Home > Zeepreventorium De Haan centraal in ‘Jong Geweld’

Zeepreventorium De Haan centraal in ‘Jong Geweld’

Geschreven op 1 oktober 2018 om 19:08 door Mario De Wilde

Morgen dinsdagavond 2 oktober is het de derde aflevering van ‘Jong Geweld’ bij VTM. Zelf zijn Tita, Hebe, Chinouk, Len, Obi en Fiel best tevreden over hun eigen lichaam. Op dinsdag 2 oktober maken ze in ‘Jong Geweld’ echter kennis met leeftijdsgenoten die dat minder zijn. Ze trekken naar het Zeepreventorium in De Haan, waar ze praten met jongeren die aan obesitas of mucoviscidose lijden. Van daaruit gaat het richting holebikamp, de laatste halte in Jong Geweld. Tijdens beide bezoeken wordt het belang van een gezonde geest in een gezond lichaam nog maar eens onderstreept. Een echte eye opener in de aanloop naar Rode Neuzen Dag.

Na de derde kampeernacht begint de vermoeidheid toe te nemen bij de 6 jongeren. Dat weerhoudt hen er niet van om er samen met Evi Hanssen op uit te trekken. In het Zeepreventorium van De Haan luisteren ze naar het verhaal van jongeren die met obesitas kampen en praten ze ook met Quinten (15), een jonge mucopatiënt die er al sinds zijn 6 jaar enkele maanden per jaar verblijft. De positieve spirit waarmee Quinten elke dag strijdt om zijn conditie op peil te houden, stemt Fiel tot nadenken.

Obi en Tita gaan ondertussen joggen met Shani (17), die met obesitas worstelt. Shani is een emo-eter, sinds het overlijden van haar papa. Een term die bij Obi en Tita niet erg bekend is. “Als je een zwaarlijvig persoon ziet, denk je meteen dat die gewoon veel eet en weinig beweegt. Je denkt er niet verder bij na en beseft niet dat het ook een reactie op een trauma kan zijn”, beseft Obi. “Het meeste moeite heb ik met mensen die mij beoordelend bekijken als ik iets eet. Zij weten niet hoe veel moeite ik hier moet doen”, vult Shani aan.

’s Anderendaags trekt de groep er opnieuw op uit, dit keer naar een kamp voor holebi’s en transgenders dat jaarlijks georganiseerd wordt door Wel Jong Niet Hetero. Het feit dat er zoiets als een holebikamp bestaat, is al een totale verrassing voor Tita, Hebe, Chinouk, Len, Obi en Fiel. De groep weet dan ook niet goed wat te verwachten. Hebe en Tita laten hun vragen los op de lesbische Claudia (24), maar krijgen ook enkele vragen teruggekaatst die tot nadenken stemmen…

Rode Neuzen Dag is de goeddoelactie van VTM, Qmusic en Belfius om jongeren met psychische problemen te helpen. De derde editie vindt plaats op vrijdag 30 november 2018 en focust zich dit jaar op de mentale gezondheid van jongeren op school. Daar brengen jongeren het meeste van hun tijd door en is de nood aan hulp groot. De droom is om zoveel mogelijk Rode Neuzen Scholen in Vlaanderen te hebben: scholen waar extra aandacht gegeven wordt aan mentale gezondheid. Rode Neuzen Dag hoopt op massale steun van heel Vlaanderen. Meer informatie op www.rodeneuzendag.be.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.