Home > Boekenhoek

Boekenhoek

Lannoo’s Autoboek – Frankrijk: nieuwe editie van dé Frankrijkklassieker

Een prachtige toeristische atlas voor reizen, vakantie & vrije tijd die precies op tijd komt want straks vertrekken weer veel chauffeurs richting ‘La Douce France’. In deze nieuwe atlas 12 routes langs de mooiste wegen en bezienswaardigheden van Frankrijk, met mogelijkheden om je traject uit te breiden, een presentatie van alle sites in Frankrijk opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst, een atlas met kaarten op schaal 1:340.000 en meer dan 600 kleurenfoto’s…
Lannoo’s Autoboek Frankrijk neemt je mee langs de mooiste plekjes van Frankrijk in 12 adembenemende reisroutes. Ontdek de immense verscheidenheid aan landschappen en cultuur binnen eenzelfde land. Bezichtig de krijtrotsen in Bretagne, verwen je smaakzin in de Champagnestreek, doorkruis lavendelvelden in de Provence of flaneer langs luxueuze jachten aan de Côte d’Azur. Dankzij de praktische gedetailleerde stadsplattegronden en de overzichtskaarten zie je in een oogopslag alle hoogtepunten onderweg. Onuitputtelijke inspiratie voor een weekendje weg of autovakantie door la douce France.

 Hardback
Aantal pagina’s: 336 blz
Reisgidsen Europa
Uitgever: Lannoo
Eerste druk:

Prijs: € 39.99

Bierboek met schuim. Een boek dat parelt…

   

Bierboek met schuim is tot de rand toe gevuld met verhalen en inspiratie over bier. Ideaal cadeauboek voor proevers, ontdekkers en fans van bier. In Bierboek met schuim nemen bierkenners Ivo Thijssen en Hans van Goethem je mee op een vrolijke ontdekkingsreis langs de vijf bierculturen van Europa, naar origine, bierbrouwerijen en proeverijen. Van kwakglas, Budweiser en abdijbier tot drankspelletjes, bierfestivals en hoe je een halve liter bestelt in het Tsjechisch. Het beste te lezen met een koud bier in de hand. Harde cover, 194 blz. € 22.50. Uitgeverij Kosmos.

________________________________________________________________________________________________

‘Easy peasy Hondenopvoeding’ van Steve Mann

Deze internationale bestseller van Steve Mann deelt in ‘Easy Peasy Honden Opvoeding’ zijn beproefde methode voor het opvoeden van een gelukkige hond! ‘Easy Peasy Honden Opvoeding’ staat vol tips voor het (her)opvoeden, trainen en verzorgen van je hond. Steve Mann is al meer dan 30 jaar professioneel hondentrainer en -gedragstherapeut. Vol humor en met behulp van eenvoudige, wetenschappelijk bewezen technieken laat hij zien hoe je de band met je hond kunt versterken. Is je hond agressief tegen vreemden, bang voor vuurwerk of heeft hij last van verlatingsangst? Met de stapsgewijze methode van Steve Mann worden jij en je hond eenvoudig geholpen. Een must have voor elke hondeneigenaar en -liefhebber. Prijs: € 17.50, 320 blz.

_____________________________________________________________________________________________

Hoor…of is dat geen muziek? Tomas Serrien+

Heb je al eens geluisterd naar een Hindoestaanse Dhrupad, een Gisalo uit Papoea-Nieuw-Guinea of gezangen van de Zwartvoetindianen? Heb je zin om te luisteren naar een muziekstuk dat 639 jaar duurt? Gevolgd door de noise perikels van Maso Yamazaki? Of vind je dat geen muziek? Tomas Serrien tracht in dit boek te achterhalen waarom we het liefst luisteren naar geluiden die ons bekend in de oren klinken. Met een brede waaier muziekstukken neemt hij de lezer-luisteraar mee op zijn zoektocht naar de onbewuste structuren die onze muziekbeleving beïnvloeden. Waarom is het moeilijk om open te staan voor onvoorspelbare muziek? In welke mate bepalen culturele patronen ons luistergedrag? Hebben we dan ‘westerse oren’? Tomas Serrien nodigt je uit om een rijkdom aan geluiden te ontdekken en zo beter te begrijpen wat het betekent om muziek te ervaren. Geen boek voor een breed publiek maar je leert op een andere manier luisteren naar muziek die je misschien ‘vreemd’, ‘geplagieerd’, ‘lawaaierig’, ‘langdradig’ en zelfs ‘lelijk’ vindt. Uitgegeven bij Houtekiet, 222 blz, € 22.99

________________________________________________________________________________________________

 ‘Over Hoop’ nieuwe en actuele dichtbundel van Marcel Verheyen

Zopas is van de Antwerpse arts en auteur Marcel Verheyen een nieuwe dichtbundel uitgebracht. De titel ‘Over Hoop’ is in ieder geval bijzonder treffend en op de koop toe heel actueel. In Oekraïne schuilen mensen in schuilkelders om zich enigszins te beschermen tegen de aanhoudende bombardementen. Hier in Belgïe worden wij evenzeer gebombardeerd door allerlei grote moeilijkheden. Het Covid-tijdperk, de de afzondering, dagelijks stijgende kosten zorgen voor angst en onzekerheid.

Nood aan een schuilkelder.

In deze tijd is er een bijzondere nood aan een schuilkelder waar mensen zich even kunnen terugtrekken voor troost, begrip en hoop. Deze nieuwe dichtbundel is een echte schuilkelder waar de lezer aangemoedigd kan worden, vandaar de titel van het boek ‘Over Hoop’. Een van de vele lovende commentaren: “Het boek is als een warme deken op een koude winterdag. ‘Over Hoop’ is als een schuilkelder – om zich even terug te trekken, om na te denken, begrip te krijgen en weer vol hoop buiten te komen … Ik heb gisteravond met veel plezier en in één ruk uitgelezen, ver weg van de sombere nieuwsberichten en nietszeggende zogenaamde sensationele krantenkoppen. Hier lees je in je eigen cocon naar pure proza over leven en dood, maar ook tegenslag, teleurstelling, hoop, doorzettingsvermogen, jeugd en ouderdom, liefde en verwondering. De verschillende hoofdstukken zijn beknopt en kernachtig neergepend en zijn, elk op zich, een boeiende ontdekkingstocht. Elk woord, komma en punt is afgewogen. Zelfs de witruimte doet mee. Een boekje om traag te lezen en er nadien zelf een inspirerende invulling in te geven. In naam van die velen die in deze woelige tijden een houvast zoeken, dank je wel, Marcel….

Over de auteur dokter Marcel Verheyen:

Meer dan veertig jaar lang heeft hij in een grote praktijk voor natuurgeneeswijzen duizenden patiënten verzorgd uit België en uit het buitenland. Na zijn klassieke opleiding als arts is hij gevormd geweest door verschillende autoriteiten in de geneeskunde zoals o.a. prof. Linus Pauling, dokter Vogel, dr. Johanna Budwig,  dr. Goiz Duran, dr. Duraffourd en dr. Lapraz. Naast zijn praktijkwerkzaamheden is hij meer dan vijftien jaar eindredacteur geweest van grote tijdschriften voor natuurgeneeskunde, Beter en Gezondheidsnieuws. Ook is hij al die jaren werkzaam geweest in het ontwerp en ontwikkelen van natuurlijke gezondheidsmiddelen voor A. Vogel en andere. Zijn aandacht ging speciaal uit naar stress en naar de problemen die daaruit voortvloeien zoals abnormale vermoeidheid en burn-out.
Daarbij gaf hij seminars en workshops aan artsen, apothekers en aan een breed publiek.

Ernstige gezondheidsproblemen van zijn vrouw en de Covid 19 – beperking zijn de voedingsbodem geweest voor deze dichtbundel. Een vriend van de auteur schreef hem in een mail: ‘Ik vind het een prachtige dichtbundel. Maar je stelt je wel echt kwetsbaar op, Marcel.’ Zijn antwoord: ‘Dit is inderdaad waar. Maar geef toe dat wij allemaal erg kwetsbaar zijn. En dat wij in heel wat aspecten op elkaar gelijken. Ik ben zeker dat je je nu en dan herkent in de gedichten en dat je er iets aan hebt. Soms is het goed even stil te staan en te reflecteren over datgene wat er allemaal rondom ons gebeurt en datgene wat ons echt aangaat.’

Tot in alle eeuwigheid

Tijd, waarom ben je tegen mij?
Met weemoed kijk ik dan naar jou
en wanhopig grijp ik
naar al die kleine dingen
met alles wat je zegt
en alles wat je doet,
hoe je kijkt en hoe je denkt.
Om ze vast te klemmen in mijn hart,
om ze vast te leggen in mijn oog,
om ze te griffen in mijn geest.
Met alles wat je bent.
Al de kapriolen van je giechelende lach.
Het is helaas voorbij,
zo definitief voorbij.
Want volgend moment is het al verleden tijd.
En elke seconde weer opnieuw,
is het weer voorbij.
Totdat de tijd niet meer bestaat.
Tot in alle eeuwigheid.

Uit ‘Over HOOP’ – dichtbundel van Marcel Verheyen

Het is een prachtig boek vol originele tekeningen, luxueus uitgegeven met harde kaft en wikkel. Interesse om het boek aan te kopen, dan kan dat door het eenvoudig te bestellen https://www.marcelverheyen.be/gedichtenbundel

________________________________________________________________________________________________

The Ultimate Car Crush. Achter de poort bij autoverzamelaars
Auteurs: Bert Voet Thomas Vanhaute

Dit prachtig boek van 240 pagina’s vertelt voluit over de unieke oldtimers en de mannen en vrouwen die ze verzamelen. In The Ultimate Car Crush, de opvolger van Car Crush uit 2017, brengen auteur Bert Voet en fotograaf Thomas Vanhaute opnieuw een selectie van autocollecties in woord en beeld. Gebeten als ze zijn, vertellen 35 mannen én vrouwen over het virus dat hen opzadelde met die zalige autoziekte, in al haar lagen. Over hoe ze zich laven aan aroma’s van benzine en olie. Over hoe ze sleutelen tot hun vingers verkrampen. En over hoe ze hun rijdende sculpturen vonden, losweekten, over de weg jagen en koesteren, soms generaties na elkaar. Een technische identikit van de piece de résistance uit hun collectie en een ‘autobiografie’ maken hun getuigenis compleet. Iedereen die op vier wielen rondtoert is zich de aankoop van dit prachtig boek verplicht.

