Home > Zeebrugge als toevoerhaven. Vlaanderen wil meer aardgas aanleveren aan Noordrijn-Westfalen

Zeebrugge als toevoerhaven. Vlaanderen wil meer aardgas aanleveren aan Noordrijn-Westfalen

Geschreven op 29 november 2022 om 12:47 door Mario De Wilde

Vlaams vice-minister president Hilde Crevits heeft vanochtend Minister-President Wüst van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen ontvangen in de haven van Zeebrugge. De delegatie was er te gast voor een bezoek aan de terminal van Fluxys. De LNG-terminal van Zeebrugge is een belangrijke toegangspoort voor vloeibaar aardgas voor Noordwest- Europa en daarbuiten. In Zeebrugge worden grote LNG-schepen gelost en kan het LNG tijdelijk worden opgeslagen. Nadien wordt het via een vervoersnet geleverd aan onder meer de deelstaat Noordrijn-Westfalen in Duitsland. Naast LNG komen in Zeebrugge ook twee pijpleidingen aan (een pijplijn met Noorwegen en een pijplijn met Engeland (kan in twee richtingen gebruikt worden). Zo verloopt de gasbevoorrading van Duitsland vandaag voor een groot stuk via Zeebrugge.

De bedoeling is om de energiestromen van de toekomst tussen Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen nog te versterken. Dat gaat niet enkel om LNG, maar ook om waterstof en CO2. Voor natuurlijk gas staat Vlaanderen paraat om de doorvoer richting Duitsland nog te verhogen, onder meer via de verhoging van de capaciteit van de LNG-terminal in Zeebrugge en de verhoging van de doorvoercapaciteit in het binnenland (Opwijk -Desteldonk). Vlaanderen is in dit dossier betrokken voor de toekenning van een vergunning om de bestaande leiding te ontdubbelen.

Vlaams vice-minister president Hilde Crevits: ”Vlaanderen heeft nauwe banden met de regering van Noordrijn-Westfalen. Er zijn al meermaals bezoeken gebracht en samenwerkingsakkoorden tussen onze sterke industriële regio’s gesloten. Ook op het vlak van energiebevoorrading werken we nauw samen en die samenwerking willen we nog versterken. Vanuit de LNG-terminal in Zeebrugge voeren wij veel gas in, meer dan we zelf afnemen, waardoor er veel kan worden doorgevoerd naar Duitsland. De betrouwbare invoer van vloeibaar gas zal in de toekomst en gezien de oorlog in Oekraïne meer dan ooit een belangrijke rol spelen in de Duitse energievoorziening. Vanuit Vlaanderen willen de aanvoer richting Duitsland nog verhogen en ook aandacht hebben voor nieuwe ontwikkelingen zoals de aanvoer van waterstof en de afvoer van CO2.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.