Home > Zes studenten agro- en biotechnologie Hogeschool VIVES maken tuinieren makkelijker

Zes studenten agro- en biotechnologie Hogeschool VIVES maken tuinieren makkelijker

Geschreven op 1 december 2023 om 07:43 door Mario De Wilde

Zes studenten agro- en biotechnologie van hogeschool VIVES campus Roeselare ontwikkelden een dienst waarbij een opstelling voor meerlagenteelt verhuurd wordt aan zorginstellingen. Hierbij wordt een bijhorende workshop georganiseerd voor de patiënten en het verzorgend personeel.
Tuinieren terug tot bij de mensen brengen

Het viel Emilio van Roey (Lier), Ciara Parmentier (Roeselare), Jill Timmerman (Brugge), Hanne Delzeyne (Oostnieuwkerke), Karel Claerbout (Moorslede) en Emiel van Hauwaert (Meulebeke) op dat patiënten of bewoners in een zorginstelling vaak aangeven dat ze hun tuin missen. Zo kwamen ze op het idee om Pand-Plant te lanceren, een kar waarop patiënten samen met hun verzorgend personeel kunnen tuinieren. Ciara Parmentier: “Veel mensen kunnen wegens een kort- of langdurig verblijf in een zorginstelling vaak hun hobby niet meer uitoefenen. Zo ook voor de liefhebbers van tuinieren. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie en verlies van autonomie, wat de kwaliteit van hun leven aanzienlijk beïnvloedt. We wilden daar iets aan doen.”
Zorgen voor planten en voor elkaar
Volgens de studenten mag het belang van tuinieren in een zorgsetting niet onderschat worden. Jill Timmerman: “Het kan dienen als vorm van therapie. Je hebt enerzijds het zorgen voor de planten, ze zien groeien, en daarnaast ook een gevoel van voldoening die daarbij komt kijken. Het brengt een verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee, wat het zelfvertrouwen versterkt.
Kleine gelukjes
Volgens de studenten is het bovendien meer dan dat. “Als we het wetenschappelijk bekijken komen er kleine shots dopamine en serotonine vrij waardoor een echt gevoel van geluk kan ervaren worden. Daarnaast prikkelt tuinieren ook al onze zintuigen. En daarbovenop zorgt groen binnenshuis ook voor een serene omgeving waar men tot rust kan komen”, aldus Emiel Hauwaert.
Kwalitatieve tijdsbesteding in de zorg
De pand-plant doet het momenteel goed. Emilio van Roey: “Onze kar wordt momenteel verhuurd aan woonzorgcentrum Sint-Carolus en de forensisch jeugdpsychiatrische afdeling De Patio, beide gelegen in Kortrijk en aangesloten bij Groep Zorg H. Familie. De opstelling blijft daar 5 weken ter plaatse, ruim lang genoeg voor het oogsten van het aanbod aan kruiden en microgroenten die we aanbieden bij onze verhuur.”
Workshop
De studenten bieden ook een bijhorende workshop aan. Karel Claerbout: “Tijdens de workshop geven we uitleg over het werken met een meerlagenteeltkar. Daarnaast geven we ook info over de kruiden en groenten die we aanbieden en voorzien we een bijhorende quiz om af te sluiten.”
Pand-Plant volgen
Instellingen en andere geïnteresseerden kunnen de ontwikkelingen van de studenten volgen via de Facebookpagina Pand-Plant of de Instagrampagina Pand-Plant. Ze zijn ook te bereiken via pand-plant@hotmail.com.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.