Home > West-Vlaming Marc Vandenbon stippelt negen wandelingen uit in ‘Ravissant Rome’

West-Vlaming Marc Vandenbon stippelt negen wandelingen uit in ‘Ravissant Rome’

Geschreven op 28 april 2024 om 10:54 door Mario De Wilde

De Brugse Italian-lover Marc Vandenbon neemt je in zijn nieuw boek ‘Ravissant Rome’ mee op een verbazingwekkende tocht door de Italiaanse hoofdstad. Hij kijkt, hij zoekt, hij snuffelt, hij peutert. En bovenal, hij legt alle stukjes samen en stelt vast dat de chaos één geheel vormt: de onovertroffen puzzel Rome. Als een ontdekkingsreiziger opent hij deuren die doorgaans gesloten blijven. Zijn pad is niet uitgestippeld, zijn nieuwsgierigheid is zijn leidraad en zijn kompas. Hij hopt en zapt, staat stil bij het échte Rome, het Rome van elke dag.

Tien jaar na zijn succesboek ‘Innemend Italië’ treedt Italië-kenner Marc Vandenbon nu naar voren met een nieuw Italië-boek: deze wandelgids over Rome. Hij fileert het historische centrum van de eeuwige stad en laat de lezer/wandelaar kennis maken met verborgen schatten in de schaduw van de toeristische trekpleisters. Steevast verrassingen die boeiende verhalen vertellen. Vaak verborgen in kleine straatjes, achter intrigerende gevels of in koele parkjes. Ontdekkingen die de eeuwige stad extra speciaal maken. Met veel zorg stippelde de auteur negen wandelingen uit. Uiteraard wijst hij op de bekende monumenten – de verplichte nummertjes – maar deze fungeren als ijkpunt. Niet als doel. De wandelingen lopen (meestal) in lussen door het hart van de stad, binnen de historische muren, waardoor alles te voet kan worden bezocht. Elk parcours staat uitgestippeld in de gids en via de bijgaande QR-code kan je het traject volgen op je telefoon, of ga je op zoek naar de extra info.

Voor Marc Vandenbon is Italië een passie. Hij bezocht het land tientallen keren, van links naar rechts, van boven naar onder, steeds met de bedoeling nieuwe facetten te ontdekken. Zijn liefde voor het land heeft hem niet blind gemaakt. Meermaals stelt hij zich vragen bij dagdagelijkse gebeurtenissen of problemen zoals de mateloze vervuiling, het schrale tv-aanbod, chaotische luchthavens, verveelde loketbedienden, de verrechtsing in de samenleving… Maar de vriendschap die de auteur er in de loop van de jaren met enkele Italianen heeft aangeknoopt leidde hem vaak naar verrassende plaatsen en scherpte zijn liefde voor het land aan. Dit deelt hij met u, beste lezer, in ‘Ravissant Rome’.

Mammoet, imprint van uitgeverij Mammoet – 2024 – 136 blz, € 17,95 – paperback

Marc Vandenbon werd in 1952 geboren in Zedelgem (W-Vl). Hij woont in Brugge en was lesgever Maatschappelijke Vorming aan de voedingsschool Ter Groene Poorte in Brugge. Sinds 1 september 2012 is Marc een ‘gelukkige gepensioneerde’. Meestal trekt hij samen met zijn echtgenote naar het schiereiland, soms voor meerdere weken, dan weer voor maar enkele dagen.

3 reacties

Geert
Geschreven op 2024-04-30 16:00:01
Sterk boek! Voor wie weg wil van de geijkte paden. Echt een aanrader.
chris hubrecht
Geschreven op 2024-04-29 12:07:13
Hij kijkt, hij zoekt, hij snuffelt, hij peutert. Is een zeer goede beschrijving Marc. Succes met het boek.
Guido Steeman
Geschreven op 2024-04-29 12:04:27
Ben er zeker van, de auteur kennende, dat je het lezen van dit boek onmiddellijk naar Rome reist. Proficiat Marc.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.