Home > Wie doet een gooi naar het EK op de Structabo CrossCup in Roeselare?

Wie doet een gooi naar het EK op de Structabo CrossCup in Roeselare?

Geschreven op 24 november 2018 om 23:44 door Mario De Wilde

Morgen zondag staat de tweede individuele manche van de Structabo CrossCup op de planning. De manche in Roeselare is traditiegetrouw de race waarin de tickets voor het EK veldlopen worden verdeeld. Wie toont zich de beste op het zware parcours in Roeselare?

Open strijd bij de vrouwen

Bij de vrouwen is er door de afwezigheid van Louise Carton alvast één ding zeker: het wordt een open strijd. Tijdens de eerste individuele manche in Mol toonde Imana Truyers zich nipt de betere, maar Hanna Vandenbussche en Sofie Van Accom volgden aan het Zilvermeer op slechts een handvol seconden. In Mol ontbrak overigens Nina Lauwaert nog. Lauwaert, die de afgelopen weken en maanden bewees dat ze in de vorm van haar leven zit, zou voor de verrassing kunnen zorgen. Truyers voert het klassement van de Structabo CrossCup aan. Met 37 punten heeft ze een bonus van vijf punten op Van Accom. Vandenbussche moet als derde al 14 punten toegeven op Truyers. Mathilde Deswaef is de favoriete bij de junioren. Bij de beloften lijkt het voor de EK-tickets een strijd te zullen worden tussen Lisa Rooms en Vanessa Scaunet. Elise Vanderelst, die sterk voor de dag kwam in Mol, gaf al eerder aan dat ze aan de Mixed Relays zal deelnemen. “Vorig jaar was Roeselare absoluut niet de race waarop ik gehoopt had”, vertelt Lisa Rooms. “Het EK missen deed uiteraard pijn, maar ik ben des te meer gemotiveerd om het zondag beter te doen. Ik voel me sterker dan ooit.”

Kimeli uit op revanche

Wie Roeselare zegt, denkt meteen terug aan de editie van vorig jaar, waarin Soufiane Bouchikhi als een razende tekeer ging. Bouchikhi moet echter net zoals voor de manches in Gent en Mol verstek geven omdat hij nog te veel last ondervindt aan zijn knie. Isaac Kimeli maakte vorig jaar een mindere beurt, maar is uit op revanche. De Belgische kampioen in het veld miste vorig jaar het EK veldlopen. Zondag wil hij absoluut bewijzen dat die niet-selectie een vergissing was. Al zal hij de winst in Roeselare niet voorgeschoteld krijgen. Onder meer Dame Tasama, maar ook Lander Tijtgat en Robin Hendrix, zullen hem het vuur aan de schenen leggen. Ook Bashir Abdi, de zilveren medaille op het EK in Berlijn op de 5000 meter, tekent present. Abdi was afgelopen zondag nog goed voor een vierde plaats op de Zevenheuvelenloop, maar koestert geen al te grote ambities in het veld. In de tweede linie zijn Jeroen D’hoedt, Michael Somers en Dries Basemans te vinden. Een Belgische seniorenploeg op het EK lijkt een certitude. In de tussenstand van de Structabo CrossCup is Kimeli voorlopig heer en meester. Met 38 punten heeft hij een voorgift van respectievelijk 11 en 12 punten op Simon Debognies en Tijtgat. “In Mol was het alvast beter dan verwacht, ondanks dat ik net een weekje op vakantie was geweest”, aldus Lander Tijtgat. “Het was toen een beetje koffiedik kijken, maar Mol heeft het nodige vertrouwen gegeven met het oog op Roeselare. Iedereen zal nog een paar procentjes beter zijn normaal gezien en ik denk dat we één van de sterkste teams in de breedte kunnen samenstellen.” Bij de beloften lijkt één man absoluut zeker van een EK-ticket, Simon Debognies. Verder wordt het uitkijken naar wat Dorian Boulvin, Dieter Kersten en Jennen Mortier in hun mars hebben. De belofteploeg kende de afgelopen jaren successen op EK’s, maar nu wordt het afwachten of er wel een ploeg komt. Bij de junioren is ook één man torenhoog favoriet. Tim Van de Velde was vorig jaar al goed voor een 11de plaats op het EK.

Het EK veldlopen in Tilburg

De Vlaamse en Waalse Atletiekliga hanteren twee belangrijke standaarden voor het sturen van atleten naar het EK veldlopen in het Nederlandse Tilburg op zondag 9 december. Om als Belg kans te maken op een selectie wordt er verondersteld dat de atleet in kwestie in de top 20 kan finishen. In teamverband (vanaf drie atleten en maximaal vijf atleten) wordt een plaats bij de beste zes landenteams in de bewuste categorie gevraagd. Het 25ste EK veldlopen vindt plaats in het safaripark de Beekse Bergen. Het is de tweede keer dat Tilburg de beste veldlopers van Europa verwelkomt. Ook in 2005 vond het EK in Tilburg plaats.

Meer info op www.crosscup.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.