Home > Zevenkerke herdenkt vandaag 75-jarige bevrijding van Brugge en Ommeland

Zevenkerke herdenkt vandaag 75-jarige bevrijding van Brugge en Ommeland

Geschreven op 6 september 2019 om 08:43 door Mario De Wilde

Zevenkerken Comité zet vandaag de herdenking 75-jarige bevrijding van Brugge en ommeland extra in de verf met een bevrijdingsconcert en plechtigheid door de 36 Belgische militaire emblemen die tijdens de hele tweede wereldoorlog in de abdij werden verborgen gehouden samen te brengen. Het Comité zet dit jaar de 75ste verjaardag van de bevrijding van Brugge en ommeland en de teruggave van de 36 emblemen die tijdens WOII van 1940 tot 1944 verborgen werden in de Sint-Andriesabdij extra in de kijker. “In het bijzonder jaar 2019 vergeten we niet dat het 75 geleden is dat de Abdij bevrijd werd door de Canadese Manitoba dragoons. Dit Regiment stond onder het bevel van Generaal Foster. Deze generaal is tevens ereburger van de stad Brugge.” zegt Fernand Van de Rivière, voorzitter van het Comité.

Bevrijdingsconcert en plechtigheid
Op vrijdag 6 september om 20 uur speelt de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen een bevrijdingsconcert in de kerk van de Sint-Andriesabdij in Zevenkerken. Dit bevrijdingsconcert is enkel toegankelijk op uitnodiging.
Op maandag 9 september wordt er in de namiddag een bijzondere herdenking georganiseerd op het domein Zevenkerken:
– om 14.30 uur is er een gebedsdienst in de abdijkerk
– om 15.45 uur heeft er een ceremonie plaats bij de militaire begraafplaats op het domein van de abdij.

Parade met 36 Belgische militaire emblemen
Speciaal voor de 75ste verjaardag van de bevrijding zullen de 36 Belgische militaire emblemen, die tijdens de hele tweede wereldoorlog in de abdij werden verborgen gehouden, uitzonderlijk nog eens worden samengebracht om deel uit te maken van een kleine parade met een militair detachement en de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Daarna volgt een bloemenhulde op de militaire begraafplaats.

Vertegenwoordiger van Zijne Majesteit Koning Filip
Deze ceremonie zal op maandag 9 september vanaf 15.45 uur bijgewoond worden door de vertegenwoordiger van Zijne Majesteit Koning Filip. Plaatsen op de eretribune tijdens deze plechtigheid zijn enkel toegankelijk op uitnodiging.
De ceremonie is publiek toegankelijk volgens beschikbare ruimte.

Stad Brugge en gemeente Zedelgem organiseren mee
Elk jaar organiseren de stad Brugge en de gemeente Zedelgem de plechtigheid in Zevenkerken actief mee. De Sint-Andriesabdij Zevenkerken bevindt zich gedeeltelijk op grondgebied Brugge en gedeeltelijk op grondgebied Zedelgem. Burgemeester van Brugge Dirk De fauw: “75 jaar na de heuglijke bevrijding van Brugge en het ommeland is het nog altijd belangrijk om stil te staan bij de oorzaken en gevolgen van oorlog. Jaarlijks herdenkt Stad Brugge verschillende episodes uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog en we zullen dit blijven doen. Deze zwarte bladzijden uit onze wereldgeschiedenis moeten we in het collectieve geheugen blijven bewaren en de vele slachtoffers die toen vielen, verdienen een passend eerbetoon. Laten we tot slot ook de boodschap van vrede en verzoening blijven verkondigen en benadrukken, zodat de generaties die na ons komen geen oorlog hoeven mee te maken.”

Burgemeester van Zedelgem Annick Vermeulen: “De gemeente Zedelgem neemt met overtuiging en dankbaarheid deel aan de plechtigheden van het Zevenkerkencomité. Om de herinnering levendig te houden, de vredesboodschap te verkondigen en de brug naar de jeugd te maken, bestaan er vaderlandslievende verenigingen. Oorspronkelijk waren het verenigingen die ernaar streefden een conflict of een oorlog te vermijden of te beëindigen. Vandaag is het de taak van de vaderlandslievende verenigingen om zij, die voor onze vrijheid vochten, te herdenken en mee te werken aan initiatieven voor een verdraagzame samenleving. Het zijn organisaties die de vrede bevorderen en de jeugd sensibiliseren.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.