Home > West-Vlaamse studenten geven huiswerkbegeleiding aan kwetsbare gezinnen

West-Vlaamse studenten geven huiswerkbegeleiding aan kwetsbare gezinnen

Geschreven op 30 januari 2019 om 17:07 door Mario De Wilde

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits kent dit jaar 100.000 euro toe aan De Katrol, ’t Scharnier en Kompanjon. Drie organisaties die met deze middelen in verschillende steden en gemeenten voor studiebegeleiding, taal- en gezinsondersteuning aan huis zorgen bij meer dan 500 maatschappelijk kwetsbare gezinnen. Ze werken daarvoor samen met studenten uit de lerarenopleidingen en sociaal/pedagogische opleidingen. Organisaties als De Katrol in Oostende, ’t Scharnier in Brugge/Blankenberge en Kompanjon in Gent zijn actief in steden en gemeenten en in wijken waar heel wat kwetsbare gezinnen leven. Een positieve schoolervaring en leercultuur introduceren binnen het gezin verhoogt de onderwijskansen van de kinderen en jongeren én versterkt ook de ouders. Ze zorgen onder andere voor studieondersteuning aan huis bij maatschappelijk kwetsbare gezinnen. Dat kan bestaan uit laagdrempelige huiswerk­begeleiding, de ontwikkeling van studievaardigheden en taalstimulering. De betrokkenheid van de ouders bij de begeleiding is essentieel. Het zijn zij zelf die de vraag om extra ondersteuning stellen. Centraal staat hun interesse voor de schoolloopbaan van hun kinderen en de overdracht van de gebruikte methodes.

De Katrol, ’t Scharnier en Kompanjon zetten hiervoor studenten in. Op die manier krijgen toekomstige leerkrachten, orthopedagogen, toegepaste psychologen, sociaal verpleegkundigen en sociaal werkers de kans om tijdens hun opleiding de theorie nog meer in praktijk te brengen. De studenten worden steeds ondersteund en begeleid door een ankerfiguur, mentor of coach vanuit de organisaties. De medewerkers vormen de cruciale schakel tussen de gezinnen, studenten. hogescholen, scholen en Centra voor Leerlingenbegeleiding. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits kent voor het komende werkjaar 100.000 euro toe aan de drie organisaties. Samen zullen ze zo’n 500 gezinnen bereiken. De duur van de begeleiding is afhankelijk van project tot project, maar elk traject zet in op duurzame ondersteuning van het gezin en bestaat uit meerdere bezoeken en ondersteuningsmomenten.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Organisaties als De Katrol in Oostende, ’t Scharnier in Brugge/Blankenberge en Kompanjon in Gent zijn actief in steden en gemeenten en in wijken waar heel wat kwetsbare gezinnen leven. Een positieve schoolervaring en leercultuur introduceren binnen het gezin verhoogt de onderwijskansen van de jongeren én versterkt ook de ouders. Het maatschappelijk engagement van vele studenten geeft dit nog meer kracht. Zij doen verrijkende ervaringen op voor hun leven en verdere loopbaan.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.