Uitgeverij Lannoo, € 39.99, hardcover, 240 blz. 

________________________________________________________________________________________

111 plekken in Amsterdam/Friesland die je echt moet gezien hebben

Een gids en leesboek over onbekende en verrassende plekken in Amsterdam
* Met idyllische locaties voor zomergenot
* Bijzondere hotspots, gekke musea en bruisende broedplaatsen
Bas van Lier (1961) is journalist, schrijver van bedrijfsgeschiedenissen en andere opdrachtpublicaties en auteur van non-fictie voor kinderen. Bij Uitgeverij THOTH publiceerde hij eerder een biografie van zijn grootvader: Carel van Lier 1897-1946. De man is kunsthandelaar, wegbereider.

-Zelfs voor geboren en getogen Amsterdammers kent de stad vele geheimen en onbekende plekken. Verscholen hofjes in de Jordaan, de winkel van Stadshout, de Hortus van de VU, of het restaurant waar je betaalt wat je voelt: ook de doorgewinterde Amsterdammer komt met dit boek voor verrassingen te staan. Het telt 111 minder bekende en onverwachte plekken in de stad, van het Siegerpark in Zuid tot een wijngaard in Noord en van het hoogste terras in West tot de Hoge Brug in Oost.

De 111 plekken-boeken zijn de ideale gids om een specifieke stad of streek te ontdekken. Ze beschrijven steden en regio’s vanuit een eigenzinnig en persoonlijk perspectief, bieden de beste insidertips en slaan andere wegen in, weg van de toeristenpaden.
Met charme en humor worden buitenissige, merkwaardige en verrassende plekken beschreven en vertellen deskundige schrijvers spannende verhalen. De boeken hebben een overtuigend en helder grafisch concept en zijn inspirerend om te lezen. De bonte mengeling van onderhoudende verhalen, eigenwijze wetenswaardigheden en sfeerrijke foto’s nodigt zowel stads- en streekbewoners als toeristen uit om plekken te bezoeken die ze daarvoor nog niet kenden.

-Friesland kent vele verborgen schatten. Weleens wadgelopen zonder vieze voeten te maken? Een boeddhistische stoepa in het terpenlandschap bezocht? Of de mummies onder de kerk in Wieuwerd? Ga mee op safari langs de Waddenzee, beklim de vogelkijktoren in de Kollumerwaard of kies voor een retraite op een wijndomein. Leer kaas met zeewier maken in een Duitse bunker op Vlieland, proef Italiaans eten van ’t Wad of ga chillen bij de foodbar aan het Sneekermeer. Maarten Boersema wijst de weg naar 111 bijzondere en onvermoede plekken. Hij biedt de beste insidertips en toont Friesland op haar veelzijdigst.

Beide gidsen zijn echt onmisbare bagage wanneer je beide bestemmingen bezoekt. Uitgeverij EPO, prijs: € 17.95

_______________________________________________________________________________________________

Voluit tegen kanker. Wat je zelf kan doen om beter te genezen

 

Het nieuwe boek ‘Voluit tegen kanker. Wat je zelf kan doen om beter te genezen’, uitgegeven door het kennisplatform camfida.com, komt geen minuut te vroeg. Als kompas en handige gids voor wie met kanker te maken krijgt en de bijwerkingen van een conventionele behandeling tot een minimum wil herleiden en het herstel wil helpen bevorderen, in elk stadium. In een redactie van medisch journaliste Hilde Maris legt deze positieve, praktische gids bevattelijk en stapsgewijs uit hoe je ZELF je medische kankerbehandeling in elke fase kan vooruithelpen door te werken aan je fysische en mentale immuniteitsopbouw. En hoe die opbouw de bijwerkingen van medicatie, chemo of bestraling helpt reduceren of vermijden.

Uniek is dat alle toepasbare kennis gebaseerd is op bestaand, gevalideerd wetenschappelijk onderzoek met beproefde resultaten dat nu eindelijk wordt gedeeld met een breed publiek. Het gaat concreet om betrouwbare (fida) en complementaire aanvullende methoden (cam) en therapieën die zich richten op de juiste, gezonde voeding en leefstijl. Dit met concrete tips en adviezen voor een evenwichtige balans lichaam-geest en te mijden gewoontes. Het boek wil de kankerpatiënt dus weerbaarder maken voor een succesvoller behandelings- en hersteltraject, maar wel altijd in samenspraak met de begeleidende arts.

Uitgave van het kennisplatform Camfida, 175 pagina’s, 29 euro, via de betere boekhandel en camfida.com.

_____________________________________________________________________________________

 

Brugge voor Napoleon: een stad onder Frans bewind 1794-1814

 

Er is lang aan gewerkt maar het resultaat is indrukkend. We hebben het over het boek ‘Brugge voor Napoleon: een stad onder Frans bewind 1794-1814’ dat vorige week werd voorgesteld op het stadhuis van Brugge. Op 5 mei 1821 sterft Napoleon op Sint-Helena, een godvergeten eiland in de Atlantische Oceaan. Na zijn nederlaag in Waterloo (1815) meenden de geallieerden dat de ‘kleine korporaal’ langzaam vergeten zou raken. Napoleon verloor wel zijn laatste veldslag, maar zijn invloed is nog tot op vandaag merkbaar. De Franse keizer deed ook Brugge aan, toen een ingeslapen provincie-stadje. Hij kwam er twee keer op bezoek, namelijk als populaire consul in 1803 en als absolutistisch keizer in 1810. Gedurende ruim twintig jaar voelde Brugge – en tal van andere steden in Europa – de hete adem van de Franse bezetter in de nek. Die bezetter eiste drastische hervormingen, vaak tegen de wil van het volk, de kerk en de staat. Stadsarchivaris Jan Anseeuw, en de auteurs Henk Anseeuw en Bert Gevaert brachten verschillende Brugse specialisten samen voor een omvattend naslagwerk over de Franse tijd in Brugge. Ze volgen het spoor van gewone soldaten, excellente kunstenaars en veteranen, maar ook van criminelen, deserteurs en doodarme mensen. Dit schitterend geïllustreerd boek toont verschillende nooit eerder gepubliceerde afbeeldingen en is een must voor liefhebbers van Brugge én de Napoleontische tijd! Wist je trouwens dat op het stadhuis van Brugge twee schilderijen van de Franse veldheer hangen? Dat de Dames Vaart een idee is van Napoleon en dat nogal wat straten en gebouwen verwijzen naar hem. Je leest al deze weetjes in het bijna 3 kg wegend boek.

Hardcover, Afmeting: 28,9 x 24,5 x 5,1 cm, 616 pagina’s, Auteur(s): Bert Gevaert, Jan Anseeuw en Henk Anseeuw. Uitgever Sterck & de Vreese

____________________________________________________________

Overal op blij geblaf onthaald: de complete hondenencyclopedie


Daar is-ie dan: ‘De Complete Hondenencyclopedie’ is zondermeer hét ideale boek voor het vinden van je perfecte viervoeter. Met meer dan 420 hondenrassen binnen handbereik bevat het op bijna 300 bladzijden alle informatie die je nodig hebt om je te helpen bij het kiezen, trainen, en zorgen voor je pup of hond. Prachtige foto’s belichten de fysieke kenmerken van het ras, terwijl de tekst uitleg geeft over de eigenschappen en een kort historisch overzicht biedt van het ras. Verder zie je bij elk hondenras in één oogopslag het temperament, de grootte en de kleur van de hond. Maar ook informatie over hoeveel energie je moet steken in het uitlaten, socialiseren, verzorgen en opvoeden van je hond wordt belicht. Of je ideale metgezel nu een kleine chihuahua of een grote Duitse dog wordt, dit naslagwerk helpt je eigenaar te worden van een gelukkige, gezonde en goed opgevoede hond!

Uitgeverij KOSMOS – € 22.99 – 298 blz. 

Bobonneke valt in de radijzen: camera op Antwerpse families

In dit boek kijkt de lezer mee met filmende huisvaders en andere cineasten die hun leven en hun tijd documenteerden. In 1930 koopt de Antwerpse pasteibakker Maurice Lefèvre een camera waarmee hij het familieleven begint te filmen. In hetzelfde jaar opent zijn ijssalon aan de De Keyserlei en bezoekt de familie Lefèvre de Wereldtentoonstelling in Antwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat de microbe over van vader op zoon. Vijf generaties verschijnen in beeld. Erik Martens ontmoet de Lefèvres lang na hun overlijden in de catacomben van de filmarchieven waar de (o)verleden tijd vereeuwigd wordt. Films van de familie openen de deur naar andere films die zelden of nooit vertoond worden. De auteur duikt in de tijd en herbeleeft grote en kleine geschiedenissen vanop de eerste rij. De lezer kijkt mee met filmende huisvaders en andere cineasten die hun leven en hun tijd documenteerden. We bezoeken het voor- en naoorlogse katholieke Vlaanderen, we zien nieuwe technologieën en consumptiepatronen opkomen die de wereld veranderen. In het hoofd van de auteur brengen de beelden een kettingreactie op gang van speculatie en bespiegeling.

336 blz. pocket, Uitgeverij EPO, € 24.90.

____________________________________________________________

Het Vrouwelijk Oog Wil Ook Wat, Jitske Jasperse

Vrouwen als opdrachtgevers, kunstenaars en verzamelaars. Vrouwen in de kunstgeschiedenis worden veelal neergezet als geportretteerde figuren en naakten. Dit boek toont dat zij veel meer waren dan blikvangers. Vrouwen als Eleonora van Aquitanië, Clara Peeters en Peggy Guggenheim waren opdrachtgever, kunstenaar en verzamelaar. Zij droegen in belangrijke mate bij aan de creatie van kunst en de vormgeving van de maatschappij. Het vrouwelijk oog wil ook wat, dat de periode van Middeleeuwen tot de twintigste eeuw beslaat, bespreekt de impact van vrouwen aan de hand van een grote variëteit aan kunstvormen: schilderijen, sculptuur, miniatuurportretten, ivoren kistjes, glas-in-lood en fotografie. Jasperse inspireert om met andere ogen naar kunst te kijken en laat zo het mannelijke genie van zijn sokkel tuimelen. Jitske Jasperse studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit en Universiteit van Amsterdam. Momenteel is ze als docent en onderzoeker werkzaam aan de Humboldt-Universität in Berlijn.

