Home > Woonzorgcentrum Yserheem uit Diksmuide telt helft minder voedseloverschotten, met dank aan FoodWin

Woonzorgcentrum Yserheem uit Diksmuide telt helft minder voedseloverschotten, met dank aan FoodWin

Geschreven op 13 september 2022 om 12:27 door Mario De Wilde

In woonzorgcentrum Yserheem in Diksmuide gaat na een traject met FoodWIN maar liefst de helft minder voedsel verloren. Het totaal volume voedseloverschot ging van 8.414 kg (nulmeting) naar 4.068 kg per jaar. Eind vorig jaar gebeurde een nulmeting, na de ondernomen acties leverde de tweede meting met een halvering een verbluffend resultaat op. In dit traject werden enkel de warme maaltijden bekeken.

Goed resultaat nulmeting

Niemand weet hoeveel honger hij de volgende dag zal hebben, ook niet de bewoners van woonzorgcentrum Yserheem. Zo kun je niet om een bepaald volume van voedseloverschot heen. Het lokaal bestuur van Diksmuide wilde de overschotten van de warme maaltijden toch in kaart brengen en bekijken of we beter kunnen doen. Onder begeleiding van FoodWIN gebeurde tussen 12 en 17 december vorig jaar een nulmeting bij de verschillende verdiepingen en werd bekeken hoe er minder voedsel verloren kon gaan. We deden het met een percentage van 21 een pak beter dan het gemiddelde van de Vlaamse woonzorgcentra (39%). Toch wou het lokaal bestuur het nog beter doen.

Halvering van de voedselverspilling

FoodWIN begeleidde een gemengd team van knelpunten tot oplossingsgerichte acties. Het hoofd van de keuken, enkele hoofdverpleegkundigen, directrice en iemand van het lokaal bestuur Diksmuide gingen samen aan de slag met de strategie! Ieder gaf vanuit zijn eigen expertise input en zo bracht FoodWIN de neuzen dezelfde kant op. Het totaal volume voedselverspilling ging van 8.414 kg (nulmeting) naar 4.068 kg, er wordt zo naar schatting dus 4.346 kg per jaar minder verspild! Dat is een halvering van de voedselverspilling, of een reductie van wel ruim 50%! En de gemiddelde voedselverspilling per persoon per dag komt neer op 0.114 kg, t.o.v. 0.255 kg bij de nulmeting. Daarmee wordt zo’n 6.085 euro bespaard en wordt er jaarlijks 14 ton minder CO2 uitgestoten.

Verschillende acties

Na de nulmeting bekeken we waar we voordeel konden boeken. We gebruiken nu kleinere opscheplepels om de porties op het bord te verkleinen. Wie nog niet voldaan is kan altijd een extra portie vragen. Zo merken we al een groot verschil in wat er op de borden overblijft. Daarnaast werd ook het maaltijdgebeuren onderzocht. Wie tv kijkt tijdens het eten zal bijvoorbeeld meer of mogelijk ook minder eten. Soep verkopen we nu ook in de cafetaria. Per persoon gaat er per dag nog maar 86 gram voedsel verloren.

Grootste verliesposten

Bij de nulmeting was soep de grootste verliespost, dit konden we ondertussen reduceren tot slechts 9%. De buffetresten blijven het grootste aandeel uitmaken van de totale overschot. Van de buffetresten belanden de aardappelen en groenten in de grootste volumes in de vuilnisbak, vlees & vis volgen.

Minder fans van het kalfslapje

Tijdens de impactmeting zagen we dat het kalfslapje met erwtjes en puree het minst geliefd was, toen werd er in het algemeen iets minder gegeten en was er dus meer overschot. Topper die week was dan weer de Italiaanse burger. Ook per gerecht zien we dus verschil in overschotten.

En nu…?

Het lokaal bestuur is al zeer tevreden met deze resultaten, toch willen we bekijken of we nog beter kunnen. Zo vonden afgelopen zomer verschillende workshops plaats met medewerkers van het woonzorgcentrum en FoodWIN om te bekijken wat we nog kunnen doen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.