Home > Wonderwijs Brugge met leraar Tuur Natuur wint 25 boeken bij boekenwedstrijd IVBO

Wonderwijs Brugge met leraar Tuur Natuur wint 25 boeken bij boekenwedstrijd IVBO

Geschreven op 24 mei 2023 om 11:08 door Mario De Wilde

Afgelopen maandag werd door IVBO een boekenprijs uitgereikt aan de basisschool Wonderwijs Brugge. Zij waren de winnaar van de IVBO-wedstrijd rond de Lenteschoonmaak en de Jeugdboekenmaand. De school won 25 boeken rond het thema zwerfvuil en afval voor hun klassen en schoolbibliotheek. Samen met hun leerkracht ‘Tuur Natuur’, organiseerden ze immers verschillende opruimacties, registreerden hun geraapte zwerfvuil en postten een leuke foto online.

In de turnzaal van Wonderwijs Brugge lichtte ‘Tuur Natuur’ en de MOS-leerkrachten (Milieu Op School) de leerlingen in dat ze winnaar waren van de fotowedstrijd van IVBO. Daarna luisterden ze aandachtig naar Minou Esquenet, de voorzitter van IVBO en schepen van milieu in Brugge, die hen inleidde in het verhaal van de Boeboeks. Boeboeks – de personages gecreeërd door de schrijver Marc De Bel – houden van natuur, houden het Biezebos proper en recycleren allerlei spullen. Op het lijf geschreven dus van de leerlingen van basisschool Wonderwijs Brugge.

Heel wat initiatieven rond natuur en afval
De leerlingen toonden aan IVBO ook wat ze allemaal doen rond afval en natuur. Met ondersteuning van Mooimakers rapen ze regelmatig zwerfvuil en doorliepen ze ook reeds het scholentraject ‘Operatie Proper’. De school zamelt ook oude gsm’s en smartphones in voor Recupel om die dan in te ruilen voor ‘refurbished’ laptops. Er is in de school ook een inzamelpunt van Bebat en de vzw ‘Vrienden der Blinden’. Zo kunnen de kinderen helpen bij de inzameling van batterijen en plastic dopjes voor blindengeleidehonden.

Wie ook heel erg meehelpt in het circulaire verhaal is ‘Knorrie’, het hangbuikvarken dat veel van het gft-afval van de kinderen oppeuzelt. Iedere pauze is er een beurtrol van kinderen die instaan voor de netheid of de verzorging van de schooldieren: kippen, konijnen, geitjes, lammetjes, vogels,… en dus ook het varken Knorrie.

“Wonderwijs Brugge is een terechte winnaar. Ik ben verheugd te zien wat de school allemaal doet om kinderen van jongs af aan met de natuur en milieu in contact te brengen. Dit kunnen wij vanuit IVBO alleen maar toejuichen en verder helpen ondersteunen. Jong geleerd is immers oud gedaan”, zegt Minou Esquenet, voorzitter van IVBO.

Het boekenpakket die de school dankzij IVBO en Mooimakers kregen waren:

“Schaap zwemt (niet)” van Eef Rombaut en Emma Thyssen
Een prentenboek die de afbraaktijden van zwerfvuil visueel en tastbaar maakt voor jonge kinderen.
“De Wraak van Ridder Piepus” van Marc de Bel
Het verhaal over de Boeboeks die zoveel last hebben van zwerfvuil in hun Biezebos, dat hun zomerfeest in het water dreigt te vallen.

Deze boeken zullen in de klasbibliotheken en schoolbibliotheek hun plaats vinden. Er zijn ook werkschriften en kleurplaten die in de klas gebruikt kunnen worden om nog verder op dit thema in te gaan.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.