Sterck & De Vreese Uitgeverij, Hardcover, 240 blz, € 24.90

___________________________________________________________

Een boek met een Oosters geurtje: The Curry Guy Thai

Een pittig boek ontvangen en nu al gelauwerd met veel lof door onze culinaire medewerker. Dan Toombs, zeg maar The Curry Guy, neemt je deze keer mee naar de Thaise keuken. ‘The Curry Guy Thai’ biedt meer dan 100 typische Thaise recepten voor de thuiskok. Met tekst en uitleg over een goede voorraadkast, specifieke Thaise smaakmakers, ingrediënten en technieken kan iedereen echt direct aan de slag. Verras je huisgenoten, familie en vrienden en serveer currypasteitjes, zelfgemaakte kroepoek of Thaise viskoekjes. Maak een geurige soep als ’tom yung gai’ en schotel een massaman curry met rundvlees, een echte Thaise klassieker, voor! Leg de lat nog wat hoger en serveer zeebrasem in zoutkorst of ‘gai yang’, gemarineerde kip langzaam gegaard op de grill. Serveer de perfecte rijst erbij, zelfgemaakte Thaise pickles en geniet. ‘The Curry Guy Thai’ is overzichtelijk ingedeeld en biedt basisrecepten (currypasta’s, bouillons, sauzen en smaakmakers), voorgerechten, soepen en salades, klassieke Thaise curry’s, wok- en noedelgerechten, gerechten van de barbecue en meer. In een oogopslag zie je bij elk recept de bereidingstijd, of een recept vegetarisch dan wel veganistisch is of glutenvrij. Nog nooit van knoflookrijst, pittige ingelegde sjalot, Chinese pannenkoekjes of Thaise ijsrolletjes gehoord? Dan in gezwinde tred naar de gespecialiseerde boekhandel of de bol.coms van deze wereld.

Uitgeverij Good Cook, Hardcover, 160 blz., prijs: € 20.95

___________________________________________________________

De Vogel en de Componist: een boek met vogelzang als inspiratiebron

Beethoven en zijn vriend Schindler stopten tijdens een wandeling bij een kabbelend beekje en Beethoven zei: ‘Hoor je de zang van de merel en de koekoek? … Hier heb ik twintig jaar geleden mijn Pastorale ontworpen. De vogels speelden en zongen in de takken. Ze hebben samen met mij gecomponeerd.’ Componisten uit alle eeuwen en streken lieten zich door vogelzang inspireren. Sommigen waren echte vogelaars of natuurliefhebbers, anderen hoorden dan weer een puttertje of een zanglijster in een volière zingen. Ze observeerden, luisterden en lieten daarna het gefluit van de vogels in de muziek weerklinken. De vogel en de componist introduceert de lezer eerst in de vogelzang: Waarom zingt een vogel? Waar kan je de vogel het best waarnemen? 40 verschillende vogels klinken in 160 composities van meer dan 60 componisten. Van Händel tot Vivaldi en Prokovjef, van Ravel tot André Rieu en Alban Berg. Elke zang van de vogel en elk muziekstuk waarin de vogel figureert, kan worden afgespeeld via een QR-code.

256 blz, Auteur: Fernand Rochette. Uitgeverij Sterck & De Vreese. € 24.99

___________________________________________________________

‘Mocktails’ van Jassy Davis: 60 verfrissende alcoholvrije mocktails

Sommige nieuwe uitgaven kunnen soms echt niet op een beter moment te koop aangeboden worden. Bij zo’n 30 graden kan je inderdaad volop je voordeel doen met het 144 bladzijden kersverse en handig pocketboekje ‘Mocktails’ van Uitgeverij Good Cook. Cocktails zonder alcohol worden steeds populairder en verfijnder. We drinken graag elegante en verrassende cocktails maar de katers kunnen we missen als kiespijn. Met ‘Mocktails’ kan iedereen aan de slag: van geheelonthouder tot cocktailliefhebber die op z’n tijd een drankje zonder alcohol prefereert. Welke ingrediënten heb je nodig voor een goede mocktail? Maak je eigen siropen, gebruik smaakmakers als vijfkruidenpoeder, lavendel of tamarinde. Maak ‘cordials’ door het weken of eenvoudig mengen van vruchten of andere aromatische producten met water. Gebruik theesoorten als ‘lapsang souchong’ en matcha, en ontdek dat oranjebloesemwater een fantastische smaakmaker is voor diverse mocktails. Ga aan de slag en maak een matcha-mojito of een citroen-munt-fizz. Trakteer je vrienden op een ‘Spritz di Birra’ op een zomerse avond. Maak een hartverwarmende eierpunch in de winter of schenk een pitch margarita met komkommer en jalapeño om je verjaardag te vieren. Alle 60 alcoholvrije mocktails zijn zo zomers al dit boekje zelf. Doe er je voordeel mee en vanaf onze dorstige redactietafel: Proost!

____________________________________________________________

Koffiebars en Carabinieri: een ander boek over Italië

Over Italië zijn reeds honderden, duizenden boeken verschenen. Het is natuurlijk ook wel een heel boeiend land. Iedereen weet trouwens wel iets over Italië: dat er een scheve toren staat, dat ze er pasta eten en dat ze er goed kunnen voetballen. Maar er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over dit prachtige land, met zijn bergen, stranden en vulkanen. Koffiebars en carabinieri brengt je dieper het land in dan je zelf als toerist zou komen. Niet eerder kwamen geschiedenis, reizen en echte mensen zo mooi bij elkaar in één boek over Italië. Italië-expert Miriam Bunnik reist door de laars, op zoek naar de verhalen achter typisch Italiaanse verschijnselen. Van klassiekers als caffè, de Fiat 500 en pizza, tot belangrijke Italiaanse historische personen over wie je weleens hebt gehoord, zoals Garibaldi en Dante. Van de vanzelfsprekende liefde van Italianen voor hun geboorteplaats tot de herkomst van de Italiaanse vlag. Miriam ontmoet onderweg Italianen die er alles over weten en die haar vertellen over hun passies, tradities en cultuur. Ze zit bijvoorbeeld op de bank bij een fanatieke voetbalsupporter, eet een bordje pasta bij een traditionele pastamaakster en wisselt van gedachten met een toegewijde carabiniere. Zo brengt ze de rijke geschiedenis en cultuur van Italië tot leven. Een bijzonder origineel en leuk boek waarbij je spelenderwijs de leukste dingen over het land van de laars te weten komt.

Paperback, 256 blz, Uitgeverij Mythras Books, prijs: € 20

____________________________________________________________

Chinese Takeaway met 5 ingrediënten: boek met pit

Een Chinese maaltijd bereiden met slechts vijf ingrediënten? Ja, dat kan! Kwoklyn Wan laat met ‘Chinese Takeaway in 5’ zien dat de Chinese keuken niet altijd complex is met duizend-en-een sauzen, specerijen en andere smaakmakers. Het enige dat je nodig hebt uit de voorraadkast is zout, peper, suiker, sojasaus en olie. Ga aan de slag en ervaar het zelf. Van heerlijk geurende tofu-misosoep, dumplings met een vulling van kip, mosselen in zwartebonensaus of gebakken aubergine met miso en sesam. Trek in een snack? Maak eens knapperige wontons. Het enige wat je nodig hebt is: 1. garnalen, 2. varkensvlees, 3. lente-uitjes, 4. waterkastanjes en 5. wontonvellen. Zin in een lekkere hoofdmaaltijd zonder veel moeite? Neem 1. eiermie, 2. oestersaus, 3. biefstuk, 4. knoflook, 5. broccoli.

Met de 80 recepten uit ‘Chinese Takeaway in 5’ breid je je repertoire ‘snel en makkelijk’ echt uit en tover je in een mum van tijd lekker en vers Chinees eten op tafel waar geen maaltijdbox tegen op kan. Of het nu om soep, voorgerechten, snacks of hoofdgerechten gaat, elk gerecht heeft slechts vijf ingrediënten nodig.

Hardcover, 159 blz., Uitgeverij Good Cook Publishing, € 20,95 

____________________________________________________________

World Press Photo ’21 is uit: fascinerend, aangrijpend en pols op de wereld


Hét boek bij de meest prestigieuze wedstrijd voor fotojournalistiek ter wereld
Sinds 1955 is de jaarlijkse World Press Photo-wedstrijd de norm voor visuele journalistiek. Dit boek bevat de winnaars, de meest treffende beelden en meest fascinerende verslagen, van de World Press Photo-wedstrijd van 2021. Een onafhankelijke jury van professionals maakte een selectie uit 74.470 foto’s, gemaakt door 4315 fotografen uit 130 landen. Het resultaat is een aangrijpend verslag van de beste visuele journalistiek van dit jaar. (Photo Roland Schmid)

Uitgeverij Lannoo, 240 blz. Hardcover, 27.50 euro.

__________________________________________________________

Heerlijk kakelboek: Zakboek voor de Kippenhouder

 

Nu we met z’n allen steeds meer kippen in de tuin houden, is ‘Zakboek voor de Kippenhouder’ een fantastisch boek. Alles wat je moet weten voor je aan kippen begint.
Met stap-voor-stap beschrijving om zelf een kippenhok te timmeren. Het boek bij uitstek dus voor elke pluimveeliefhebber! Toen auteur Sander Bauwens filmpjes van zijn raskippen op YouTube begon te posten om zijn ervaringen te delen, was het meteen een schot in de roos: kippen houden is hot! In Zakboek voor de kippenhouder vertelt Sander alles wat je moet weten over het houden van kippen: hoe begin je eraan, welk eten en water geef je, hoe maak je zelf een kippenhok en hoe onderhoud je het, wat zijn de gevaren voor de dieren, welke ziektes kunnen ze oplopen etc. 176 pagina’s boeiend en nuttige weetjes over onze gevederde eitjesleggers.

