Yper Museum en Dé Academie slaan de handen in elkaar met Draakacademie
Draken spreken in Ieper tot de verbeelding. Dat valt extra op sinds draak Margriet van het Belfort neerdaalde en een eigen tentoonstelling, een winkelzoektocht, een tekenwedstrijd, een prachtig kinderboek én een tijdelijke nestplaats kreeg op de overloop van het Yper Museum. Onze mooie draak Margriet inspireert ook de leerlingen van Dé Academie die hun kunstwerken de komende maanden in het museum tentoonstellen. Vlak naast de échte draak.
DRAAKADEMIE
De leerlingen worden getriggerd door de geschubde huid van draken, hun kronkelende lichaam, de angsten die ze veroorzaken en hun ondergrondse bestaan in veel culturen. De leerlingen gingen met verschillende materialen aan de slag, waaronder klei en vilt. Daarnaast zijn er animatiefilmpjes waarbij draken boven de stad vliegen. Goede of slechte draken, dat maken de bezoekers van deze unieke kunsttentoonstelling zelf het beste uit. De leerlingen worden begeleid door Greet Carlé, Charlotte Lesage, Sylvie Verdonck en Jean-Paul Vanhove. Ze presenteren hun werk in vier wisseltentoonstellingen die tot eind mei te zien zijn in het Yper Museum. Schepen van cultuur Valentijn Despeghel: “Onze leerlingen hebben in deze covidperiode weinig of geen kansen om hun schitterende creaties te tonen aan het publiek. Gelukkig zijn onze musea nog open en zijn die bereid om hen een forum te geven.”
Schepen van musea Dimitry Soenen: “Als we met de musea een open huis kunnen vormen voor de Ieperlingen, dan doen wij dat graag. Margriet heeft heel wat mensen beroerd, zoveel is duidelijk. Ze zit in het hart van velen!”
PRAKTISCH
De tijdelijke tentoonstelling ‘Draakademie’ kan je vanaf 2 februari bezoeken op de eerste verdieping van het Yper Museum. Gratis toegankelijk tijdens de openingsuren. De opstelling wisselt geregeld, dus kom gerust verschillende keren langs. Neem meteen ook een kijkje in de grote vitrinekast bij Margriet. Daar toont het Yper Museum enkele mythische drakenobjecten uit de museumcollectie. Je krijgt er ook historische duiding.