Home > Wouter Blomme nieuwe directeur UNIZO West-Vlaanderen

Wouter Blomme nieuwe directeur UNIZO West-Vlaanderen

Geschreven op 7 februari 2019 om 22:00 door Mario De Wilde

Wouter Blomme wordt vanaf 1 april 2019 de nieuwe directeur van UNIZO West-Vlaanderen. Dat maakte Voorzitter Steve Ronse vanavond bekend op de nieuwjaarsreceptie van de organisatie in de gebouwen van KV Oostende. De 43-jarige Oostendenaar volgt Frederik Serruys op die eind vorig jaar koos voor een nieuwe uitdaging. Met mobiliteit, arbeidsmarkt, administratieve vereenvoudiging, betalingsachterstand en ruimte om te ondernemen zijn de uitdagingen voor komend werkjaar duidelijk. “Wouter Blomme is de geknipte persoon om deze prioriteiten, gebaseerd op de belangrijkste bezorgdheden van onze leden, te behartigen en bij de verantwoordelijke overheden aan te dringen op duidelijke oplossingen,” aldus voorzitter Steve Ronse.
Zelfstandig nest
“Ik kom uit een zelfstandig nest en weet dus maar al te goed wat de bezorgdheden van onze ondernemers zijn. Het is dan ook een hele eer om verantwoordelijkheid te mogen nemen binnen UNIZO, de grootste ondernemersvereniging van Vlaanderen. Ik kijk niet alleen uit naar het intens contact met de leden en de samenwerking met het jong en dynamisch team van UNIZO West-Vlaanderen, maar wil ook ‘de’ duidelijke stem zijn van onze West-Vlaamse ondernemers binnen zowel de organisatie, als naar de overheden toe,” stelt Wouter Blomme die de overstap maakt van netbedrijf Fluvius waar hij verantwoordelijk was voor public affairs en corporate communicatie. Met het oog op de Vlaams, federale en Europese verkiezingen van 26 mei 2019 maakt UNIZO de West-Vlaamse prioriteiten voor komend werkjaar bekend. West-Vlaamse ondernemers moeten efficiënt kunnen ondernemen. Nog al te vaak verliest men tijd met nutteloze en tijdrovende procedures. Op alle bestuursniveaus dient administratieve vereenvoudiging een horizontale bevoegdheid en prioriteit te worden. Maar ook op het vlak van mobiliteit dienen dringende stappen vooruit gezet te worden. In alle West-Vlaamse regio’s zijn er werven die wachten op de noodzakelijke investeringsenveloppen.

Genoeg aandachtspunten
West-Vlaanderen is een open economie. Naast de positieve elementen die hiermee samengaan, zijn er ook aandachtspunten. Andere regels en procedures in de aangrenzende landen en regio’s zorgen immers vaak voor een ongelijk speelveld. De hoge energiekost is een hiervan het typevoorbeeld. Daarom pleit UNIZO, in navolging van de loonnorm, voor een energienorm die de kostprijs in de buurlanden volgt. Maar ook binnen de provinciale grenzen is een gelijk speelveld primordiaal. Er dient daarom kordaat omgegaan te worden met betalingsachterstanden. Dit is immers veelal een belangrijke oorzaak van faling. Iedereen, grote ondernemingen en overheden incluis, dienen daarom een betalingstermijn van 60 dagen te respecteren. Daarenboven pleit UNIZO, in navolging van de verlaagde vennootschapsbelasting, voor een verlaagde ondernemersbelasting voor niet vennootschappen. Om ondernemerschap verder te stimuleren, moeten er ook duidelijke antwoorden komen op de schaarste waarmee onze West-Vlaamse economie kampt. Zo is de arbeidskrapte een realiteit met verstrekkende gevolgen voor onze KMO’s. Zonder bijkomend menselijk kapitaal is groei geen optie. Daarenboven begint ondernemen met ruimte om te ondernemen. Het Vlaams reservepakket (430 ha) dat de provincie hiervoor mag aanboren, moet daarom op een doordachte manier ingezet worden. UNIZO waarschuwt alleszins voor een blinde betonstop die onze economie zou torpederen.

Veilige omgeving

Tot slot wil UNIZO dat ondernemen ook in een veilige omgeving kan gebeuren. Dit hangt nauw samen met leefbare kernen waar het ook goed is om te wonen. Verder moet de sterk stijgende trend van de transmigratie in 2018 nauwlettend in de gaten worden gehouden. Een accurate beveiliging van de haven van Zeebrugge is daarvoor existentieel. De overheid moet hier nu dringend werk van maken want de plannen hiervoor liggen al maanden klaar.
UNIZO West-Vlaanderen voorziet in april nog een officieel voorstellingsmoment van Wouter Blomme als nieuwe directeur.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.