Home > Wonderkamer ‘De Stadsrepubliek’ deze middag in Brugse Biekorf voorgesteld

Wonderkamer ‘De Stadsrepubliek’ deze middag in Brugse Biekorf voorgesteld

Geschreven op 3 juni 2019 om 15:27 door Mario De Wilde

Deze namiddag was er de opening en voorstelling van de wonderkamer van De Stadsrepubliek in de Biekorf (Kuiperstraat) van Brugge. Op het programma stond een verwelkoming door schepen Nico Blontrock. Deze laatste benadrukte het belang van de Biekorf: “De openbare bibliotheek en het Cultuurcentrum verwelkomen hier elke week meer dan 10.000 mensen. Die komen niet omdat ze moeten, maar omdat ze dat zelf willen. Omdat deze plek elke dag een belevenis is, die hen prikkelt, verrijkt en een mix van ontmoeting en cultuur biedt. Het sociale gegeven is belangrijk: onder de mensen zijn. Maar het gaat om meer dan dat. Het mooie aan cultuur is dat het mensen verbindt. Al deze mensen, van jong tot oud, van allerlei achtergronden hebben elk hun eigen versie van de stad, hun eigen pad. Cultuur brengt die samen en nodigt hen uit om het pad te kruisen van andere mensen en zich open te stellen voor andere levens op papier, op podium of in het echt. Dat is participatie. Dat is meteen het raakpunt tussen de dynamiek van het Cultuurcentrum en de Bibliotheek met die van de stadsrepubliek. We slopen muren. We bouwen aan de Biekorf, aan de buurt, aan de stad. We doen dit samen met de Bruggeling, de buurtbewoners en de bezoekers van de Biekorf. De volgende sprekers zullen uitleggen hoe we dat zullen doen.”

Elsie Roose (projectcoördinator 150 jaar Stadsschouwburg) roept de buurt op om ambassadeur te worden van De Stadsrepubliek: “De wijk waarin we ons momenteel bevinden, heeft de laatste jaren een grondige wijziging ondergaan, dat valt niet te ontkennen. In deze wijk, zo centraal in de stad gelegen, is de voorbije jaren een compleet andere, positieve dynamiek ontstaan. Enerzijds door de fysieke architecturale verbouwing van De Republiek tot een nieuw stedelijk knooppunt maar ook door het ontstaan van een breed creatief platform waar vele culturele projecten, creatieve starters en een nieuwe generatie stadsmakers ook mentaal samen bouwen aan een nieuwe wijk. Geen wijziging die kunstmatig of van hogerhand is opgelegd, maar een dynamiek die bottom up is gegroeid, uit goesting en gedrevenheid, vanuit de vele verbindingen die op korte tijd binnen deze ontmoetingsplek zijn gevormd. Talloze mensen en organisaties hebben mekaar intussen ontmoet, er zijn verbindingen gelegd, samenwerkingen ontstaan, en dat is een verandering waar we absoluut willen op verder gaan. Deze wijk, met zoveel troeven: het conservatorium, cultuurcentrum, bibliotheek, zorgcentrum Hof Bladelin, het asielcentrum Rode Kruis, de Snuffel, de vele toffe handels- en horecazaken die er intussen zijn, …. willen we uitbouwen tot een boeiende, levendige, creatieve, ondernemende, inspirerende stadsplek waar we mekaar kunnen vinden, versterken, en waar het goed is om te wonen.
Maar we kunnen, en willen, dat niet alléén doen. Want wie beter dan de bewoners en gebruikers van de wijk zelf, kunnen meehelpen aan de verdere uitbouw van deze wijk. Daarom lanceren wij deze oproep. We zijn ten eerste op zoek naar mensen met groene vingers. Bewoners of bezoekers die de huidige stadstuinen, private te ontsluiten groene parels of zelfs het openbaar domein,… met ons mee willen onderhouden en letterlijk laten groeien, bloeien en verwilderen. Maar die ook met ons willen meedenken over de nieuwe groenzones die in de plannen van de Biekorfsite zullen ontwikkeld worden, of over andere mogelijkheden voor meer groen in de wijk. Ten tweede gaan we ook op zoek naar bewoners die de wijk als hun broekzak kennen en die hun verhaal willen delen, die andere bewoners mee willen inspireren, groepen willen rondleiden, introduceren in die creatieve wijk van de toekomst, die de troeven van onze wijk willen mee uitdragen en zo ‘ambassadeur’ worden van dit hele stadsverhaal. Terwijl het architectuuratelier Dertien 12 in de Wonderkamer – ook met de insteek van bewoners van deze buurt – hun fantastische dromen zal omzetten in goed doordachte en – hopelijk – haalbare plannen, zullen ook wij in de eerste weken op dinsdagmorgen hier te vinden zijn, bij die grote oude collegetafel die nu in de Openbare bibliotheek is opgesteld. Kom dus langs, met je ideeën, je verhalen, je goesting om mee te werken. Het wordt een grote inspiratietafel, denktafel, samenwerktafel.” Burgemeester Dirk De fauw gaf tenslotte toelichting bij het belang van deze cocreatieve werkwijze voor de stad, de buurt, haar bewoners en bezoekers en lanceert de nieuwe huisstijl voor ‘De Stadsrepubliek’

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.