Home > Zes nieuwe gezondheidsambassadeurs voor anderstaligen in Oostende

Zes nieuwe gezondheidsambassadeurs voor anderstaligen in Oostende

Geschreven op 10 juni 2024 om 10:16 door Mario De Wilde

Oostende telde in 2023 achttien gezondheidsambassadeurs en dit jaar zijn daar zes nieuwe ambassadeurs bijgekomen. Het zijn mensen met Nederlands of een andere taal als moedertaal die een lessenreeks volgden over gezondheid. Zij gaan nu op pad als ‘gezondheidsambassadeur’ en verspreiden informatie over de verschillende aspecten van gezond leven. Denk aan het belang van gezonde voeding, bewegen, uitleg over diabetes, mond- en tandzorg of de werking van een ziekenfonds. Met het project Gezondheidsambassadeurs organiseerde FMDO* in Oostende verschillende gratis vormingen over deze thema’s. De gezondheidsambassadeurs volgden lessen bij diverse specialisten, zoals een vroedvrouw, een diëtiste en een maatschappelijk werker.

Dit jaar volgden ze een vorming over een nieuw thema: digitale gezondheid. Dit thema is uitgewerkt in samenwerking met diverse partners uit Oostende. De basisvorming werd gegeven door AZ Oostende. Een andere vorming was er voor ‘E-buddies’. Mensen kunnen terecht bij E-buddies voor om het even welke digitale hulpvraag, advies en ondersteuning (smartphone, tablet, laptop, …). De E-buddies bemannen de digipunten op diverse locaties in Oostende en andere deelgemeenten, denk aan het ontmoetingshuis van FMDO in Marcelline (Weeshuisstraat 1a) waar je elke laatste donderdag van de maand terecht kan met je vragen.

Tim Dewever, Projectmanager bij Digibank Perspectief: “De digitale trein gaat steeds harder. Hierdoor is het niet voor iedereen even evident om die aansluiting te halen. De Digibanken bieden mensen de nodige hulp en tools om die digitale trein niet te missen en om maximaal nut te halen uit alle digitale technologieën en mogelijkheden. Dit doet Perspectief vzw in 22 digipunten verspreid over de regio Middenkust. In deze digipunten kunnen mensen terecht met hun digitale vragen, maar ook om een laptop of tablet te lenen of om zich in te schrijven voor één van de gratis basisopleidingen.”

Educatief spel

De gezondheidsambassadeurs geven de informatie door aan andere mensen in hun moedertaal en doen dit aan de hand van een educatief spel in verschillende talen. Door samen het spel te spelen, leren de deelnemers meer over:

· Bevolkingsonderzoeken

· Diabetes type 2

· Mond- en tandzorg

· Stress en ontspanning

· Voeding en beweging

· Vrouw en gezondheid

· Ziekte en kostprijs

· Digitale gezondheid

Het thema digitale gezondheid is nieuw. Schakel daarom een gezondheidsambassadeur in. Je kan een beroep doen op de gezondheidsambassadeurs! Ze komen het spel in jouw organisatie, vereniging, praktijk of school spelen en dit in volgende talen:

Arabisch
Dari
Engels
Frans
Italiaans
Koerdisch
Nederlands
Oekraïens
Pasjtoe
Roemeens
Russisch
Spaans
Turks

Projectmedewerkers Marina Pak en Fauve Depuydt van FMDO slaan de handen in elkaar om dit project in goede banen te leiden. Meer info over het project op www.fmdo.be/projecten/gezondheidsambassadeurs.

Met dank aan SIBE (Samen Is Beter), een samenwerkingsverband geïntegreerde zorg in de eerstelijnszones Oostende-Bredene, Houtland en Polder en Westkust&Polder, Koning Boudewijnstichting voor de financiële steun, AZ Oostende, Eerstelijnszone Oostende – Bredene, Perspectief vzw, Stad Oostende en Ligo voor de ondersteuning van dit project en de fijne samenwerking.

Foto © Femke den Hollander

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.