Home > West-Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer nog tot maandag

West-Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer nog tot maandag

Geschreven op 2 december 2023 om 10:46 door Mario De Wilde

Op initiatief van gouverneur Carl Decaluwé wordt de nationale BOB in onze provincie ingezet met het “West-Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer tussen vrijdag 1 december en maandag 4 december. Met “het West-Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer’ mikken we op 100 % nuchter rijden, OOK tijdens de feestdagen.”
Om de start van de winter BOB campagne te accentueren, organiseert de gouverneur traditioneel samen met de lokale en federale politie het “West- Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer”. Dit jaar loopt dit van vrijdag 1 december (17.00u) tot maandag 4 december (06.00u).
De controles gebeuren het ganse weekend zowel overdag als ’s nachts en zowel via grote als met kleinere, wendbare controledispositieven.

Om de ZERO VISION doelstellingen van verkeersdoden te halen, is handhaving nodig naast de preventie- en sensibiliseringscampagnes zoals de winter BOB en de VSV campagnes rond alcohol en drugs in het verkeer. Er wordt prioritair gewerkt op alcohol en drugs maar ook op snelheid, gsm gebruik, gordeldracht, enz. Ook de boorddocumenten en nummerplaat worden gecontroleerd: er wordt nagegaan of het voertuig ingeschreven, gekeurd en verzekerd is. Een stijging van het aantal niet verzekerde voertuigen op de weg is nefast bij een ongeval en niet-in het minst voor de partij zelf.

Via gezamenlijke en gelijktijdige controles op alcohol en drugs in het verkeer in onze provincie worden onze doelstellingen extra in de verf gezet.
Samen kunnen we deze doelstellingen halen. Een warme oproep aan alle bestuurders om nooit alcohol of drugs te gebruiken achter het stuur. De gevolgen kunnen desastreus zijn voor uzelf, uw familie maar ook een serieuze impact hebben voor de andere betrokken partij en hun familie en zelf de vaststellende hulpdiensten. We gaan voor 100% nuchter achter het stuur, ook tijdens de feestdagen.

In 2023 bleek uit voorlopige resultaten van de analyse van de dodelijke verkeersongevallen in West-Vlaanderen 2 ongevallengelinkt aan alcohol en 4 gelinkt aan drugs (cannabis, cocaïne, crack, flakka). Ook dit nieuw fenomeen net als lachgas beïnvloeden rijgedrag.
De speekseltesten worden sinds de nieuwe richtlijnen niet langer afgenomen bij symptomen maar altijd bij ongevallen met gewonden en doden, indien mogelijk natuurlijk. Een bloedproef kan een oplossing zijn bij zwaar gewonden of overleden personen. Op die manier verkleinen we het dark number. Er werden in 2023 tot op heden in 8 dossier van dodelijke verkeersongevallen bloedstalen genomen; waarvan 7 bij de vermoedelijke veroorzaker en 1 bij het vermoedelijke slachtoffer.

Gisteravond bracht de gouverneur een terrein bezoek bij de pz VLAS en pz RIHO om de politiediensten een hart onder de riem te steken. Ik wens uitdrukkelijk de lokale en federale politie te bedanken voor hun inzet en niet alleen dit weekend. De gouverneur wou tevens van de gelegenheid gebruik maken om de campagne, wederzijds respect onder de aandacht te brengen. De politiemensen zijn er dag en nacht, ook bij wateroverlast, hittegolven of vriestemperaturen, voor uw veiligheid in/ het algemeen en de verkeersveiligheid in het bijzonder. Wederzijds respect is de basis voor een warme en begripvolle maatschappij. Ook in het verkeer zien we te vaak individualistisch gedrag. Laten we dit samen counteren deze kerstperiode met een glimlach, voorrang en doorgang te verlenen aan andere weggebruikers en begrip op te brengen voor elkaars rijgedrag.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.