Home > Tips4Trips. West-Vlamingen geven De Blauwe Vogel extra vleugels

Tips4Trips. West-Vlamingen geven De Blauwe Vogel extra vleugels

Geschreven op 10 juli 2023 om 07:55 door Mario De Wilde

De Limburgse touroperator De Blauwe Vogel, die kan prat gaan op meer dan 400 jaar reisgeschiedenis, is de jongste jaren aan een duidelijke opmars bezig en dit niet alleen door het zeer polyvalente en gediversifieerde aanbod, maar zo mogelijk nog meer door de persoonlijke aanpak van reizen wereldwijd en dit steevast met Nederlandstalige gidsen. Naast het hoofdkantoor in Sint-Truiden is De Blauwe Vogel inmiddels ook present in Brussel en sinds een tijdje eveneens in Nieuwpoort. “Logisch”, zegt chief operating officer Bart Daenen, “want alhoewel we vanuit Limburg opereren mogen wij al een hele poos meer klanten uit West-Vlaanderen verwelkomen dan uit het Limburgse zelf. Vandaar uiteraard ook dat wij nu over een kantoor in Nieuwpoort beschikken en ik kan met de hand op het hart zeggen dat dit een prima idee is geweest waardoor we het toeristisch potentieel uit de kustprovincie een extra boost hopen te kunnen geven.”


Perfecte formule
In totaal maakt De Blauwe Vogel een slordige 60.000 reizigers per jaar blij en dit via reizen allerhande. De Blauwe Vogel kiest links en rechts producten en maakt er dan aantrekkelijke pakketten van. Dit is onder meer het geval met de minicruises naar de mooiste eilanden en plaatsen van de Kroatische kust en dit aan boord van jonge en charmante schepen die in de Adriatische Zee enthousiaste passagiers van de ene ontdekking naar de andere UNESCO-werelderfgoedsite loodsen. Overigens is het cruiseaanbod goed voor zowat 25 procent in het totale pakket dat De Blauwe Vogel aanbiedt. Nog een ander leuk weetje is dat Kroatië 1.270 eilanden rijk is, waarvan er 68 bewoond zijn.

“Het is de zesde maal dat ik mijn vakantiebeleving aan De Blauwe Vogel toevertrouw”, zegt Martine Duyck (62) uit Kortrijk, “en ik ben zeer tevreden want het is een perfecte formule. Naast Egypte en Portugal, is het mijn derde Kroatiëreis en de amicale sfeer aan boord is steeds prima. Bovendien wordt er dagelijks minstens één andere Kroatische hotspot aangedaan. De formule is ideaal om verscheidene redenen en er wordt ’s nachts niet gevaren. Tijdens de reis wordt er dagelijks een zwemstop ingericht en na de inbegrepen lunch aan boord, volgt meestal een begeleide verkenning van de bestemming en ’s avonds ben je als passagier vrij om de locatie naar eigen vermogen te verkennen. Omdat we in de havens afmeren zijn we steeds ook dicht bij de bezienswaardigheden en heb je telkens een grote keuze waar je kunt aanschuiven voor een lekker natje of een droogje.”


Kleinschalige gezelligheid
“Onze cruiseschepen voor Kroatië zetten in op kleinschaligheid”, aldus nog Bart Daenen, “met niet meer dan 19 kajuiten, kunnen wij maximaal 40 man verwelkomen. Dit verhoogt sowieso de familiale gezelligheid aan boord. Deze cruises, die toch wel een beetje één van onze paradepaardjes zijn, worden in halfpension aangeboden en de meeste Vlamingen zijn best tevreden met de variatie van mediterrane- en internationale keuken die op de schepen wordt opgediend.

Momenteel verzorgen we tussen april en oktober drie verschillende Kroatië-cruises, meer bepaald een noordelijke en zuidelijke route en sedert dit jaar is daar ook Istrië en de Kvarner-eilanden bijgekomen. Het succes van onze producten heeft ook te maken met het feit dat wij voor al onze producten themadagen organiseren en heel wat West-Vlamingen komen daarvoor zelfs graag helemaal naar Sint-Truiden. Overigens zijn we begin deze maand in Sint-Truiden verhuisd naar een groter en ruimer pand in de buurt. Wij kopen de Kroatië-cruises in bij Expair Tours van Ali Labidi, onbetwist de specialist op deze charmante bestemming, die destijds de juiste keuze heeft gemaakt want vandaag is toerisme goed voor niet minder dan 50 procent van de inkomsten van het land.”


