West-Vlaanderen herdenkt morgen Internationale Dag ter Herdenking van de Holocaust
Morgen zaterdag 27 januari staat de wereld, en dus ook Jehovah’s Getuigen in West-Vlaanderen, stil bij een symbolische datum om de slachtoffers van het nazisme te herdenken. De moorddadige terreur van de nazi’s richtte zich tegen miljoenen mensen op grond van hun afkomst, nationaliteit of politieke ideologie. “Maar weinigen weten dat onder de slachtoffers van de nazi’s ook duizenden Jehovah’s Getuigen waren, die leden vanwege hun christelijke geloof” , verduidelijkt Lamelyn Bjorn , woordvoerder van Jehovah’s Getuigen. Bertus Van der Bijl , die vanaf de jaren ’50 vaak in West-Vlaanderen vertoefde heeft de periode van de holocaust van dichtbij meegemaakt en overleefd. Hij herinnerde zich nog hoe hij geregeld gedwongen werd toe te kijken wanneer gevangenen aan wrede lijfstraffen werden onderworpen, zoals het toedienen van 25 stokslagen.
Getuigen behoorden tot de eersten die naar concentratiekampen werden gestuurd, waar zij een uniek uniformteken droegen – de paarse driehoek. Van de ongeveer 35.000 Getuigen in het door de nazi’s bezette Europa werd meer dan een derde rechtstreeks vervolgd. De meesten werden gearresteerd en gevangen gezet. Honderden van hun kinderen werden naar nazi-tehuizen of tuchthuizen gebracht.
Geneviève de Gaulle, een nicht van generaal Charles de Gaulle en lid van het Franse Verzet, zei over vrouwelijke Getuigen-gevangenen in het concentratiekamp Ravensbrück: “Wat ik erg in hen bewonderde was dat zij op elk moment hadden kunnen weggaan, gewoon door een verklaring van afstand van hun geloof te ondertekenen . . . Uiteindelijk waren deze vrouwen, die zo zwak en afgemat leken, sterker dan de SS, die de macht had en over alle middelen beschikte. Zij hadden hun kracht, en het was hun wilskracht die niemand kon verslaan.”
De mislukking van de nazi-dwang in het geval van Jehovah’s Getuigen staat in contrast met de wijdverbreide maatschappelijke conformiteit aan de nazi-doelen voor en tijdens de Holocaust. Het geweldloze verzet van gewone mensen tegen racisme, extreem nationalisme en geweld verdient het om op deze Internationale Dag ter Herdenking van de Holocaust tot bezinning te komen.