Home > Zaterdag a.s. viert ‘Kunst Adelt Steenbrugge’ haar honderdste verjaardag

Zaterdag a.s. viert ‘Kunst Adelt Steenbrugge’ haar honderdste verjaardag

Geschreven op 19 september 2019 om 19:25 door Mario De Wilde

Aanstaande zaterdag 21 september om 14 uur is er de academische zitting van 100 jaar ‘Kunst Adelt Steenbrugge’ in cultuurzaal Daverlo. Aansluitend om 16.00 is er een receptie in de boomgaard van de kinderboerderij ‘ De Zeven Torentjes ‘ gevolgd door de tentoonstelling ‘100 jaar Kunst Adelt Steenburgge’.

Kroniek van Kunst Adelt Steenbrugge
Kunst Adelt werd in 1919 opgericht als een parochiale zang- en toneelvereniging en trad aanvankelijk op in plaatselijke herbergen. De binding met in en invloed van de abdij van Steenbrugge waren decennia lang een bepalend gegeven. Vanaf 1956 gingen de heemkundige studiekring en het zangkoor een eigen leven leiden en werd Kunst Adelt een autonoom toneelgezelschap. In 1958 kreeg de toneelkring de toelating van de bisschop om gemengd toneel te brengen. De toenmalige thuishaven in het parochiaal centrum en de aanwezigheid van de paters in het bestuur van Kunst Adelt bleven zorgen voor een sterk parochiaal accent. In de jaren zeventig en tachtig kwamen een aanzienlijke groep jonge spelers de kring verruimen. Het eerste naakt en gevloek op scène veroorzaakten vanaf de jaren 90 een volledige ontvoogding. Kunst Adelt, inmiddels koninklijke toneelkring, was zelfstandig geworden.

De locatie.
De toneelzaal op het domein van de kinderboerderij “De Zeventorentjes” te Assebroek is al meer dan een kwarteeuw de thuisbasis van Kunst Adelt.
Het is een kleine, maar stemmig, voor theater omgetoverde schuur.
Doorgaans brengt de kring er acht tot negen opvoeringen per productie, wat voor de spelers een rijke spelervaring betekent.

Meer dan louter een toneelvereniging.
In deze tijden van individualisme en verzuring is het een trefpunt voor medewerkers die zich belangeloos inzetten en meer verlangen dan het eigen cocon. Daarom is er ook naast de scène vaak gelegenheid om elkaar eens op andere manieren te leren kennen, zoals op ledenuitstappen, -feesten, en diverse gezamenlijke activiteiten. Kunst Adelt, bijna 100 jaar, is nog steeds bruisend en fris van ge

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.