Uitgeverij Lannoo: € 19.99

__________________________________________________________

Aangrijpend, meesterlijk…

‘Sabines oorlog’. Hoe mijn moeder de kampen overleefde. Eva Taylor-Tazelaar

Sabine had een onbezorgde jeugd. Ze hield van feestjes en ze zeilde graag. Ze was bevriend met Erik Hazelhoff Roelfzema, de latere Soldaat van Oranje. Toen de oorlog uitbrak rolde ze het verzet in. Maar ze werd verraden en talloze malen gewelddadig verhoord. Velen van haar vrienden werden geëxecuteerd, zij werd als Nacht und Nebel-gevangene via Kamp Amersfoort en Ravensbrück uiteindelijk naar Mauthausen gestuurd. Eva, Sabines dochter, vindt na haar moeders dood een archief, met daarin liefdesbrieven van piloot Taro, die met zijn Spitfire neerstortte, en van Sabines tweede geliefde Gerard, die door de Duitsers werd geëxecuteerd. Ze vindt piepkleine briefjes van Sabine, die ze vanuit de gevangenis stiekem aan haar moeder stuurde. En ze stuit op een stapel hartstochtelijke, maar ook angstaanjagende liefdesbrieven van ene Gebele, een Duitse beroepscrimineel die haar in Mauthausen het leven zou redden. Na de oorlog trouwt Sabine met Peter Tazelaar, die andere held uit het legendarische oorlogsverhaal.

Aan de hand van al deze documenten reconstrueerde Eva het nooit eerder vertelde en aangrijpende verhaal van Sabines oorlog. Eva Taylor-Tazelaar is de dochter van Sabine Zuur en Peter Tazelaar. Ze werd geboren in Utrecht, maar woont al lange tijd in Cheshire, Engeland.

Sabines oorlog. Hoe mijn moeder de kampen overleefde | Eva Taylor-Tazelaar | Vertaald door Bert Natter ISBN 978 90 213 4004 3 | Paperback | ca 256 pagina’s | € 19,99 | verschijnt 6 april bij Alfabet Uitgevers 

_______________________________________________________

Snel & Makkelijk: meer dan 100 vegan recepten van Deliciously Ella

In 2011 kreeg Ella Mills (1991) plotseling een zeldzame ziekte. Door puur plantaardig te gaan eten ging zij zich weer beter voelen. Er ging een wereld aan creativiteit, ingrediënten, kleuren, geuren en smaken voor haar open. Haar recepten begon ze een jaar later te delen op haar blog Deliciously Ella, waarmee zij tegenwoordig ongelooflijk veel volgers bereikt. Het succes van Deliciously Ella succes is niet alleen bij de blog gebleven. Ella heeft inmiddels een eigen applicatie, twee kleine restaurants in Londen genaamd The Mae Deli, en vier kookboeken uitgebracht. br Deliciously Ella In haar eerste boek bundelde Ella de favoriete recepten van haar populaire blog. Lekkere recepten, fantastisch eten en dat allemaal met pure en gezonde ingrediënten. br Deliciously Ella Elke Dag Je kunt elke dag lekker en gezond eten, zelfs als je het superdruk hebt. In Deliciously Ella Elke Dag vind je meer dan 100 plantaardige recepten voor de lekkerste (kant-en-klare) ontbijtjes, snacks en maaltijden. br Deliciously Ella Smoothies Juices ‘Smoothies Juices’ van Ella Mills staat vol met eenvoudige en plantaardige ingrediënten om 30 heerlijke smoothies en juices te maken. Volwaardig gezond en voedzaam. Zo klaar en superlekker. br Deliciously Ella met vrienden Ella’s boek om lekker samen te eten met vrienden staat boordevol plantaardige en feestelijke recepten voor een ieder om op een gezonde manier van te genieten. Om samen met familie en vrienden te bereiden en delen. br Deliciously Ella: Het plantaardige kookboek In Ella’s nieuwste boek deelt ze 100 nieuwe, plantaardige, vegetarische en vegan recepten uit haar Deli in Londen. De onweerstaanbare recepten met simpele, voedende ingrediënten maken deze veganistische bijbel tot een must have voor zowel fans als food lovers. Naast heerlijke recepten deelt Deliciously Ella ook dagboekfragmenten waarin ze voor het eerst openhartig over haar persoonlijke groei en drijfveren schrijft. Ze vertelt over het avontuur dat Deliciously Ella voor haar is, de uitdagingen en de successen die dit met zich meebracht.

272 blz., hardcover, € 24.99. Uitgeverij KosmosEen schilderij van een boek: Het Lam Gods van Peter Schmidt

In de rubriek ‘Vlaamsche Meesters’ zou dit nieuw boek van Peter Schmidt zeker thuishoren. In de Sint-Baafskathedraal van Gent hangt een van de meest glorieuze retabels van de westerse schilderkunst: Het Lam Gods van de gebroeders Hubrecht en Jan van Eyck. Hoe ontstond het werk en hoe werd het gerestaureerd? Wat stelt het precies voor? Welke van de gebroeders heeft het leeuwendeel geschilderd? Hoewel bedoeld als brede historische en kunsthistorische kennismaking, schuwt dit boek geen originele stellingnamen. Door bijkomend onderzoek komt Peter Schmidt tot enkele nieuwe standpunten in de interpretatie van het retabel. Luik voor luik wijdt hij ons in in de unieke iconografie en geeft hij een indringende kijk op de middeleeuwse denkwereld.
Nieuw zijn ook de loepzuivere opnamen. De uitzonderlijk hoge camerakwaliteit laat de vierentwintig panelen zien in al hun verbazingwekkend frisse details. Theologie, bijbel, kunst en cultuur vormen het studiegebied van Peter Schmidt. Geen wonder dat Het Lam Gods hem bijzonder fascineert. Peter Schmidt is lid van het kapittel van Sint-Baafs in Gent. Hij was gedurende vele jaren hoogleraar bijbelexegese aan het Grootseminarie in Gent en is momenteel docent aan de K.U.Leuven. Bij Davidsfonds/Leuven publiceerde hij onder andere In de handen van mensen. 2000 jaar Christus in kunst en cultuur. Een boek dat bij elke kunstliefhebber een bevoorrecht plaatsje moet krijgen.

208 blz. – Harde cover – 34.90 euro – Uitgeverij: Sterck & De Vreese


Het Ecologisch Paspoort (EPO): een bijzondere kijk op ons klimaat

Van toenemende ongelijkheid tot een economie zonder veerkracht, van hete zomers zonder regen tot het in elkaar storten van de biodiversiteit: onze vertrouwde wereld staat op losse schroeven. Is onze samenleving voorbereid op de toekomst? Het massale protest van klimaatjongeren maakt duidelijk van niet. Er is nood aan een nieuw hoopvol perspectief, aan nieuwe grondslagen waarmee we aan de slag kunnen. Dat betekent een trendbreuk in hoe we vragen stellen en antwoorden formuleren. Het gaat over zich verbonden weten met elkaar en de natuur, zich solidair voelen met alle aardbewoners en de toekomstige generaties. Over het streven naar levenskwaliteit in plaats van steeds meer en altijd sneller. Het ecologisch kompas probeert in deze turbulente tijden een kader te bieden voor de toekomst, de richting aan te wijzen waarin we niet alleen catastrofes vermijden maar bovenal een nieuwe invulling geven aan wat het goede leven voor iedereen kan betekenen.

Met een voorwoord van Meyrem Almaci en bijdragen van Annelies Debels, Marie-Monique Franssen, Myriam Dumortier, Jessica Schoors, Imade Annouri, Jef Peeters, Jan Mertens, Johan Malcorps en Dirk Holemans.

260 blz, paperback, Uitgeverij EPO, € 24.99

——————————————————————————————————-

Gainsbourg: tekst en uitleg. 328 blz verbazende schattenjacht 

Gainsbourg zei het al: ‘Si je ne joue pas avec les mots, je ne sais pas quoi dire.’ Als ik niet met woorden speel, ben ik onmondig. Het laatste deel van Rudolf Heckes Gainsbourgtrilogie neemt de kunstenaar op zijn woord. Op zijn vleesgeworden woord, want de songteksten en het leven van Le Beau Serge vormen één geheel. Een geheel als doolhof. Het is niet evident om daar in rond te dwalen, zeker niet als Nederlandstalige. Dit boek brengt dubbele bodems, valkuilen, onverwachte wendingen en onbetreden paden in kaart en biedt een vrijgeleide om in de donkerste hoeken van het Gainsbourglabyrint op schattenjacht te gaan. Het is een vrijgeleide tot verbazing. De ideale handleiding bij Serge Gainsbourgs oeuvre. Zoals Bart Van Loo het al eerder zei: ‘Rudolf Hecke, dat is al dertig jaar vijf pakjes Gainsbourg per dag.’ Inclusief drie onuitgegeven vertalingen van Gainsbourgs songteksten door Elvis Peeters;

Uitgeverij EPO

_______________________________________________________________________

Nieuwe thriller ‘Haat’ van Freddy Michiels lees je in één ruk uit.

Freddy Michiels, journalist van beroep rekent in zijn tweede thriller ‘Haat’ af met een aantal persoonlijke en menselijke trauma’s. Ook in zijn eerste thriller ‘Het Hollywood Complot’ (2004 en bekroond werd met de Schaduwprijs – het beste thrillerdebuut) wist hij ons meteen te pakken en ‘Haat’ (286 blz) lees je in één ruk uit, zo verbijsterd goed geschreven met een fantastische plot als heerlijk toetje er bovenop. Het verhaal: Antwerpen, De Keyserlei. Een overval op juwelier Slaets verloopt niet zoals de gemaskerde daders hadden gewenst. Journalist Frank Blatt en zijn jonge collega Lucas Dillen bij het dagblad De Ochtend Post bijten zich vast in de zaak. De auteur ontwikkelt een ingenieuze plot van pakkende verhaallijnen die naar het einde toe mooi samenkomen in een onverwachte en ontroerende apotheose. Het verhaal voert de lezer met interessante achtergrondverhalen langs herkenbare plekjes in de Sinjorenstad. Het gegeven is uniek: wat gebeurt is vaak letterlijk ongelooflijk en toch geïnspireerd op waargebeurde feiten, weze het door de auteur kundig verpakt in een ongemeen spannend verhaal. Haat is de rode draad in het boek. De zelfhaat van een vrouw die vrede met zichzelf zoekt, haat als drijfveer van een misdaad, de allesvernietigende haat tussen vader en zoon. En wat kan er gebeuren wanneer liefde een dekmantel voor haat is? Ongewoon spannend en verhelderend. Je had nu al in de boekhandel moeten staan…

______________________________________________________________________

1000 dingen doen in Nederland

Binnenkort kunnen we opnieuw de (Nederlandse) grens over en dus komt dit boek op het goede moment uit. Survivallen boven de koeien, overnachten in een vogelhuisje of de code kraken van een onderwater escaperoom. 1000 dingen doen in Nederland wijst je de weg naar de origineelste uitjes. Met ‘1000 dingen doen in Nederland’ ontdek je ons land op z’n leukst! Dit heerlijke inspiratieboek van Jeroen van der Spek staat barstensvol originele uitjes in eigen land – van museumbezoek tot avontuurlijke activiteiten en van funshoppen tot coole uitstapjes met kids. Over 322 bladzijden overzichtelijk gerangschikt per provincie en afgewisseld met top 10-lijstjes van filmlocaties, natuurgebieden en de mooiste terrassen… Een must-have voor iedereen die er graag op uitgaat.

