Home > Zo geef je je ramen een lente make-over

Zo geef je je ramen een lente make-over

Geschreven op 30 maart 2023 om 13:07 door Mario De Wilde

Voel je je handen al jeuken? Heb je in de winkel al stiekem staan lonken naar de zomerse stofjes en haal je je plaids en wollen pantoffels steeds minder uit de kast? Dat is de lente die zijn intrede doet! Nog even en je bent waarschijnlijk in de weer met emmer en dweil of zelfs een verfborstel. Of misschien heb je zin om alle meubels een nieuw plekje te geven? Waar je niet vaak aan denkt, is dat ook je ramen best een lente make-over kunnen gebruiken. Ze zijn namelijk dé manier om het heerlijke voorjaarslicht binnen te halen. 

Weg met zware draperieën

In de winter zijn ze natuurlijk onmisbaar, je zware overgordijnen. Ze houden niet alleen nieuwsgierige blikken buiten, ze houden ook de warmte binnen. Vaak laten we deze dikke gordijnen de hele zomer hangen. Tijd om daar verandering in te brengen! Maak er een gewoonte van ze tijdens de lenteschoonmaak naar beneden te halen, grondig te (laten) reinigen en netjes op te bergen. Niet alleen creëer je een zomers en open gevoel in de ruimte, je vermijdt ook dat je gordijnen gaan verschijnen door de zon, waardoor ze een pak langer meegaan. 

Filter het licht

De zon in al haar glorie laten binnenstromen, is altijd een goed idee. Wat extra vitamine D na een sombere winter kan nooit kwaad. Maar denk er ook aan dat de zon in de vroege lentemaanden nog laag aan de hemel staat. Ze kan dus rechtstreeks binnen schijnen en dat kan pijnlijk zijn voor je ogen, of je hebt een vervelende weerkaatsing in je televisie- of computerscherm. 

Dat los je op door al dat mooie zonlicht te filteren. In plaats van zware gordijnen kies je semi-transparante vouwgordijnen. Deze ‘american stores’ zijn de ideale tussenoplossing: je kan ze zo hoog optrekken als nodig is om het licht binnen te laten stromen, maar waar de zon te fel is, wordt het licht heerlijk zacht gefilterd. Zo heb je alle voordelen van het daglicht in huis zonder dat je je ogen hoeft dicht te knijpen!

Weg met donkere kleuren

In de winter brengen donkere kleuren de knusse sfeer waar we zo van kunnen genieten. In de lente verlangen we echter naar vrolijkere tinten. En in de zomer gaan we helemaal voor frisse kleuren om tegengewicht te bieden voor de warmte. 

Overweeg daarom om je raamdecoratie helemaal te switchen in het voorjaar. Heb je ’s winters donkere gordijnen? Ga dan in de zomer voor lamellen in gebroken wit of beige. Combineer deze zachtere kleuren met decoratie en planten die een zomerse sfeer in huis brengen en je ziet je interieur voor je ogen opfleuren!  

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.