Boeiend en bloedig
“Ik ben al 37 jaar aan de slag als gids voor mijn geboorteland Kroatië”, zegt Nives Elez (59), en ik doe het nog alle dagen bijzonder graag, maar ook trots.” Nives Elez spreekt perfect Nederlands en dat komt omdat ze in Nederland heeft gewoond en school heeft gelopen. Haar vader was destijds naar Nederland uitgeweken als gastarbeider in de scheepsbouw. Na studies Toerisme werkte ze eerst een poosje in een reisbureau, maar nadien volgden opdrachten voor Expair Tours en autocarbedrijven en sedert vier jaar is ze één van de vaste gidsen voor de Kroatië-cruises van De Blauwe Vogel. Haar kennis, kunde en gedrevenheid viel bij alle cruise-passagiers in absoluut goede aarde en de meesten bleven dan ook geboeid luisteren naar haar verhalen over haar boeiende en af en toe bloedige vaderlandse geschiedenis.


En daar komt Frans-Polynesië
De cruise die wij meemaakten vertrok uit Zadar en deed vervolgens o.a. Sibenik, Krka, Trogir, Split, Milna, Hvar en Primosten aan om opnieuw in Zadar te eindigen. Het schip M/S Avantura 4*+, van het bouwjaar 2019, is echter aan het laatste seizoen voor De Blauwe Vogel bezig, want het werd verkocht aan een Amerikaanse reisonderneming. “Geen nood”, beklemtoont Bart Daenen, “we hebben reeds een ander schip onder contract voor de volgende jaren. En er is nog goed nieuws voor De Blauwe Vogel-fanaten. We werken immers aan een cruiseprogramma voor Frans-Polynesië en dat wordt weliswaar een exclusief maar absoluut grandioos product.”


Matrozen van de nacht
En dan zal je als lezer ongetwijfeld opwerpen: was er dan géén minpuntje. We stellen u meteen gerust. Die was er wel. Omdat er in de havens van een aantal bestemmingen niet eindeloos plaats is om af te meren, liggen de schepen af en toe langszij naast elkaar aan de kade. Als je dan bijvoorbeeld het tweede schip bent, maar er nog drie verder naast je liggen, word je tijdens de nachtelijke uren wel eens getrakteerd op het gekrakeel van min of meer beschonken nachtridders, die weliswaar met wisselend succes, in extremis nog hun ‘kooi’ proberen te bereiken en derhalve veranderen in luidruchtige matrozen van de nacht. Dit was het geval in Hvar, wel eens meer als het Saint-Tropez van Kroatië opgediend, maar naar onze mening minder authentiek dan de andere plaatsen waar we strandden.

West-Vlamingen gelukkig!

“Ik ben altijd opgetogen als ik met Vlamingen én Nederlanders mijn land kan verkennen”, wist Nives Elez, nog te vertellen. “Het zijn meestal aandachtige luisteraars, geïnteresseerd en ook dikwijls goed geïnformeerd. Ik maak graag iedereen gelukkig en meestal lukt dat ook!    “Ik ben altijd opgetogen als ik met Vlamingen mijn land kan verkennen”, wist Nives Elez, nog te vertellen. Tekst: Yves Slabbinck, Foto’s: Ingrid Dobbelaere


Foto v.l.n.r.: Bart Daenen (coo De Blauwe Vogel), Martine Duyck, kapitein van M/S Avantura Tomislav Ercegovic en gids Nives Elez.

 

1 reactie

Familie Sys
Geschreven op 2023-07-10 14:26:46
We zijn ook al met de Blauwe Vogel ook al een paar keer op reis geweest en altijd heel blij mee. We herkennen ons in de reportage. Familie Sys

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.