Uitgeverij Kosmos: € 15

———————————————————————————————————————————————–

Aster Berkhof 100 jaar nieuwsgierigheid

Dit prachtig boek biedt een overzicht van het leven van een van de meest populaire Vlaamse auteurs uit de twintigste eeuw. Als geen ander slaagde Berkhof erin alle geledingen van de Vlaamse bevolking aan het lezen te krijgen. Hij schreef pure ontspanningsboeken, jeugdboeken, misdaadverhalen en literaire romans. Karel Michielsen maakte een selectie van bijzondere foto’s en unieke documenten als leidraad voor dit boek, die de vele facetten en achtergronden van Berkhofs leven en zijn 101 gepubliceerde boeken illustreren. Veertig jaar lang was Berkhof de meest ontleende auteur in de Vlaamse openbare bibliotheken. Van de 101 boeken die hij schreef, vielen vooral Veel geluk professor, Paavo de Lap, Als een wolf in de wildernis, de priestertrilogie Het leven op aarde, Het huis van mama Pondo, de trilogie De kroniek van Hogelinden, Amanda, Mandra Gorres, Donnadieu en Octopus Dei op.
Berkhof, ook wel de Louis Paul Boon van het platteland of de Conscience van de twintigste eeuw genoemd, krijgt met dit boek een waardig huldebetoon naar aanleiding van zijn honderdste verjaardag op 18 juni.


‘Ondergronds’: Een kleine geschiedenis van de verborgen werelden onder onze voeten
Auteur: Will Hunt

Ondergronds van Will Hunt is een kleine geschiedenis van de verborgen werelden onder onze voeten.
Al vanaf zijn jongensjaren koestert de Amerikaanse journalist en fotograaf Will Hunt een mateloze fascinatie voor de werelden die onder het aardoppervlak verscholen liggen, ondergronds. Inmiddels is hij een half leven verder en maakte hij talloze ondergrondse reizen. In Ondergronds volgen we hem op zijn spannende afdalingen – van vervallen New Yorkse metrolijnen en de groezelige catacomben van Parijs tot aboriginal-okermijnen in Australië en prehistorische spelonken in de Pyreneeën. Even meeslepend als intelligent schrijft Hunt over zijn avonturen, die hij koppelt aan inzichten uit de filosofie, antropologie, mythologie, geschiedkunde en zelfs neurowetenschap. Bovendien werpt hij een nieuw licht op een verborgen dimensie van onze planeet: zijn onpeilbare duisternis. Hiermee is Ondergronds van Will Hunt een buitengewoon origineel eerbetoon aan de diepgewortelde menselijke fascinatie voor het onzichtbare.
‘Een mooi, goed geschreven, geloofwaardig, leerzaam en avontuurlijk boek. Zoals een duiker de zee nooit kan zien zonder zich een voorstelling te maken van de wereld die onder het oppervlak schuil gaat, zo geeft Will Hunt ons een nieuwe blik op de vaste grond onder onze voeten.’ – Mathijs Deen, auteur van De wadden en Over oude wegen
‘Leest als een avonturenroman. Spannend en prachtig geschreven.’ – The Guardian
‘Als je Ondergronds uit hebt kijk je nooit meer hetzelfde naar zomaar een gat in de grond.’ – The New York Times Book Review

________________________________________________________________________________

 

It’s Avocado Time want ‘Avocado’ van Carla De Graef is zopas verschenen

Avocado’s zijn er niet alleen voor veggies en hipsters: dit groene goud zit boordevol goede voedingsstoffen en dat proef je. Genoeg redenen dus om jezelf en anderen te verrassen met de heerlijkste avocadogerechtjes. Met spek en ei als ontbijt; bij een salade, ceviche of wrap als lunch, in guacamole of salsa bij de apero en, welja, zelfs in een burger of brownie, zegge en schrijve 55 recepten met het hipste superfruit van het moment vindt men in dit prachtig boek. Carla De Graef is op en top foodie. Haar favoriete recepten, keukengeheimen en wijn- of aperotips kan je nalezen op haar populaire blog Mijn Puur Leven.

foto’s Heikki Verdurme

Afwerking: Hardback
Aantal pagina’s: 144
Afmetingen: 270×210

Uitgeverij LannooNederland & fietsland en dus ‘Ride with me Amsterdam’: handig boekje voor Amsterdam op de fiets

Nog een leuk boek met Amsterdam als centraal punt. Ride with me Amsterdam is een visuele ontdekkingstocht door Amsterdam. Een liefdesaffaire op twee wielen geïnspireerd door de gebouwen, straten, mensen, bedrijven, initiatieven en verhalen onderweg. De routes in het boek zijn als recepten voor stadsavonturen. De mensen en plekken zijn onafhankelijk en met zorg gekozen. Er zijn uiteraard vele manieren waarop de routes ervaren en gecombineerd kunnen worden. Het boek is ter inspiratie, en een beginpunt – waar vanuit nieuwe recepten en variaties op thema kunnen g roeien.
Mensen inspireren
Roos Stallinga groeide al fietsend op (zoals de meeste Nederlanders) en dacht daar weinig over na. In 2002 verhuisde ze naar New York, waar ze haar fiets bleef gebruiken om van A naar B te gaan, en als een manier om de stad te ontdekken. Vrienden die op bezoek kwamen werden meegenomen op fietstochten naar Brooklyn, en Roos beschreef haar avonturen in brieven – met tekeningen en foto’s – aan haar oma thuis. Dit was inspiratie voor de eerste gids, Ride with me NYC (2009). Gevolgd door Rij met me mee ZLD (2010, over Zeeland) en Ride with me Zuidas. Barcelona komt volgende maand uit en Berlijn en Tokio zouden de volgende kunnen zijn… Roos haar droom is om met Ride with me over de wereld te reizen, en mensen te inspireren de fiets te gebruiken. Als optimale manier om op onderzoek uit te gaan én als dagelijks vervoermiddel, in iedere stad. Ride with me wordt gemaakt in samenwerking met ontwerper Rémi Bouwer

* How to ride in Amsterdam (without getting yelled at)
* 8 routes met stops, dinner/drink tips + close-ups
* 12 portretten en verhalen van Amsterdammers op de fiets
* Escape on two-wheels – tips voor verdere fietstochten uit de stad
* Illustraties, foto’s en kunstwerken
* Achtergrondinfo over de geschiedenis van fietsen in Amsterdam etc.

9789082791907 (Amsterdam) en 9789082791914 (Barcelona) uitgegeven door MO’MEDIA

_____________________________________________________________________________________________

Amsterdam blaast 744 kaarsjes uit: AMSTERDAM 744 in fantastisch fotoboek

Amsterdam bestaat 744 jaar en dat vieren wij met deze ontspannen kijk op de stad. Dit boek is een vervolg op het 700 Centenboek, dat in 1975 verscheen ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Nederlands hoofdstad. Voor het 700 Centenboek keek Houweling naar het straatmeubilair, voor Amsterdam 744 verplaatste hij zich in de hoofden van de toeristen. Wat hopen zij te zien? Een reis van hoogtepunt naar hoogtepunt, met misschien een enkel dieptepunt. Op de omslag is Amsterdam een aardige hond met op zijn rug grachtenhuisjes. Aaibaar en vriendelijk. Logisch, want zonder toeristen kunnen de musea sluiten, zullen rondvaartboten zinken en stroopwafels beschimmelen. Amsterdam 744 bevat realiteit, zelfspot en ironie. Ironie moet je niet uitleggen. Amsterdamse humor moet je ook niet uitleggen. De ca. 200 fotocollages uit het 700 Centenboek zijn opgenomen in de collectie van het Centre Pompidou in Parijs. Een aanbeveling voor dit boek!

9789491738524 – 200 p. in kleur – €37,50 – Voetnoot & EPO distributie

___________________________________________________________________________________________

Salade in 6 stappen (100 recepten) van Ditte Ingemann

Hoe je met ingrediënten varieert en je salade net zo lekker en spannend maakt als in de hippe saladbars ontdek je met dit boek van Ditte Ingemann. Van fris & licht tot goedgevuld & hartverwarmend: met de salades uit ‘Salade in 6 stappen’ of maar liefst 256 bladzijden zit je zo aan je gezonde portie groente en gezonde granen per dag. Hoe je met ingrediënten varieert en je salade net zo lekker en spannend maakt als in de hippe saladbars ontdek je met dit boek van Ditte Ingemann. Bewust genieten van al het goede op je bord: laat de zomer maar beginnen!

Maangedroogde tomaten: Over het recept schrijft ze: “Deze tomaten zijn bedacht door Nigella Lawson en ik maakte ze eerst eigenlijk vooral omdat de naam zo fantastisch is. Maangedroogde tomaten – het klinkt bijna magisch. Gelukkig bleken ze ook erg lekker te smaken en zijn ze perfect in salades. De tomaten moeten, zoals de naam al aangeeft, gedroogd worden terwijl de maan aan de hemel staat.”
Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch? Het boek geeft een onuitputtelijk aanbod.
Ingrediënten
400 g kleine tomaten
1 tl zeezout
1 tl suiker
1-2 el olijfolie
2 el gedroogde kruiden en specerijen, bijv. oregano, tijm, chilivlokken
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Halveer de tomaten en leg ze in een ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze met het zout, de suiker en de kruiden en specerijen en besprenkel ze met de olijfolie.
Zet ze in de oven en zet die meteen uit. Laat de tomaten een nacht in de oven staan, zonder de deur te openen.
Ze kunnen natuurlijk ook overdag worden gemaakt, maar dat is gewoon niet zo leuk. In dat geval moeten ze ongeveer 1 uur en 15 minuten op 125 °C in een heteluchtoven gebakken worden.

Kosmos Uitgevers

______________________________________________________________________________________________

50 jaar na datum: ‘Woodstock in België’ als boek en ‘Woodstock’ op DVD.

Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat in het Amerikaanse Bethel, een dorp met een paar duizend inwoners, een vierdaags muziekfestival werd georganiseerd, goed voor 400.000 op elkaar gepakte aanwezigen. Woodstock – want daar gaat het over – was een game changer op het vlak van muziekbeleving. Wat gebeurde er bij ons, in datzelfde 1969? Ook hier werden de eerste volwaardige rockfestivals georganiseerd: in Amougies, Ciney, Deurne en nog wat bizarre oorden, terwijl Jazz Bilzen een tweede pop/rockdag kreeg. The Wallace Collection stond op 1 met Daydream, The Pebbles bleven populair, samen stonden ze op bijna alle festivals in ons land. Pink Floyd, Fleetwood Mac en Yes prijkten op festivalaffiches, Steppenwolf trad op in een zaaltje in Mechelen, Jethro Tull in Londerzeel en Frank Zappa op de wei van boer Charles in Kluisberg. Heerlijke tijden voor wie het nog kan navertellen. Die festivalgangers, muzikanten, rockjournalisten en andere mensen op de eerste rij komen in dit boek uitgebreid aan het woord. We duiken ook in de hitparade van dat jaar en herbeleven hoe muziek aan bod kwam op radio en televisie en in kranten en weekbladen. Rock-’n-roll!

En een schitterende DVD er achterop
Drie dagen gebundeld in bijna vier uur DVD: ziedaar de fantastische DVD die ons een halve eeuw in de tijd gooit. Het drie dagen durende Woodstock muziekfestival in 1969 was het belangrijkste evenement van de vredesbeweging uit de jaren ’60. Het concert is van werkelijk muziekaal, historisch en sociologisch belang. Het legt een uniek tijdperk vast: de Vietnam oorlog was volop bezig en de anti-oorlog protesten werden duidelijk uitgedragen in de muziek van die tijd. Met een fantastische groep medewerkers (waaronder een jonge Martin Scorsese) filmde regisseur Michael Wadleigh meer dan 300 uur aan materiaal om zijn 225 minuten durende director’s cut te kunnen creëren. De film bevat uiteraard de optredens van vele wereldberoemde artiesten zoals o.a. Crosby, Stills & Nash, Jimi Hendrix, Janis Joplin, en Santana maar ook beelden over het opbouwen van het concert, gevolgen van de enorme opkomst en het openlijke drugsgebruik. Voor nostalgische zielen: een film om weer naar die tijd terug te verlangen. Geweldige muziek en prima beelden. Taalkeuze: Engels
Beeld: 16:9, 4:3
Geluid: Dolby Digital 5.1


Over eitjes en bijtjes. Het IVF-verhaal in 32 cartoons

In ‘Over eitjes en bijtjes’ tekent Lisa Spillebeen op heerlijk herkenbare wijze hoe zij, haar vriend en omgeving omgingen met de IVF-pogingen die ze ondernamen. Op die manier doorbreekt ze heel wat taboes en maakt ze een geladen onderwerp bespreekbaar. Het boek telt 32 cartoons en behandelt thema’s zoals:

# de behandeling

# de bevruchting

# de doktersbezoekjes

# de terugplaatsing

# de verwerking

# hormonen

# reacties van anderen

Lisa Spillebeen is master in de Beeldende Kunsten. Ze onderging vijf IVF-pogingen en merkte dat er heel weinig literatuur bestaat die het onderwerp op een luchtige manier benadert. Een heerlijk boekje voor wie even wil lachen met de miserie terwijl de tranen achter je ogen pieken. ((Uitgeverij Houtekiet). € 12.50.
Supergrappige gidsen: Het Oude Rome en Het Oude Griekenland

 

Op 16 april verschijnen er twee boeken in de nieuwe serie Handboek voor historiehoppers: Het oude Rome en Het oude Griekenland. Deze supergrappige gidsen, van Jonathan W. Stokes, nemen je mee op tijdreis naar het oude Rome en Griekenland. De reisgidsen zitten vol met toffe infographics, handige feitjes en slimme tips. Perfect voor de nieuwsgierige lezers vanaf 9 jaar. Ook leuk voor in de klas!

Het verhaal
Wil je een bijzondere vakantie beleven? Ga naar het oude Rome. Boordevol authentieke ervaringen, cultuur én barbaren. Plan een smaakvol uitje naar de onthoofding van Cicero, of boek een weekendje Pompeii en geniet van verwarmende lavastromen rond je appartement. Avontuur gegarandeerd. Vergroot je kennis én overlevingskansen, en neem deze gids vol restaurantrecensies, overnachtingstips en andere do’s-and-don’ts mee. Geen fan van Rome? Kom genieten op de Griekse eilanden. Deze gids barst van de handige weetjes, zoals alle huwelijken van Zeus (spoiler: hij datet alleen familieleden) en de presentielijst van het Perzische leger. Check het patiëntendossier van Alexander de Grote, en bezoek een van de negentien Alexandrieës. Je wist nog nooit zoveel over het oude Griekenland! Reacties op Handboek voor historiehoppers: ‘Een bijzonder grappige reis door het bloederige, turbulente oude Rome’ – Publishers Weekly ‘Leerzaam, zeker, maar ook ontzettend grappig’ – Lezersreactie ‘Ramvol geweldige info, handige geserveerd als grappige geïllustreerde reisgids’. Vanaf dinsdag te koop in de boekhandel of online.

Langzaam door Frankrijk: voor de echte la douce France-kenners

Slow travellers Peter Jacobs en Erwin De Decker herontdekkende legendarische Nationale 7, die van Parijs naar Menton voert. Ze laten de drukke, saaie en dure snelweg naar de zon links liggen en rijden door de mooiste streken van Frankrijk, tussen de rijen platanen. De auteurs hebben onderweg aandacht voor lekker eten en drinken, kunst en natuur, wandelingen en ontspanning voor het hele gezin. Deze route naar de Côte d’Azur is ingedeeld in twaalf etappes, met kaartjes en roadbooks De auteurs vertellen onderweg talloze anekdotes. Ze geven informatie over bezienswaardigheden en activiteiten, en bevelen eet- en logeeradressen aan. Nu ook met tips voor campings. De reis is belangrijker dan de bestemming. Nederlands 1e druk 9789401451963, Paperback 232 pagina’s. Lannoo

________________________________________________________________________________

Afternoon tea of high tea? van Carol Bailleul. Voor de kenners…

 

Afternoon tea of high tea? biedt alle tools om zelf een echte Britse afternoon tea te organiseren. Aan de hand van leuke weetjes en interessante achtergrondinformatie over het ontstaan ervan, maken jij en jouw gasten op een originele manier kennis met deze bijzondere ceremonie. Wist je dat het uit den boze is om scones met een mes te snijden? Dat je geen vork gebruikt tijdens een afternoon tea? Of dat je een stukje taart met je linkerhand vasthoudt? Met de eenvoudige recepten in het boek kan je direct zelf aan de slag. Genieten maar!

Uitgeverij Houtekiet: 96 blz. € 24.99

—————————————————————————————————————————————-

‘GIN & Mocktails’: twee nieuwe uitgaven voor het lekkerste drankje in je hand

                            Met de lente in aantocht wordt het weer tijd om neer te strijken op je balkon of in de tuin. Wat is er nu beter om dat te doen met een heerlijk drankje in de hand. Met de twee nieuwe boeken GIN en Mocktails kan iedereen dit voorjaar zijn favoriete (alcoholvrije) cocktail maken! Een heerlijke aanrader nu al te koop in elke boekhandel….

GIN: Shake, mix, stir

In GIN: shake, mix, stir lees je hoe je moet shaken, mixen en stirren – en vooral – hoe je moet drinken. In het boek vind je een volledige lijst van recepten, infusies en siropen, glaswerk, machtige mixers, bizarre bitters en ’s werelds beste gins, van Britse en Schotse klassiekers tot internationale megabrands en verse, jonge indie-startups van Engeland en Australië tot aan de Verenigde Staten. 40 recepten met klassiekers als de G & T en de Dirty Martini. Maar ook heerlijke cocktails zoals Roze gin-spritz, Punch met Aperol & gin of een gouwe-ouwe in een nieuwe jasje: New Fashioned.

GIN| Dan Jones| 9789021571324 | € 15,- Kosmos Uitgevers

 

Mocktails: verslavend lekker, zonder alcohol

Even geen zin in alcohol? Neem eens een mocktail. Mocktails zijn niet zomaar alcoholvrije drankjes, ze worden op dezelfde manier gemaakt als echte cocktails. Een mocktail bedenken of maken is niet moeilijk. Soms zijn een beetje gearomatiseerde siroop, citroensap en bruiswater al voldoende. In het boek Mocktails vind je verrassende en creatieve variaties op deze eenvoudige basis. Het zal je verbazen hoe snel je een heerlijke mocktail kunt creëren. Van een virgin mojito tot een spicy sparkling yuzu. Alcoholvrij hoeft echt niet saai te zijn!

Mocktails | Caroline Hwang | 9789021572192 | €17,50| Kosmos Uitgevers

________________________________________________________________________________

 

Onmisbaar voor avonturiers: ‘De mooiste reizen voor backpackers’

 

Roëll de Ram neemt je mee naar de mooiste plekken ter wereld. Van de bijzondere plekjes in Sri Lanka tot een roadtrip door het ruige Canada en wekenlang rondtrekken door het imposante Zuid-Afrika: met een backpack kun je op alle plekken ter wereld komen. Reisblogster Roëll de Ram, van WeAreTravellers.nl, heeft in haar boek Backpack bestemmingen de mooiste reizen vastgelegd. Een inspirerend boek voor zowel de budgetreiziger als de flashpacker. Backpackers heb je in vele soorten en maten. Van de budget backpacker die zo goedkoop mogelijk de wereld willen ontdekken, tot de flashpacker, die gewapend met de allerlaatste gadgets liever wat meer geld neertelt voor een comfortabel hotel. Maar één ding hebben ze gemeen: ze houden van rondreizen. Welke backpacker je ook bent, met dit boek kan elke reiziger uit de voeten. Ontdek de 23 mooiste backpackreizen. In Backpack bestemmingen vind je drieëntwintig betoverende persoonlijke reisverhalen. Met daarin voor elke bestemming praktische tips, mooie routes en schitterende foto’s. Van een tempeltour door Myanmar tot een prachtige reis langs de oostkust van Australië. Maar ook een ijskoude backpack reis door IJsland is te vinden in het boek. Een boek vol inspiratie voor elke backpacker die zin heeft om een mooie plek op onze wereld te ontdekken.

