Home > West-Vlaamse Lise Surmont broedt poëziebundel ‘Wij zijn zwanen’ uit

West-Vlaamse Lise Surmont broedt poëziebundel ‘Wij zijn zwanen’ uit

Geschreven op 25 mei 2024 om 10:27 door Mario De Wilde

Op zondag 2 juni presenteert de West-Vlaamse Lise Surmont als cultureel ambassadeur van Roeselare haar poëziebundel ‘Wij zijn zwanen’. In haar dagelijkse leven werkt Lise deels in de culturele sector, deels als astrologe en deels als seizoensarbeider in een bloementuin De Innengaard in Sint-Kruis en een biobedrijf. Uit al die delen van haar leven haalt ze inspiratie. Natuurbeleving is daarin zeker een gouden draad, samen met de ontmoetingen met mensen onderweg. In de loop van haar eerste 33 levensjaren ontstond een verzameling aan gedichten, tot Lise op het punt kwam dat ze alles in een boek wilde delen met anderen. Het resultaat is de poëziebundel ‘Wij zijn zwanen’ geworden.

We laten Lise graag alles zelf vertellen: “In 1991 werd ik in Brugge geboren. Vanaf de derde kleuterklas groeide ik op in Roeselare en de laatste jaren woon ik in Zedelgem. Mijn mama heeft mij altijd verteld dat ze een naam heeft gekozen die er goed uitziet op de cover van een boek, voor het geval dat… Dat mijn titel ‘Wij zijn zwanen’ geworden is, heeft te maken met steeds terugkerende momenten in mijn leven waar zwanen aanwezig waren, ze zijn mooie begeleiders op mijn weg en staan symbool voor schoonheid, trouw, gratie en puurheid. Als we met ogen van liefde kijken, zien we dat we allemaal zwanen zijn. Ik heb van jongs af aan graag geschreven, dagboeken bijgehouden en herinneringen willen bewaren door ze neer te schrijven. Poëzie is de literaire vorm die mij van nature het beste past: aandacht voor elk woord, voor de vorm en het ritme.”

Lise Surmont kreeg als Cultureel Ambassadeur (2022-2024) de steun van Stad Roeselare voor deze verwezenlijking: “Met een open kijk wil ik graag op een zachte manier verandering brengen via de verbinding van en met woorden. Schrijven is voor mij ook helder zien, met een nieuwsgierige blik kijken naar het eenvoudige en daar de poëzie in vinden. Een zintuiglijke wereld gaat open. Woorden roepen kleuren en texturen op, zo tastbaar dat ze zich als stillevens laten zien. Over scheiden, waaien en opnieuw geboren worden. Over liefde en het verlangen om nooit vergeten te worden. Samen met de zwanen cirkelen twee mensen om elkaar heen, terug naar de oorsprong.”

‘Wij zijn zwanen’ gaat over eenwording: over de eenheid van hemel en aarde, zomer en winter, het mannelijke en het vrouwelijke, zon en maan, water en vuur, het goddelijke en het menselijke, donker en licht, microkosmos en macrokosmos. De gedichten openbaren de vier fases van de alchemistische vereniging van tegengestelden. Ze laten zich lezen als een weg naar goud.

Lise: “Ik heb lang op mijn nest gebroed en nu kijk ik ernaar uit om de zwanen te laten uitvliegen, de gedichten te delen, over mijn schrijfproces te vertellen. Dat kan op een podium, maar evengoed in een gezellige huiskamer of in een vrouwencirkel.”

Het boek is in eigen beheer uitgebracht en gedrukt bij Die Keure in Brugge, met de ondersteuning van Thomas Bossuyt / Dial a View voor de vormgeving. Hij heeft de West-Vlaamse schrijfster altijd aangemoedigd in haar verlangen om te werken met kwaliteitsvolle materialen.  Lise: “Ik ben heel blij met het eindresultaat dat ook in de vorm een kunstwerkje is geworden om te koesteren. Het straalt tijdloosheid uit. Emma d’Hoore verzorgde de illustraties die de essentie visueel weergeven. Ze kon heel goed aanvoelen wat ik doorheen mijn gedichten wou brengen en wist daar met subtiele schoonheid de juiste beelden naast te plaatsen. Ook beeldend kunstenaar Geert Nys die een lopende expositie heeft in Muze’um L maakt met een artistieke ingreep deel uit van de poëziebundel. Ik nodig elke lezer uit om samen symbolen te onthullen, het onzichtbare te laten spreken, na het lezen de ogen te sluiten en heel diep te voelen. En voor wie mij kent: alle mogelijke overeenkomsten met bestaande personen, situaties of plaatsen berusten niet op toeval.”

Via deze link of via mail kan je Lise contacteren wanneer je iemand zoekt voor een poëzie-avond, vernissage of ander evenement; en wanneer je de juiste woorden zoekt kan zij je helpen om die te schrijven.

Foto Abigail Tulis

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.