Home > Werkzaamheden aan de Korte Sint-Annastraat in Brugge bijna afgerond. Op 9 augustus weer open

Werkzaamheden aan de Korte Sint-Annastraat in Brugge bijna afgerond. Op 9 augustus weer open

Geschreven op 16 juli 2022 om 10:59 door Mario De Wilde

De werkzaamheden aan de Korte Sint-Annastraat in Brugge zitten in de afrondingsfase. Momenteel krijgen de laatste kasseien er een plaats, waarna ze gevoegvuld kunnen worden. Tot slot dient een uithardingsperiode zich aan, zodat chemische reacties het mogelijk maken dat de kasseien vast komen te zitten. De rijweg van de Korte Sint-Annastraat zal voor alle verkeer opnieuw worden opengesteld op dinsdag 9 augustus. Onvoorziene omstandigheden en het samenvallen met het bouwverlof zorgden voor wat vertraging.

“Deze werkzaamheden kaderen binnen een breder project van drie straten in het Sint-Annakwartier. Ook de Joost de Damhouderstraat en het Sint-Annaplein komen nog aan de beurt. Door de slechte staat van wegdek en de riolering drong een heraanleg van de omgeving zich op. We investeren dus niet enkel in de toeristische trekpleisters, maar ook in onze verborgen pareltjes”, stelt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Korte Sint-Annastraat (bekend toeristisch straatje)
De werken aan de Korte Sint-Annastraat (fase 1) zijn bijna afgerond. Vandaag worden de laatste blauwe steentjes, Scoria Bricks, gelegd en maandag opgevolgd. Hierna volgt een uithardingsperiode van 10 dagen. In deze periode is geen gemotoriseerd verkeer toegelaten. De rijweg van de Korte Sint-Annastraat zal op dinsdag 9 augustus opnieuw worden opengesteld voor alle verkeer. Dit is iets later dan voorzien omdat het einde van de uithardingstermijn samenvalt met de verlofperiode van de aannemer. Nadien zullen nog enkele kleine werken uitgevoerd worden, zoals o.a. afwerking kantstrips, plaatselijk cementeren gevels en het opvullen geveltuinen met teelaarde.

Joris de Damhouderstraat
Ook in de Joost de Damhouderstraat zijn de rioleringswerken reeds uitgevoerd. Ook werden alle huisaansluitingen vernieuwd en overgekoppeld. De aannemer startte deze week ook met de vernieuwing van de rijweg. De rijweg zal tussen maandag 18 juli en 8 augustus afgesloten blijven voor gemotoriseerd verkeer, maar de voetpaden blijven wél toegankelijk voor voetgangers en fietser. Vanaf 9 augustus, na het bouwverlof, hervatten alle resterende bestratingswerken. Het einde hiervan, incl. uithardingstermijn, is voorzien in de week van 19 september.

Sint-Annaplein
Fase 3 is het gedeelte van het Sint-Annaplein vanaf de Jeruzalemstraat / huisnr. 15 tem 29 incl. het kruispunt met Joost de Damhouderstraat. Andere delen van het Sint-Annaplein komen in een later stadium aan bod. Op vrijdag 12 en maandag 16 augustus 2022 worden de kasseien van de rijweg opgebroken, dit ter voorbereiding van het archeologisch onderzoek.

Vanaf dinsdag 17 augustus 2022 start het archeologisch onderzoek door RAAP, er zijn 15 werkdagen voorzien. Deze werken zullen langer of korter duren naargelang de vondsten die aangetroffen worden tijdens het onderzoek. Volgens de huidige timing zal aannemer Steenhaut de rioleringswerken kunnen aanvatten op 2 september. Eind oktober voorziet de aannemer de werkzaamheden er afgerond te hebben.

Fasering
Om de hinder zoveel mogelijk te beperken verlopen de werkzaamheden dus in fasen. De eerste twee fasen werden, zoals gesteld, door de aannemer reeds aangevat.

• Fase 1: Heraanleg Korte Sint-Annastraat: open 9 augustus
• Fase 2: Heraanleg Joost de Damhouderstraat: open in de week van 19 september
• Fase 3: Heraanleg Sint-Annaplein: open eind oktober

Mobiliteit
Om een betere verkeersveiligheid te creëren wordt het Sint-Annaplein van éénrichtingsverkeer voorzien. Hierdoor fungeert het plein als één grote rotonde, met de kerk als middelpunt. Voor fietsers blijven beide rijrichtingen toegelaten. Zo blijft de Korte Sint-Annastraat verkeersluw.

“De werkzaamheden liepen helaas vertraging op, maar zijn nu toch lopende. Ik hoop dat vele buurtbewoners een aanvraag indienen voor een geveltuin. Naast de bestaande vegetatie fleuren we op die manier de straten nog meer op en geven we ze de uitstraling die ze verdienen. De straten zijn niet breed maar een gevelplant kan steeds als je 1 meter vrije doorgang hebt op het voetpad net als een pot op de stoep. Zo kunnen we van Sint-Anna ook een groen en leefbaar kwartier maken”, rond schepen Mercedes Van Volcem af.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.