het Henegouwse Pays des Collines liggen waar de Hameau des Papins, de Bourliquet en de Mont Saint-Laurent mogelijks opnieuw voor een vroege schifting zouden kunnen zorgen. Een Van Aert in vorm kan van dit drieluik alleszins handig gebruik maken.
➔ De wedstrijd van 196,4km (1 rit in lijn van 184km en een lokale ronde van 12,4km) omvat 13 in totaal hellingen.
Wat verandert er wel?
➔ Na de Kluisberg krijgen we een nieuwe aanloop richting Kortrijk via Celles naar Sint-Denijs. Op deze golvende wegen en open vlaktes kan de wind een bepalende rol spelen. Hiermee passeert de finale tevens langs onze nieuwe VIP-locatie Ferme D’Ecavée, waar Wout Bru onze gasten zal verwennen.
2. Kuurne-Brussel-Kuurne voor Juniores op zondag 25 februari
Voor junioren is Kuurne-Brussel-Kuurne al vele jaren dé openingsklassieker van de internationale kalender. Elke grote Europese ploeg wil koste wat het kost starten in Kuurne. Iets waar we bijzonder trots op zijn. Het juniorenpeloton wordt ook steeds meer gevolgd door de grote proteams, wat dus vaak resulteert in heel wat samenwerkingen

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.