Home > Zaterdagnacht orthodoxe paasviering in Brugge door Knokse aartspriester Bernard Peckstadt

Zaterdagnacht orthodoxe paasviering in Brugge door Knokse aartspriester Bernard Peckstadt

Geschreven op 22 april 2022 om 10:36 door Mario De Wilde

De orthodoxe Kerk viert wereldwijd Pasen, de verrijzenis van Christus, op zondag 24 april 2022. Voor de 100 000 orthodoxe christenen in ons land is dit na 40 dagen vasten het feest der feesten, de plechtigheid der plechtigheden. De Knokke-Heistse aartspriester Bernard Peckstadt van de parochie van de Heiligen Konstantijn en Helana, nodigt daarom iedereen en in het bijzonder de orthodoxe gelovigen (waaronder ook vele Oekraïense vluchtelingen) uit op zaterdag 23 april 2022 van 22 uur tot 1 uur ‘s nachts in zijn stemmige orthodoxe kerk in de Ezelstraat 85 in Brugge.

Tot de Brugse orthodoxe parochie behoren gelovigen van de meest diverse afkomst. Meer dan 15 verschillende nationaliteiten komen er samen om deze dienst samen te vieren. De mis wordt er voornamelijk gevierd in het Nederlands maar er zijn ook enkele gebeden in het Grieks, Slavisch, Roemeens en Georgisch. De deelnemers gaan onder jubelende klokken en met brandende kaarsen in processie naar buiten terwijl ze beklijvende hymnen zingen. Nadien trekken ze terug in de kerk en zingen er de paasmetten en vieren er de liturgie. Op zondag 24 april om 11 uur vieren de orthodoxe gelovigen dan nog de “Liefdevolle Vespers” van Pasen.

Waarom datum van Pasen bij orthodoxen en katholieken soms verschilt
Iedereen weet dat de dag van Pasen van jaar tot jaar op een verschillende datum gevierd wordt. Pasen is dus een “mobiel feest”, en meteen wisselen ook ieder jaar de daaropvolgende feesten van O.H.- Hemelvaart en Pinksteren. De reden is dat het eerste oecumenisch concilie van Nicea (jaar 325) als regel vastlegde dat Pasen zou gevierd worden op de eerste zondag na de Lente-volle-maan. En dat is nog altijd zo gebleven. Wat minder geweten is, is het feit dat een groot deel van de christenheid, met name de orthodoxe Kerk, voor de berekening van het paasfeest nog steeds vasthoudt aan de Juliaanse kalender, en dus de correctie van de Gregoriaanse kalender niet volgt. Dit heeft als gevolg dat sommige jaren Pasen wel kan samenvallen (zoals het in het jaar 1984 is geweest), soms één week kan verschillen (zoals dit jaar), maar ook soms meer dan één maand kan verschillen

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.