Roëll de Ram is fulltime reisblogger en oprichter van WeAreTravellers.nl, een van de grootste travelblogs in Nederland. Haar eerste backpackreis maakte ze op 19-jarige leeftijd naar Brazilië. Sindsdien heeft ze tientallen backpackreizen gemaakt. ‘Backpack Bestemmingen’, Roëll de Ram | ISBN:9789021569802

https://www.bol.com/nl/p/backpack-bestemmingen/9200000095348680/ 

Verbeter de wereld in 2019. Start in je eigen keuken met ‘Eet Goed’
60 heerlijke & duurzame recepten die de wereld veranderen!

 

‘Eet Goed’ heeft een uniek uitgangspunt. Het laat zien hoe je duurzaam, gezond en lekker kunt koken en hoe je daarmee kunt bijdragen aan een betere wereld. Gewoon thuis! De ingrediënten die in het boek gebruikt worden zijn zorgvuldig geselecteerd om een zo duurzaam en uitgebalanceerd mogelijk gerecht te maken. Het boek biedt kennis over duurzaam koken en gezonde voeding en het bevat 60 heerlijke recepten! Daarnaast zit het boek vol met tips voor het besparen van voedsel en behandelt het vragen over voedselproductie en -consumptie. Tips: Eet vooral groenten: het vermindert het risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes, en de uitstoot van de vervoerssector zal afnemen! Eet niet te veel: Sinds de jaren zeventig is een normale portie verdubbeld. Naast zwaarlijvigheid veroorzaakt het bovendien gezondheidsproblemen en gooien we veel eten weg.
Titelinformatie
Johan Rockström | Eet Goed| ISBN 978 90 245 8393 5| Gebonden | 216 blz. | € 24,99 

‘Fraaie vogels’, een boekkunstwerk met 50 soorten vogels

 

Dit luxe boek toont en beschrijft een verscheidenheid aan prachtige vogels.  Onmisbaar voor iedereen die van de natuur houdt. Dit luxueuze boek toont en beschrijft een verscheidenheid aan prachtige vogels. Zangvogels, watervogels, weidevogels, roofvogels, trekvogels en exotische vogels; een bonte verzameling van 50 soorten van over de hele wereld, uitgevoerd in fraaie, natuurgetrouwe illustraties. Matt Merritt, ornitholoog, beschrijft per soort de opvallendste kenmerken van gedrag en uiterlijk, aangevuld met opmerkelijke feitjes. Het unieke van dit boek is dat alle vogels zijn voorzien van een voorgestanste vorm waarmee de contouren van elke vogel los van de pagina naar voren komen. Als alle vogels zijn uitgedrukt, kan het open boek als een prachtig kunstwerk worden neergezet! Fraaie vogels is geschikt voor jong en oud, en ideaal om cadeau te geven! Matt Merritt, ornitholoog, beschrijft per soort de opvallendste kenmerken en opmerkelijke feiten. Naast vogelliefhebber is Matt Merritt natuurjournalist en redacteur van het Britse vogeltijdschrift Bird Watching. Uitgeverij Luitingh Sijthoff: 21.99 euro


 

De 3-sterrenplekken van Frankrijk (Lannoo): 250 bezienswaardigheden die de reis waard zijn


Een echt juwelenkastje voor de echte Frankrijk-aanbidder die meer uit z’n vakantie met deze Michelinsterren wil halen. Dit unieke fotoboek van Lannoo presenteert voor het eerst alle plekken in Frankrijk die in de recentste editie van De Groene Reisgids een 3-sterrenbeoordeling kregen. Ontdek, of herontdek, deze niet minder dan 250 uitzonderlijke bezienswaardigheden in één fotoboek met harde cover. Sommige zijn wereldwijd bekend, andere goed verborgen parels, maar stuk voor stuk zijn ze – beoordeeld volgens de geijkte sterrencriteria van Michelin – ‘de reis waard’. De doorgewinterde Michelinauteurs verklappen in meer dan 330 bladzijden hun favoriete ‘3-sterrenplekken’ en leggen maar al te graag uit hoe u die het beste kunt ontdekken. Goede reis met dit uitzonderlijk boek.

 Stichting Kunstboek lanceert ‘Van Aardappel tot Friet’

 

Het Frietmuseum in Brugge is wereldberoemd en uiteraard ook onze Belgische frietjes. Enkele weken terug werd in datzelfde Frietmuseum ‘Van Aardappel tot Friet’ voorgesteld (Stichting Kunstboek). Het boek bundelt de geschiedenis van de frituur, de roem van Vlaamse friet uit verse bintjes en het recept voor perfecte frietjes. Merchtemnaar en frietpromotor Eddy Cooremans (70) beschrijft het allemaal in zijn eerste frietboek en dat  samen met André Delcart. Het werd een collectorsitem met uniek beeldmateriaal over de Belgische aardappel- en frietcultuur.

Zelf ervaren friturist
Van 1978 tot 2002 baatte Eddy zijn gekende frituur uit in Humbeek (Grimbergen), daarna maakte hij van de promotie van onze nationale trots zijn levensdoel. Zo schonk hij zijn hele collectie oude frietketels, pancartes en collectiestukken van frituren aan het frietmuseum in Brugge en hielp hij bij de opstart van de eerste echte Belgische frituur in New York. Drie jaar geleden trok hij met Bernard Lefèvre van het Nationaal Verbond van Frituristen zelfs naar de Wereldtentoonstelling in Milaan om in het Belgisch Paviljoen ’topfrieten’ te bakken. “Sindsdien zijn we onze frieten overal in de wereld gaan promoten en ik ben heel blij dat al die inspanningen geleid hebben tot de erkenning van onze friet in 2017 als immaterieel erfgoed”, zegt Eddy. “Mijn leven is één grote passie voor de frietcultuur. We moeten dit koesteren en promoten. Ik ben nu al op veel plaatsen onze typische frieten gaan promoten, maar een boek was nog nooit gelukt. Dat was hoog tijd.” Het boek telt 304 bladzijden en 120 fraaie illustraties uit Eddy’s persoonlijke collectie. “Er zijn unieke foto’s en etsen bij, onder andere van de eerste frituren op kermissen in 1880. Maar ook de frietcultuur komt aan bod, de reclame voor frieten en de bereidingswijze. Met de ‘bintjes’-aardappel als basis, goed frietvet, juist gesneden en twee keer gebakken. Ik leg in het boek uit hoe je de perfecte frieten bakt.”

 

______________________________________________________________________________

De 3-sterrenplekken van Frankrijk: 250 bezienswaardigheden die de reis waard zijn
Haal meer uit je vakantie met de Michelinsterren

 

Wie dacht werkelijk alles van Frankrijk te hebben gezien (en gelezen) zal aan dit prachtig boek een fenomenale aanvulling/toevoeging krijgen. Dit unieke fotoboek van Lannoo presenteert voor het eerst alle plekken in Frankrijk die in de recentste editie van ‘De Groene Reisgids’ een 3-sterrenbeoordeling kregen. Ontdek, of herontdek, deze 250 uitzonderlijke bezienswaardigheden. Sommige zijn wereldwijd bekend, andere goed verborgen parels, maar stuk voor stuk zijn ze – beoordeeld volgens de geijkte sterrencriteria van Michelin – ‘de reis waard’. Alles staat netjes per regio opgedeeld, te beginnen met de lichtstad Parijs zelf. Geen files, geen péage of opdringerige prullariaverkoper: je kan het allemaal vanuit je luie zetel bewonderen. De doorgewinterde Michelinauteurs verklappen hun favoriete ‘3-sterrenplekken’ en leggen maar al te graag uit hoe u die het beste kunt ontdekken. Goede reis!

Product details

Hardback
Aantal pagina’s: 302
Afmetingen: 280×210
EAN: 9789401455886
Reisgidsen Europa
Uitgever: LannooOnmisbaar voor de Turkije-ganger:

‘Standplaats Istanbul’ van Fokke Gerritsen & Hanneke van der Heijden

 

Een blik op culturele aspecten van Turkije die bij veel lezers in Nederland en Vlaanderen onbekend zijn in zesentwintig artikelen: een breed scala aan onderwerpen onvermoede voorbeelden van culturele interactie
samengesteld door specialisten in hun vakgebied. De bijdragen in deze bundel laten zien dat de fascinerende vragen in de geschiedenis zich richten op hoe mensen en samenlevingen externe invloeden aanwenden om steeds weer iets nieuws te creëren: nieuwe identiteiten, nieuwe culturele tradities, nieuwe artistieke beeldtalen. Samen laten de hoofdstukken verrassende, lange lijnen zien in de cultuurgeschiedenis van Turkije : van de oorsprong van de landbouw tot het cultureel erfgoed in de oude Istanbulse volkswijk Tophane, van Byzantijnse paleizen en Osmaanse publieke waterkranen tot Turkse televisieseries.
26 delen
Met zesentwintig artikelen over onderwerpen die in de berichtgeving over Turkije meestal onderbelicht blijven, biedt Standplaats Istanbul een nieuwe invalshoek op de veelzijdigheid van Turkije: die van de hedendaagse samenleving, en die van de samenlevingen die daaraan vooraf zijn gegaan. Byzantijnse gebouwen die in de Osmaanse tijd een nieuwe gedaante krijgen aangemeten. Een Nederlandse archeoloog die niet alleen verslag uitbrengt van haar pionierende veldwerk in Midasstad, maar in Nederland ook spreekt over vrouwenrechten in Turkije. Een provinciale vorst die in de Romeinse tijd op een bergtop in Oost-Anatolië een kolossaal monument opricht dat visuele elementen uit de Hellenistische en Perzische tradities met elkaar verbindt.

Inhoud

Erfgoed – Leven met het verleden
Vernieuwing – Op zoek naar een andere wereld
Identiteit – Leven met diversiteit
Ontmoetingen – Op zoek naar de ander

Over de auteurs 
Fokke Gerritsen is archeoloog en sinds 2006 directeur van het Nederlands Instituut in Turkije. Hij is tevens verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de vroege landbouwsamenlevingen van Anatolië en het Nabije Oosten. Samen met Rana özbal van de in Istanbul gevestigde Koç Universiteit leidt hij het Barcin Höyük Project.

