Home > West-Vlaming Johan brengt ‘Bakje Troost’ om mensen bij rouw te verenigen

West-Vlaming Johan brengt ‘Bakje Troost’ om mensen bij rouw te verenigen

Geschreven op 18 oktober 2020 om 11:32 door Mario De Wilde

Johan Couchez uit Elverdinge (professioneel bemiddelaar en rouwconsulent bij Meliets bemiddeling) lanceert vandaag het ‘Bakje Troost’: een eenvoudig maar effectief hulpmiddel om mensen troost te brengen bij verlies of conflict. Initiatiefnemer Johan Couchez legt het concept uit: “Wanneer we in onze omgangtaal spreken over een bakje troost, dan gaat het meestal over een kopje koffie. In mijn praktijk als bemiddelaar bij rouw en conflict kom ik vaak in contact met mensen die grotere noden hebben dan een kop koffie. Daarom besloot ik de naam ‘bakje troost’ te behouden, maar er een andere invulling aan te geven.”

Een bakje engagement
“Het concept is heel eenvoudig. Het bakje troost is letterlijk een houten bakje met een bepaalde inhoud: een potje thee of een zakje koffie, een potje bio honing, een wenslichtje,fotokader, een boekje met troostende teksten en een troostquiltje. Het is ook een bakje engagement, want de bedoeling is dat je met dit bakje troost naar een persoon gaat die in een verliessituatie verkeert of bij iemand die eenzaam is. Het is een ijsbreker. Het bakje helpt je met dingen die je vaak moeilijk onder woorden krijgt.”
Het bakje troost is dus vooral bedoeld als hulpmiddel om troost te bieden bij verlies: het verlies van een dierbare, verlies van werk, ziekte, echtscheiding… Ook eenzame mensen kunnen gebaat zijn met het bakje troost.

Ook troost nodig bij conflicten
Johan Couchez ziet ook andere toepassingen: “Ook conflicten zijn een bron van frustratie, van een verlies van eigenwaarde, een verlies van geluk. Het Bakje Troost kan een aanzet zijn om het weer goed te maken tussen elkaar. Door zo’n bakje aan te bieden geef je iemand te kennen: ik wil met jou in gesprek gaan. Ik wil luisteren naar jouw verhaal. In die zin is het bakje troost een hulpmiddel om een verbinding aan te gaan.

Steun van Ieperse Quiltgroep ‘ de lapjeskatten’.
Het Bakje Troost is uitgewerkt in samenwerking met de quiltgroep De Lapjeskatten uit Ieper. Het troostquiltje in het bakje is een realisatie van de quiltgroep. De opbrengst van het bakje wordt gebruikt om kansarme mensen ook de mogelijkheid te bieden bemiddeling en rouwbegeleiding te krijgen.

Praktisch
• Het Bakje Troost is te verkrijgen bij Meliets bemiddeling, Steenstraat 8 te Elverdinge, en dit via www.meliets-bemiddeling.be
• De prijs bedraagt 25 euro.
• Het bakje kan ook opgestuurd worden. Daarvoor worden wel portkosten aangerekend.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.