Home > Wervik lanceert deze week de ‘Gezond Tussendoor’-box met veel fruit in

Wervik lanceert deze week de ‘Gezond Tussendoor’-box met veel fruit in

Geschreven op 6 juni 2024 om 08:42 door Mario De Wilde

Wervik wil een positieve bewustmaking rond gezonde voeding creëren. Van 3 tot 9 juni is er de Week van de Gezonde Voeding, de ideale week dus om de ‘Gezond Tussendoor’ box te lanceren. Die box zullen ze vanuit het lokaal bestuur Wervik aan de scholen op het grondgebied aanbieden. Met deze box wil Wervik een positieve invloed creëren op de gezondheid en welzijn van de kinderen in onze stad. De box wordt verspreid onder de kleuter- en lagere scholen en sluit aan bij het succesvolle ‘Fruit op school’-project.

Elke woensdag kunnen de kinderen genieten van een gezond en lekker stuk fruit! Dit project wordt warm onthaald door de scholen. Overgebleven fruit wordt bewaard in de ‘Gezond Tussendoor’ box, zodat kinderen ook op andere dagen kunnen genieten van een gezond tussendoortje. Samen met onze partner FoodAct 13 leveren we wekelijks een verse en gevarieerde lading fruit aan de scholen.
Het principe van de box is simpel: kinderen die geen fruit bij zich hebben, kunnen een stuk uit de box pakken. Ook kinderen die nieuw fruit willen proberen, kunnen hiervan genieten. Om voedselverspilling tegen te gaan, kan overgebleven fruit worden verwerkt tot fruitsalades of verdeeld worden onder de (kwetsbare) leerlingen. We rekenen op de scholen om dit in goede banen te leiden. Als kinderen fruit meenemen naar huis, kan dit een positief signaal naar de ouders sturen. Zo werken we samen aan een gezondere levensstijl voor de hele schoolgemeenschap.

Aan dit lanceringsmoment koppelen we ook een leuke wedstrijd. Kinderen van de kleuterscholen die zich vooraf aanmelden om aan de actie mee te doen, krijgen deze week fruit aangeleverd om samen fruitbrochettes te maken. Voor lagere schoolkinderen is er een wedstrijd waarbij ze het mooiste fruitfiguur kunnen maken. De enige voorwaarde is dat de creaties eetbaar moeten blijven, zodat er geen voedselverspilling gebeurt. Via foto’s zal rekening gehouden worden met originaliteit, creativiteit, presentatie en inhoud van het werk. Nadien wordt de winnaar bepaald. De winnende klas ontvangt een leuke, gezonde prijs! Maar vergeet de Olympische gedachte niet: deelnemen is belangrijker dan winnen!
Lien Deblaere, schepen van Welzijn, licht toe: “Met 26 deelnemende klassen, goed voor 531 kinderen, is dit een mooi resultaat. Het doel van dit project is om stil te staan bij gezonde voeding. We geloven dat dit project een positieve impact zal hebben op de schoolgaande kinderen. We hopen hiermee ook bij te dragen tot het grotere geheel van gezonde voeding tussendoor. Alle kinderen zullen mee genieten van dit project en wie het thuis wat minder heeft, zal op deze manier ook de kans krijgen om regelmatig van een gezond tussendoortje te genieten samen met zijn klasgenoten.”

“Brooddozen zijn vaak niet zo gezond gevuld, soms uit gemak, maar soms ook omdat het thuis wat minder goed gaat. Om dit deels aan te pakken werd het reglement van onze schoolcheques herzien. Het bedrag wordt procentueel bepaald volgens het bedrag van de maximumfactuur. Voor de afdeling kleuter en lager wordt een verdubbeling toegekend. In principe was het bedrag van de schoolcheques vroeger niet bedoeld om de factuur warme maaltijden te bekostigen, maar wel voor de andere schoolkosten. Met het nieuwe reglement zal wel een deel van de warme maaltijdenfactuur betaald kunnen worden. Ouders kunnen met deze werkwijze de mogelijkheden bekijken en ervoor kiezen om dagelijks of minstens een paar keer per week toch een warme maaltijd te bestellen voor de kinderen. Schoolcheques kunnen enkel aangewend worden om schoolfacturen te betalen en komen dus steeds ten goede aan de kinderen voor wie ze uitgereikt worden. Vorig jaar kregen 58 gezinnen, in totaal 143 kinderen, schoolcheques toegewezen. Voor meer informatie over schoolcheques kunnen ouders terecht bij onze brugfiguren of de scholen”, licht schepen van Welzijn Lien Deblaere toe.
Foto: stad Wervik

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.