Home > Zeg niet langer autobus. Deze 7 midi e-bussen rijden straks door Brugge, goed voor € 2 miljoen

Zeg niet langer autobus. Deze 7 midi e-bussen rijden straks door Brugge, goed voor € 2 miljoen

Geschreven op 26 september 2022 om 08:24 door Mario De Wilde

De raad van bestuur van De Lijn heeft het licht op groen gezet voor de bestelling van 7 elektrische midibussen bij Yes-EU. “De minibussen zullen vanaf de zomer 2023 worden ingezet om het historische stadscentrum van Brugge emissievrij te bedienen. Goed voor een investering van 1,97 miljoen euro”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Met hun lengte van 8,5 m zijn deze modern elektrische bussen ideaal geschikt voor de Brugse stadskern. Ze kunnen tot 60 passagiers vervoeren. Ze beschikken over USB-laders en een elektrische oprijplaat voor kinderwagens en rolstoelen. Iconen die aangeven waar de rolstoel of kinderwagen geplaatst kan worden, zijn ingelegd in de vloer met hout-look. De kunstlederen zetels zijn voorzien van ingelegde iconen om voorbehouden zitplaatsen aan te duiden. De bus beschikt over verschillende veiligheidssystemen voor de chauffeur en voetgangers.

“Met deze bestelling biedt De Lijn een antwoord op de vraag van het Brugs stadsbestuur om het historische stadscentrum te bedienen met kortere en emissievrije bussen”, zegt minister Peeters. “De Lijn zet hiermee een bijkomende stap naar volledig emissievrij openbaar vervoer in 2035.”

“Deze bestelling is inderdaad goed nieuws voor de Bruggeling en de miljoenen toeristen die we jaarlijks mogen verwelkomen”, voegt burgemeester Dirk De fauw eraan toe. “Bovendien zullen deze e-bussen nog minder geluidshinder produceren, wat het historisch-toeristisch karakter van Brugge ten goede zal komen.”

“Yes-EU heeft bevestigd dat de e-bussen in het tweede kwartaal van volgend jaar geleverd zullen worden”, voegt directeur-generaal van De Lijn Ann Schoubs toe. “Dit betekent dat we na uitvoerige testen, de plaatsing van specifieke apparatuur en opleiding van chauffeurs en technici de e-bussen in de zomer van 2023 in de dienstregeling kunnen opnemen. Tegen dan zal ook de stelplaats Brugge voorzien zijn van de nodige laadcapaciteit en -infrastructuur.”

Foto: kabinet Lydia Peeters

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.