Home > Zo belangrijk is gevarieerd eten voor de gezondheid

Zo belangrijk is gevarieerd eten voor de gezondheid

Geschreven op 28 september 2022 om 13:13 door Mario De Wilde

Het is voor bijna iedereen duidelijk hoe belangrijk gevarieerd eten is. Toch blijkt duidelijk uit de praktijk dat we in Vlaanderen veelal hetzelfde op het menu hebben staan. Niet alleen uit een gebrek aan creativiteit, maar ook door drukte gedurende de werkweek. Er is simpelweg geen tijd om de HelloFresh receptensite te bestuderen en nieuwe dingen uit te proberen. We blijven bij hetgeen dat we al kennen en weten hoe we moeten maken. Toch is gevarieerd eten belangrijker en misschien zelfs wel makkelijker dan je nu denkt.

Benodigde voedingsstoffen

Gezond eten is eigenlijk een heel abstract onderwerp. Want wat is gezond eten? Dit betekent echt niet dat er nooit ruimte is voor wat koek of een keer een frietje. Het draait hierbij allemaal om balans en het binnenkrijgen van alle benodigde voedingsstoffen.

Het probleem is dat er geen enkel wondermiddel is waarbij je direct alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk dat je verschillende voedingsmiddelen gebruikt om zo iedere dag aan de benodigde voedingsstoffen te komen. Hoe gevarieerder je eet, hoe groter de kans dat je dit allemaal binnenkrijgt. Zo profiteer je van allerlei grote gezondheidsvoordelen.

Belangrijk voor een goede spijsvertering

Dit is iets wat veel mensen niet weten. Dit terwijl problemen aan de darmen veelvuldig voorkomen. Gevarieerd eten speelt namelijk een zeer belangrijke rol in een gezonde darmflora. Wanneer er te eenzijdig wordt gegeten, zullen niet alle natuurlijke bacteriën in de darmen worden uitgedaagd. Hierdoor kunnen de darmen nooit voor de volle honderd procent blijven ontwikkelen. Het is belangrijk dat het lichaam constant wordt blootgesteld aan andere voedingsmiddelen om zo de darmen minder ‘lui’ te maken. Veel natuurlijke processen die beginnen in de darmen worden zo gestimuleerd. Dit merk je aan je fysieke- en geestelijke gezondheid.

Gevarieerd eten: enkele handige tips

Het is inmiddels wel duidelijk hoe belangrijk het is om gevarieerd te eten. Wat echter nog niet duidelijk is, is hoe je dit dan precies aanpakt. Waar moet je aan denken? Je volgt uiteraard niet iedere dag hetzelfde menu, maar hoe ga je dan te werk? Gevarieerd eten is minder moeilijk dan je denkt. We zetten enkele handige tips op een rijtje.

  •        Maak gebruik van maaltijdboxen. Deze zijn tegenwoordig erg populair en zorgen voor een flinke tijdsbesparing. Je hoeft immers niet zelf ingrediënten te kopen en je hoeft ook geen recepten meer op te speuren op het web. Je ontvangt alles wat je nodig hebt en kunt zo geheel nieuwe recepten en ingrediënten ontdekken.

  •     Varieer met recepten die je nu al gebruikt. Je zult ongetwijfeld heel wat recepten achter de hand hebben die je wekelijks rouleert. Hoe leuk is het dan om juist deze bekende recepten iets nieuws te geven? Bijvoorbeeld door te experimenteren met nieuwe ingrediënten, extra groente, vis in plaats van vlees, enzovoorts.

  •       Kies iedere week voor minimaal één nieuw recept. Op die manier kost het je minder tijd om een geheel nieuw weekmenu te bedenken, maar stimuleer je jezelf wel om geheel nieuwe dingen uit te proberen. 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.