Home > Winnaars Nieuwpoortse Kunstprijs Pieter Braecke zopas bekroond

Winnaars Nieuwpoortse Kunstprijs Pieter Braecke zopas bekroond

Geschreven op 6 januari 2024 om 07:33 door Mario De Wilde

Elke drie jaar richt Stad Nieuwpoort de Nieuwpoortse Kunstprijs in. Editie 2023 stond in het teken van beeldhouwer Pieter Braecke. Uit de 27 geselecteerde kunstenaars duidde de professionele vakjury onder leiding van Beaufort24-curator Els Wuyts kunstenaar Dirk D’Hulster aan als winnaar. Hij krijgt 1.000 euro prijzengeld. Koenraad Van Daele en Irène Philips eindigden op een gedeelde tweede plaats, goed voor elk 750 euro. Els Demey, Sam Solooki en Mariek Vanbuel kregen een eervolle vermelding. Het werk De Verheerlijking wist expobezoekers het meest te bekoren en levert kunstenares Frédérique Nowé de publieksprijs van 250 euro op.

De Nieuwpoortse Kunstprijs MJ. Moortgat-Keukelinck is een driejaarlijkse wedstrijd waarbij inwoners en personenvan buiten Nieuwpoort hun artistieke talenten tonen. Voor editie 2023 werd de wedstrijd eenmalig omgedoopt tot de Kunstprijs Pieter Braecke, genoemd naar de Nieuwpoortse kunstenaar en beeldhouwer.
Het hoofdthema van dit cultureel concours was beeldende kunst waarbij de deelnemers zich dienden te meten met de artistiek erfenis van Braecke. Zijn werk vertoont kenmerken van art nouveau, symbolisme, realisme en expressionisme. Verder verweefde Braecke ook allegorische verwijzingen in zijn creaties.
Maar liefst 27 geselecteerde deelnemers aan de Kunstprijs lieten zich in diverse kunstvormen inspireren door het eclectische oeuvre van Pieter Braecke: John Anrijs, Natalie Arsenow, Linda Avet, Marie-Anne Bellefroid, Marc Billens, Hilde Boydens, Filip Callewaert, Anne Chaudoir, Monique Coppieters, Lander Daniels, Els Demey, Dirk D’Hulster, Joost Ghyllebert, Annemie Henkens, Birgit Niemegeers, Frédérique Nowé, Ivan Peel, lrène Philips, Lut Rossey, Sam Solooki, Koenraad Van Daele, Sabine Van Eynde, Mariek Vanbuel, Yasmin Verbist, Jeroen Vercruysse, Sebastien Vermeulen en Chris Vostes.

Hun werken stonden in Westfront in kunstzinni 1ge dialoog met de verwezenlijkingen van Pieter Braecke zelf. De expo Kunstprijs Pieter Braecke liep van zaterdag 28 oktober: 2023 tot en met zondag 7 januari 2024.
Jury bekroont drie kunstenaars
Aan het concours was een prijzenpot van maar liefst 2.500 euro verbonden, die tijdens de finissage op donderdag 4 januari 2024 werd uitgereikt door een professionele vakjury. De jury bestond uit Beaufort24- curator Els Wuyts, schilder en beeldhouwer Yves Velter en fotografe Nele Van Canneyt. Zij verdeelden de juryprijs van 2.500 euro onder drie kunstenaars.

-Dirk D’Hulster kaapte met zijn werk Vergiffenis III de eerste plaats weg, goed voor 1.000 euro prijzengeld. D’Hulster laat zich in zijn oeuvre inspireren door de technieken van de Vlaamse meesters en die van de pioniers van de fotografie. Met moderne middelen streeft hij naar eenzelfde combinatie van donkere esthetiek en poëtische diepgang. Zijn winnende artistieke creatie, gebaseerd op de sculptuur Vergiffenis van Pieter Braecke, vat die visie perfect samen. Het werk in dibond is zwart-wit en heeft een korrelige textuur. Het geeft de toeschouwer een gevoel van mysterie en suggestie, het is verstild en minimalistisch.
Koenraad Van Daele en Irène Philips eindigden op een gedeelde tweede plaats en kregen van de jury elk 750 euro prijzengeld toegekend.
-Koenraad Van Daele imponeerde met De Vergiffenis, een grafisch werk waarvoor de kunstenaar zich – net als Dirk D’Hulster – liet inspireren door Braeckes gelijknamige beeld. Het ontwerp maakte Van Daele op een computer door middel van een algoritme. Hierin zitten enkele variabelen waardoor variaties van het finale kunstwerk ontstaan. Het algoritme laat toe om elk vlak met een willekeurige kleur of toon te vullen alsook de positie van beide blokelementen te variëren.
-Irène Philips nam deel aan het concours met Vers L’Infini. Het werk stelt een octopus voor waarvan de armen zijn bezet met 22 karaat bladgoud. Centraal onderdeel van de sculptuur is een vrouwenfiguur in wit porselein. De octopus wordt ondersteund door acht kleinere, menselijke figuren. Het ensemble illustreert het evenwicht tussen mens en dier. Het kan ook symbool staan voor de geboorte van de mens uit de zee, als een soort bijzondere levensboom. Philips’ inzending is een herinterpretatie van een chryselefantijnen beeld van Pieter Braecke met dezelfde titel, een prachtig voorbeeld van Belgische art nouveau. De sierlijke vormelementen van de art nouveau liet Philips in haar inzending duidelijk aan bod komen.

Naast de drie laureaten was de jury ook gecharmeerd door de kunstwerken van Els Demey, Sam Solooki en Mariek Vanbuel. Zij kregen een eervolle vermelding.
Publieksprijs
Tot en met woensdag 3 januari 2024 konden bezoekers van de tentoonstelling Kunstprijs Pieter Braecke stemmen voor hun favoriete werk. De beeldengroep De Verheerlijking van kunstenares Frédérique Nowé viel het meest in de smaak bij het grote publiek. Frédérique Nowé gaat naar huis met de publieksprijs ter waarde van 250 euro.
Haar kunstwerk, gebaseerd op de tekening De Verheerlijking van België van Xavier Mellery, bestaat uit drie figuren die zijn uitgevoerd in wit cement. Twee personages geven elkaar een hand. Ze hebben een zelfverzekerde blik maar kijken elkaar niet aan. Eén van hen leunt op een derde figuur die symbool lijkt te staan voor een tragische gebeurtenis. Het drietal is onderweg naar iets beters, het werk toont de verstilling van een kantelpunt.
De prijsuitreiking van de Kunstprijs Pieter Braecke vormde het slotstuk van het Pieter Braecke-feestjaar in Nieuwpoort. De Stad bracht in 2023 uitvoerig hulde aan de gerenommeerde beeldhouwer, exact 165 jaar nadat hij in Nieuwpoort het levenslicht zag. Blikvanger was de expo Verstilde Stad, van 31 maart tot en met 1 oktober 2023 te zien in bezoekerscentrum Westfront. Een bloemlezing van Braeckes werk stond er naast hedendaagse creaties van Berlinde De Bruyckere, Hans Op de Beeck, Nele Van Canneyt en Wannes Cappelle. Pieter Braecke vormde ook het thema van een podcastwandeling en de driejaarlijkse Kunstprijs.
Foto: © Isabelle Vanhassel

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.