Home > Zo wapent Brugge zich de komende dagen tegen de stroom van bezoekers

Zo wapent Brugge zich de komende dagen tegen de stroom van bezoekers

Geschreven op 13 december 2023 om 07:05 door Mario De Wilde

Wintergloed, de kerstmarkt, shoppingdagen en De Warmste Week (DWW). Het hoeft nauwelijks gezegd dat zeker tussen maandag 18 en zondag 24 december, tijdens de live uitzendingen van de radioshow vanop ’t Zand, er in Brugge veel volk op de been zal zijn. Hoewel Stad en Politie goed voorbereid zijn op dit evenement worden bezoekers gevraagd hun verplaatsing ook zelf voor te bereiden en bewust te kiezen voor het juiste vervoermiddel. Te voet, met de fiets, met de wagen, trein en/of bussen van De Lijn, er is voldoende keuze om efficiënt in én uit Brugge te geraken. Ook qua veiligheid en crowd control worden trouwens de nodige voorzorgsmaatregelen genomen.

Van maandag 18 tot en met zondag 24 december strijkt De Warmste Week neer op ’t Zand in Brugge. Een bijzonder warm én succesvol evenement dat zoals elk jaar veel mensen lokt met onder meer een hele reeks gratis concerten. De eindejaarsperiode in Brugge belooft sowieso al gezellig druk te worden met de shoppingdagen, Wintergloed en de kerstmarkt. Al deze initiatieven hebben uiteraard impact op de veiligheid én mobiliteit in de stad en dus zijn de Stad en de hulpdiensten al een hele tijd bezig met de voorbereiding om mogelijke incidenten te voorkomen.
“In het Politiehuis richten we die week een zogenaamde commandopost op over de disciplines heen. Naast onze dispatching die sowieso 24/7 werkt, komt er die week ook nog elke dag een team van politiemensen samen met medewerkers van de brandweer, noodplanning Stad Brugge en de organisatie van DWW. Zij monitoren dit event op ’t Zand van ’s middags tot middernacht. Met die geïntegreerde aanpak willen we nog sneller kunnen anticiperen, mocht er zich iets voordoen”, licht Korpschef Yves Rotty toe.

Monitoring gebeurt dus vanuit deze commandopost, maar ook via politiemedewerkers en stewards op het terrein, de camera’s in die omgeving en een systeem van druktemeting.
“’t Zand is een grote open ruimte maar wanneer het echt té druk wordt, kunnen bezoekers aangemaand worden via schermen en stewards om zich richting de omliggende straten en bepaalde zones, die als buffer fungeren, te begeven”, voegt de Korpschef er nog aan toe.

Op ’t Zand geldt trouwens de hele week een glasverbod buiten, vanaf 17.00 uur. Op vrijdag 22 en zaterdag 23 december gaat dat glasverbod al in om 15.00 uur. Het verbod wordt opgeheven op zondag 24 december om 19.00 uur. De Vrijdagmarkt is elke ochtend vanaf 8.00 uur verkeersvrij. ’t Zand zelf is die week elke dag verkeersvrij vanaf 11.00 uur. Om die reden verandert de Zilverstraat van rijrichting.
MOBILITEIT
Naast de veiligheid op en rond het terrein hopen Stad en Politie dat bezoekers zich ‘slim’ verplaatsen. “Hiervoor zijn onder meer in samenwerking met De Lijn tal van maatregelen genomen, maar het is uiteraard aan de bezoeker zelf om voor vertrek goed na te denken wat de beste manier is om naar Brugge te komen. Vertrek dus tijdig naar Brugge!”, maakt burgemeester Dirk De fauw duidelijk.

Bruggelingen die op wandelafstand van de stad wonen, kunnen zeker te voet gaan. Wie al iets verder van het centrum woont, springt best op de fiets. Er zijn op diverse plaatsen extra fietsenstallingen voorzien. Je kan ook opteren voor de bussen van De Lijn. Die zijn trouwens (ook) in die periode gratis op het volledige Brugse grondgebied.

“Wie van buiten Brugge komt, kan best kiezen tussen de wagen en de trein. Autobestuurders willen we écht ten stelligste aanraden om naast de ondergrondse parkings ook te opteren voor de randparkings, die zich bevinden langs de belangrijkste invalswegen. We hebben op strategische locaties trouwens nog extra parkings voorzien. Op al deze parkings is een gratis busdienst tot 1u ‘s nachts, tot een heel eind na de hoofdact dus! Je kan tussendoor ook beroep doen op de reguliere bussen van De Lijn om je terug tot bij je wagen te brengen. Stewards ter plaatse helpen je verder op weg”, aldus de burgemeester.

De parkings aan het Station en ’t Zand zullen wellicht het snelst volzet raken. Wie dus later naar Brugge afzakt, kan zich beter de moeite besparen zo dicht mogelijk naar het centrum te rijden en zich meteen richting randparking te begeven. Wie beslist om richting Brugge te sporen, checkt uiteraard vooraf wanneer je de laatste trein terug naar huis hebt. Er zijn altijd treinen terug, voor de meeste bestemmingen zelfs tot net na de hoofdact. (zie tabel onderaan)

Bezoekers volgen ook best de social media van Stad en Politie Brugge om de laatste updates mee te krijgen, mocht het verkeer vastlopen en ook wanneer er iets onverwachts mocht gebeuren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.