Home > Zo weet je hoeveel je maximaal kunt lenen

Zo weet je hoeveel je maximaal kunt lenen

Geschreven op 21 februari 2023 om 07:30 door Mario De Wilde

Voordat je een huis gaat kopen is het slim om te berekenen hoeveel je kunt lenen. Dit hoeft niet tot op de eurocent nauwkeurig, omdat je nooit precies weet hoe hoog het aankoopbedrag gaat zijn. Momenteel zijn de huizenprijzen een stuk lager dan 12 maanden geleden. En diverse experts zeggen dat het einde van de daling nog niet in zicht is. Er zijn er die denken dat de huizenprijzen met nog eens 10% naar beneden gaan. Voor een woning van 3 ton gaat het om een daling van 30.000 euro. Omdat ook de hypotheekrente behoorlijk fluctueert, is het interessant om jouw maximale hypotheek te berekenen.

Deze factoren spelen een rol

Je inkomen is de belangrijkste factor als je met een hypotheekadviseur in gesprek gaat. Ook het type dienstverband speelt een rol. Hypotheekverstrekkers lenen liever tonnen aan iemand met een vast contract dan aan mensen met een jaarcontract. Ook voor zzp’ers is het minder makkelijk om een hypotheek te krijgen. Maar ook voor de laatste twee groepen zijn er zeker mogelijkheden.

Natuurlijk is ook de waarde van de woning die je op het oog hebt belangrijk. Stel dat je volgens je inkomen 350.000 euro mag lenen en de woning kost 250.000 euro, dan mag je dat bedrag maximaal lenen. En niet die extra ton pakken. Verder wordt er gekeken naar eventuele schulden die je hebt staan, zoals een studieschuld. En niet te vergeten de actuele rentestand. Daarna kun je de hypotheek berekenen.

Je hebt eigen geld nodig

Met een hypotheek kun je het grootste gedeelte van het aankoopbedrag ophoesten, maar niet helemaal. Je mag van de overheid 100% van de aankoopprijs lenen. Omdat er nog extra kosten bijkomen, kun je niet alles betalen. Daar gebruik je eigen geld voor.

Ook als je geen eigen geld hebt, zijn er mogelijkheden. De gemeente Barendrecht kan in bepaalde gevallen een starterslening aanbieden. Of jij daarvoor in aanmerking komt, vind je op de website van de gemeente. Een andere optie is dat je ouders bijspringen. Als je nog geen 40 bent mogen je ouders je eenmalig een belastingvrije schenking van ruim 28.000 euro doen. Die moet dan wel gebruikt worden voor de aankoop van de woning of de verbouwing daarvan.

Zoveel kun je ongeveer lenen

Hoeveel je precies kunt lenen hangt onder meer af van je leeftijd. Als je bijvoorbeeld over 10 jaar met pensioen gaat, heeft dit gevolgen voor de hoogte van de hypotheek. Gemiddeld gezien komt de maximale hypotheek op ongeveer 4,5 keer je bruto jaarinkomen. Een voorbeeld. Als je bruto 40.000 per jaar verdient, zou je maximale hypotheek 180.000 euro zijn. Dit is zonder eventueel partnerinkomen.

Hoe hoog de maandlasten gaan uitvallen, hangt vooral af van de hypotheekrente. En dan niet alleen van de actuele rentestand, maar ook voor hoe lang je deze hebt laten vastzetten. Bij een lange rentevaste periode betaal je wat meer dan bij variabele rente. Maar als de rente ineens naar 6% stijgt, is variabel weer een minder goede keuze.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.