Hanneke van der Heijden studeerde taal-en literatuurwetenschappen en turkologie. Ze gaf enkele jaren les aan de vakgroep Nederlands van de universiteit van Ankara. Sinds eind jaren negentig werkt ze als tolk en literair vertaler. Daarnaast publiceert ze over literatuur en cultuur in Turkije.

Technische informatie
isbn 9789491921582 – € 19,95 – paperback – 320 pag. in kleur – verdeling Epo – uitgeverij Jurgen Maas – 2018

 The Avocado Show: de mooiste en lekkerste culinaire creaties en recepten

 

Vorige week openden Ron Simpson en Julien Zaal in Brussel het eerste avocadorestaurant van België: ‘The Avocado Show’. Ook hun nieuwe kookboek waarin zij de mooiste en lekkerste culinaire creaties en recepten tonen van deze #1 superfruit is net verschenen. Het is er zowel in het Nederlands als in het Engels.

Het zal niemand zijn ontgaan dat avocado’s het populairste ingrediënt zijn van het moment. Toen twee vrienden in Amsterdam het eerste avocadorestaurant ooit openden, werd het meteen wereldberoemd. Samen met hun favoriete food developer & styliste Fooddeco tonen zij in dit nieuwe kookboek de mooiste en lekkerste culinaire creaties en recepten van deze #1 superfruit. The Avocado Show laat zien dat ze meer dan alleen lekker, voedzaam en gezond zijn. Avocado’s zijn het ultieme ingrediënt voor zoete en hartige – en zeer Instagrammable! – creativiteit.

Ron Simpson en Julien Zaal zijn de twee creatieve ondernemers achter The Avocado Show: ’s werelds eerste avocado restaurant franchise en lifestylemerk met wereldwijde ambities. Binnenkort gaan er nieuwe filialen in Amsterdam open en is er een documentaire over de avocado in de maak. The Avocado Show is vormgegeven door MENDO, uitgever en boekenwinkel, en Colette Dike van Fooddeco maakte de heerlijke recepten en prachtige foto’s.

The Avocado Show Nederlandstalig | Ron Simpson en Julien Zaal van The Avocado Show en Colette Dike van Fooddeco | ISBN: 9789021570105 | € 18,50 | Verschijndatum: 14-11-2018

Expo 58 Spektakel uit de toekomst

 

Expo 58 staat vandaag bekend om haar duizelingwekkende architectuur en vernieuwend karakter, maar was voor de gemiddelde bezoeker vooral een vermoeiende ervaring. Er was te veel te zien en te veel te doen. De eendagstoeristen probeerden vaak tevergeefs een van de 270 expohostessen te strikken. Ze deinden dan maar mee met de mensen zonder echt te beseffen wat er zich achter het paviljoengevels bevond. Dit boek schetst op meesterlijke wijze de manier waarop de Expo door het gewone volk werd beleefd. Van het proeven van de eerste cola, het ontdekken van 3D-films, de doorbraak van het softijs of het aanraken van de Spoetnik: aan de hand van talloze foto’s brengt de auteur het amusement op de Expo tot leven. Laat u meevoeren naar de heerlijke jaren vijftig, waarin alles mogelijk leek. Uitgeverij Houtekiet. Winkelprijs 24.99.

 

 

 

The Wolfpack: successen van Quick-Step team in een uniek fotoboek gebundeld.

Onlangs was er de boekvoorstelling van ‘The Wolfpack’ in aanwezigheid van alle renners van de Belgische wielerploeg. De wielrenners van Quick-Step Floors Cycling Team, de ploeg rond manager Patrick Lefevere, omschrijven zichzelf als ‘The Wolfpack’. Met hun Belgische roots en internationale uitstraling rijgen ze de overwinningen aan elkaar. Het afgelopen seizoen was het indrukwekkende hoogtepunt van hun voortdurend succes. Fotograaf Sigfrid Eggers biedt in dit boek (dat uitgegeven wordt door Kannibaal) een unieke inkijk achter de schermen van een topwielerploeg. Dicht op de huid van de renners herbeleef je de fantastische hoogtepunten van een jaar profwielrennen. Nooit eerder werd een wielerploeg zo intens gevolgd. Meesterverteller Rik Van Puymbroeck tekende de verhalen bij de beelden op. Harde cover. Prijs: 35,50 euro. Uitgeverij Kannibaal. 9789492677556

Brel, de Belg: 40 jaar na zijn dood prachtig naslagwerk 

 

In dit boek lees je over meer dan 300 bladzijden een uitzonderlijk verhaal van liefde en onbegrip. In oktober 2018 is het 40 jaar geleden dat Jacques Brel overleed in een ziekenhuis nabij Parijs. De Franse hoofdstad waar Brel zijn ongelofelijke carrière ontplooide, maar die hem nooit zijn Belg­zijn deed vergeten. Of was Le Grand Jacques eerder in hart en nieren een Vlaming, zoals hij zelf volhield? Want zijn ouders waren van Vlaamse afkomst en zelf had hij grote liefde voor en affiniteit met het vlakke land van Marieke en de Noordzee. Maar wat dan met zijn onbegrip voor ‘de Vlaamse zaak’, beantwoord door het onbegrip van de Vlaming voor zijn toornige uithalen?

de belgitude van Brel
Het Belg­-zijn, de belgitude van Jacques Brel in al zijn aspecten: daarnaar ging auteur Thijs Delrue op zoek. Via uitgebreid opzoekingswerk en via talrijke interviews met betrokkenen van toen, niet in het minst met Brels dochter France Brel. Het resultaat is een meesterlijk en verrassend portret van een man die meer dan één identiteit had.Op de foto zie je Prinses Paola samen met Brel na een voorstelling van L’homme de la Mancha. Het boek kwam tot stand met de medewerking van Filip Jordens (Agora Uitgeverij)

Kom alles te weten over jouw hond en/of kat in ‘Beestig’ van Lannoo

In samenwerking met productiehuis Hotel Hungaria (Dagelijkse kost, Goed Volk) lanceert Uitgeverij Lannoo deze nieuwe boekenreeks. Vol handige tips en grappige weetjes over het gedrag, de voeding, de verzorging,… van je kat en hond. Over bijna 180 blz. kom je alles te weten over je favoriete viervoeter. Je vindt in dit leuke boekje 100 dingen die je moet weten over je hond of kat. Je komt meer te weten over het gedrag van je hond en/of kat, over de voeding en verzorging die ze nodig hebben, hoe je met hen kunt spelen en nog veel meer. De handige tips en grappige weetjes zorgen ervoor dat dit boek onmisbaar is voor iedereen met een huisdier!

Beestig: honden, Uitgeverij Lannoo, €17,99

Beestig: katten, Uitgeverij Lannoo, €17,99

Catalogus Triënnale Brugge
Till Holger-Borchert & Michel Dewilde

 

De officiële catalogus van de triënnale betekende een onmisbare publicatie voor bezoekers van de tentoonstelling én voor liefhebbers van kunst met inhoud. Het boek dat door Stichting Kunstboek uitgegeven werd omvat uitgebreide essays van diverse denkers die zich buigen over het thema ‘Vloeibare stad’ en de stad van de toekomst. Wie een en ander mocht gemist hebben of een mooi souvenir op deze triënnale in huis wil halen, krijgt in dit prachtig boek een overzicht van alle installaties inclusief ruime inhoudelijke uitleg, foto’s van het ontwerpproces van de kunstwerken én biografieën van de artiesten.
Met werk van onder andere Jarosław Kozakiewicz (PL), Wesley Meuris (BE), Renato Nicolodi (BE), NLÉ – Kunlé Adeyemi (NG-NL), OBBA (KR), Roxy Paine (US), John Powers (US), raumlabor (DE), Rotor (BE), Ruimteveldwerk (BE), Tomás Saraceno (AR), Jose Selgas & Lucia Cano (ES), Monir Shahroudy Farmanfarmaian (IR), StudioKCA (US), Peter Van Driessche – Atelier4 (BE).

 

Stichting Kunstboek, € 29,95. www.stichtingkunstboek.com

Flatland(en) van Aydin Büyüktas
Fotografie die de werkelijkheid letterlijk en figuurlijk ‘ombuigt’
Een American Football-veld als een skateramp en de Aya Sofia als rollercoaster: de beelden van de Turkse fotograaf Aydin Büyüktas zijn letterlijk en figuurlijk mindbending. Ze gingen de wereld rond en zijn nu eindelijk ook in boekvorm verkrijgbaar. Inclusief nooit eerder getoonde beelden én een making of waarin de werkwijze van de fotograaf op basis van dronetechnologie onthuld wordt. Flatland, noemt hij zijn geesteskind, naar het satirische boek van Edwin A. Abbott over een tweedimensionale wereld bevolkt door geometrische figuren, waaruit in dit boek fragmenten zijn opgenomen.

 

 

Afwerking: Hardback
Aantal pagina’s: 144
Afmetingen: 230×180
Verschijningsdatum: 28/08/2018
EAN: 9789401454407
Nur-code: Fotoboeken
Uitgever: Lannoo
Druk: Eerste

Prijs: € 22.50

64e editie van Guinness World Records: bomvol indrukwekkende records

 

Op 6 september was er de lancering van Guinness World Records 2019. In deze nieuwe editie staan weer verbluffende records van over de hele wereld, ook van Belgische recordhouders. Zo is ‘The Beast’, een creatie van Hold My Shoes en V-Formationen de grootste opblaasbare hindernisbaan ter wereld en bouwde Paul Van Den Nieuwenhof de grootste piramide van suikerklontjes! De sensatie voor jong en oud want in Guinness World Records 2018 vind je meer dan 3.000 nieuwe records en meer dan 1.000 nieuwe foto’s, talloze grensverleggende records en duizelingwekkende prestaties. Maak kennis met de meest verbluffende records en illustere recordhouders, en ontdek hoe zij de top bereikten.

Verder in deze editie:

Grappige records: het grootste waterpistool en de langste pizza
Bizarre feiten: de langste benen en de kleinste levende hond
Belgische sporthelden: onder anderen Greg Van Avermaet, Gitte Haenen en RSC Anderlecht
Doe het zelf: vestig een wereldrecord!
Daarnaast verscheen ook de Guinness World Records Gamerseditie 2019, een absolute must have voor gamefanaten. Deze Nederlandstalige editie staat boordevol bijzondere gamerecords en coole feitjes over bijvoorbeeld FIFA, PlayStation en Fortnite.

Deze boeken zijn de ultieme sensatie voor jongens en meiden vanaf 8 jaar en het perfecte cadeauboek voor de feestdagen