West-Vlaamse lekkerkoeken van Grillet (Oostnieuwkerke) erkend als Vlaams streekproduct
De smakelijke West-Vlaamse lekkerkoeken van Biscuiterie Grillet uit Oostnieuwkerke werden zopas erkend als Vlaams traditioneel streekproduct. Drie keer per jaar komt de Beoordelingscommissie van VLAM streekproducten samen om de Vlaamse erkenningsaanvragen voor traditionele streekproducten te evalueren. Wie een erkenning bekomt, mag het Vlaams erkenningslabel Streekproduct.be gebruiken op zijn verpakking en in zijn communicatie. Zo is duidelijk voor de consument dat dit product aan alle erkenningscriteria voldoet en bijgevolg wel degelijk een traditioneel Vlaams streekproduct is. Voor de producent is deze erkenning een hart onder de riem. De tweede erkenningsronde van 2019 gaf groen licht aan de dossiers van vier producten en onder hen ook Biscuiterie Grillet uit Oostnieuwkerke
Ontbijtkoek
Eierkoeken, lekkerkoeken, semoele koeken, papkoeken. Het zijn allemaal namen voor een typisch West-Vlaamse (ontbijt)koek. In Midden- en Zuid-West-Vlaanderen is deze zoete, licht gerezen koek al decennialang een vervanger voor de prijzige boterkoeken of het koekenbrood. Ondertussen heeft de lekkerkoek, ook erkend als semoele koek, heel West-Vlaanderen veroverd en is hij zowel in supermarkten als bij bakkers te vinden. Het recept van Biscuiterie Grillet dateert van het einde van de 19de eeuw. Overgrootvader Karel-Lodewijk Grillet bracht het recept mee uit Zillebeke en specialiseerde zich in wat toen ‘eierkoeken’ werd genoemd. Deze naam mag nu enkel nog gebruikt worden voor koeken waarin eieren in het deeg verwerkt worden. Bedrijfsleider Peter De Jonghe “Het doet deugd voor een familiale KMO, “K” met een hoofdletter, om erkenning te krijgen voor zijn werk en producten. Na de erkenning eind 2009 als West-Vlaams streekproduct heeft de VLAM ons nu ook de erkenning gegeven.”
.