Home > Zo zal het nieuw dierenasiel voor Knokke-Heist er in 2025 uitzien

Zo zal het nieuw dierenasiel voor Knokke-Heist er in 2025 uitzien

Geschreven op 21 december 2023 om 07:39 door Mario De Wilde

In maart 2024 gaat de bouw van een nieuw dierenasiel in Knokke-Heist van start. Het huidige asiel, dat verouderd is en niet meer voldoet aan de normen op het vlak van dierenwelzijn, is dringend aan vervanging toe. De gemeente Knokke-Heist maakte voor deze investering meer dan 4 miljoen euro vrij in de meerjarenbegroting. De oplevering van het nieuwe gebouw is voorzien voor het najaar van 2025.

Het toekomstige dierenasiel krijgt een nieuwe, zuidelijke locatie op de gekende site aan de Sluisstraat, waar tevens het gemeentelijke Recyclagepark is gevestigd. Na de bouw van het dierenasiel wordt gestart met de realisatie van een nieuw, state-of-the-art recyclagepark. Door optimaal gebruik van de volledige site aan de Sluisstraat is bovendien buitenruimte gecreëerd voor de dieren.

“Op de site van het nieuwe dierenasiel zal ook een loopweide, buiteninfrastructuur en pension worden opgenomen. Dit brengt de totale oppervlakte voor de werking van het dierenasiel op meer dan 2.000 vierkante meter”, aldus een enthousiaste burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen). Deze uitbreiding komt tegemoet aan de wensen van personeelsleden, vrijwilligers en adoptanten die graag tijd doorbrengen met de honden en ze kunnen uitlaten.

De gemeente Knokke-Heist engageert zich met dit project voor het verbeteren van de leefomstandigheden van dieren en het bevorderen van dierenwelzijn in de regio. De bouw van het nieuwe dierenasiel is een waardevolle investering voor de gemeenschap en draagt bij aan een moderne en verantwoorde dierenopvang.

In 2023 werden door het sterke team van het dierenasiel Knokke-Heist meer dan 300 individuele katten en honden opgevangen. De oprechte bekommernis om het welzijn van de dieren door het nieuwe college van burgemeester en schepenen blijkt tevens uit het aanstellen van schepen Nick Wenmaekers als schepen van dierenwelzijn in 2023.
Belangrijk maatschappelijk project

AGSO Knokke-Heist, het stadsontwikkelingsbedrijf van de gemeente, treedt op als bouwheer voor het dierenasiel en voegt zo een belangrijk maatschappelijk project toe aan de lange lijst met realisaties in en voor de gemeente Knokke-Heist. “Met de bouw van het nieuwe dierenasiel zetten AGSO en de Gemeente Knokke-Heist een belangrijke eerste stap in de totale vernieuwing van de site aan de Sluisstraat,” aldus burgemeester en AGSO-voorzitter Jan Morbee.

BURO-C architecten, ontwerper van het dierenasiel Gent, heeft het gebouw en de buitenruimte ontworpen met de opvang en verzorging van de dieren als centraal uitgangspunt. Honden en katten zullen hier in optimale omstandigheden kunnen verblijven.

Er bevinden zich verschillende zichtassen volledig door het gebouw, in beide richtingen. Dit, in combinatie met de patio, zorgt ervoor dat ervan overal in het gebouw zicht is naar buiten en dat er overal natuurlijk licht binnenvalt. De oriëntatie van de dierenhokken maakt de interactie van honden en katten onmogelijk. Door ieder hok naar de buitenste perimeter te richten, heeft ieder dier contact met de buitenlucht. Rondom de buitenhokken wordt er een akoestische wand geplaatst, om het geluid tegen te houden en om de honden visueel af te scheiden van de omgeving, wat het blaffen zal verminderen. Een goede akoestiek is belangrijk voor het welzijn en rust van de dieren, maar ook voor de mensen die er werken en de omgeving. Het nieuwe dierenasiel wordt ingeplant op een site met industrieel karakter tussen de velden. Er wordt getracht om een sterk onderscheid te maken tussen het op de site aanwezige recyclagepark en het dierenasiel. Dit doen we door te werken met warme, eerder landelijke materialen: een tijdloze rode baksteen in combinatie met beton en veel begroeiing moet het nieuwe gebouw lostrekken van het overheersende industrie-gevoel.

Onderhoudsvriendelijkheid, hygiëne en ventilatie zijn cruciale elementen van het ontwerp. Daarnaast wordt regenwater opgevangen in grote reservoirs, wat vervolgens wordt gebruikt voor het doorspoelen van toiletten en het schoonmaken van de dierenhokken.

Algemeen aannemer Van Tornhaut uit Aalter, die eerder al projecten in Knokke-Heist uitvoerde zoals de hoofdredderspost op het strand en de nieuwe hockeyclub aan de Edward Verheyestraat, zal het bouwproject coördineren. “Het is een eer om mee te werken aan een project dat zo belangrijk is voor de gemeenschap”, aldus Dirk Van Tornhaut, CEO VT-Invest.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.