Home > West-Vlaamse handelaars opgelucht: 67% van jaaromzet van vorig jaar in zelfde periode

West-Vlaamse handelaars opgelucht: 67% van jaaromzet van vorig jaar in zelfde periode

Geschreven op 18 mei 2020 om 16:45 door Mario De Wilde

In opvolging van twee eerdere bevragingen met betrekking tot de verwachtingen voor de heropstart op 11 mei, informeerde UNIZO West-Vlaanderen opnieuw hoe de eerste verkoopweek na de versoepeling van de coronamaatregelen en bijkomende heropening van de winkels geweest is.

Enkele opvallende cijfers (*)

* Gemiddeld 67% omzet in vergelijking met een gelijkaardige week vorig jaar
* Voor 55% van de winkeliers was de behaalde omzet beter dan verwacht
* Ruim 1 op 4 verwacht de komende periode wel een lagere omzet
* Bijna 2 op 10 winkeliers geeft aan dat consumenten zich niet aan de opgelegde maatregelen houden
* Slechts 6 op 10 winkeliers tevreden over de ondersteuning van de lokale overheid bij heropening
(*) bevraging bij 66 winkeliers uit West-Vlaanderen, afgenomen op zaterdagavond 16/05/2020.

Deze week mocht de brede winkelsector terug openen. Van boetiek tot boekenwinkel, over bloemist. Na 8 weken verplichte sluiting was de goesting om de winkel op te starten bijzonder groot. Zelfstandige winkeliers hebben hun klanten gemist. En ook consumenten zijn blij, is te merken aan de verkoopcijfers van de eerste week. “Dat geeft alvast een goede moed voor de komende weken”, zegt Wouter Blomme, directeur UNIZO West-Vlaanderen. “Op de eerste dag van de heropstart vorige week maandag, klokten onze winkeliers af op een gemiddeld omzetcijfer van 50% in vergelijking met een normale maandag. Uit onze bevraging blijkt dat de omzet elke dag wat steeg. Gemiddeld werd een omzet van 67% gehaald, in vergelijking met een vergelijkbare periode vorig jaar. Consumenten die aanvankelijk wat terughoudend waren om te gaan shoppen, zagen dat dit bij de zelfstandige winkels op een veilige en rustige manier kon. Dat gaf vertrouwen om te komen winkelen”, zegt Wouter Blomme.

Sectorale verschillen

“Maar we zien grote sectorale verschillen”, tempert Wouter Blomme het enthousiasme. “We zien dat mensen nu omwille van het goede weer investeren in een fiets. Fietsenwinkels deden afgelopen week gouden zaken met omzetten die in sommige gevallen opmerkelijk hoger lager dan een gelijke periode vorig jaar. We moeten er wel van uit gaan dat dit een inhaalbeweging is van de afgelopen weken. Consumenten willen persoonlijk advies over zo’n aankoop en shoppen hiervoor niet online. Deze situatie zal zich de komende weken normaliseren. Anders is het gesteld met de winkels die afhankelijk zijn van events, zoals feestartikelen, of van toeristen, zoals souvenirwinkels. Zij draaien quasi geen omzetten en hebben eveneens geen perspectief op beterschap. Dat begint echt zwaar door te wegen.” Uit de bevraging bleek dat voor 55% van de ondervraagde handelaars de omzet van de eerste week alvast beter was dan verwacht. Ruim 1 op 4 verwacht echter lagere verkoopcijfers de komende weken. “Wie echt iets nodig had, kocht dat in de eerste week”, analyseert Wouter Blomme. “En volgens onze winkeliers blijft de grote massa nog steeds uit. Het wordt uitkijken of de heropstart van de diensten, zoals de kappers, meer volk op de been brengt. In combinatie met een verlengd weekend kan dat alvast positief zijn voor onze winkeliers.”

Hygiëne-maatregelen
Uit een eerdere bevraging van ondernemersorganisatie UNIZO West-Vlaanderen bleek dat zelfstandige winkeliers zeer goed voorbereid waren op de heropening. Hygiëne- en social distancing maatregelen werden nauwkeurig uitgerold en worden ook nauwgezet gevolgd. 1 op 5 van de bevraagde winkeliers geeft echter aan dat consumenten zich niet aan de opgelegde maatregelen houden.

Ondersteuning door lokale overheden
Gepeild naar de tevredenheid van de ondersteuning door lokale overheden concludeert UNIZO West-Vlaanderen dat ruim 6 op 10 winkeliers tevreden is over de genomen maatregelen. Dat gaat dan zowel over de steunmaatregelen, als over de maatregelen in kader van de heropstart. Maar 40% ontevreden winkeliers is té veel voor UNIZO West-Vlaanderen. “Er is nog werk aan de spreekwoordelijke winkel als het gaat over ondersteuning door de lokale overheden. Gebrekkige informatie en communicatie komt jammer genoeg vaak terug. Ook genomen maatregelen die disproportioneel zijn met de opkomst, zijn voor winkeliers een doorn in het oog. We blijven dus oproepen voor wederzijdse communicatie tussen lokale overheid en ondernemers. Enerzijds om draagvlak te creëren voor genomen maatregelen, anderzijds om bepaalde frustraties snel te capteren en weg te werken”, concludeert Wouter Blomme.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.