Home > Wereldkampioenschap Cadetklasse Zeilen komt deze zomer naar Nieuwpoort

Wereldkampioenschap Cadetklasse Zeilen komt deze zomer naar Nieuwpoort

Geschreven op 13 februari 2023 om 05:56 door Mario De Wilde

Van 20 tot 28 juli ontvangen de Belgische Cadetclasse, de watersportkring van de luchtmacht en de stad Nieuwpoort de beste jeugdzeilers van alle continenten in een van de meest iconische eenheisdklassebootjes van de wereld: de cadet Tweezitter. Omdat de Cadet zeilboot in meer dan 20 landen over de hele wereld actief is als de instapboot waarin toekomstige zeilkampioenen worden gevormd is het een hele eer voor ons land om dit WK te kunnen organiseren. De reputatie van Nieuwpoort als zeiloord gaat hieraan natuurlijk vooraf. Voor heel wat zeilers tussen 7 en 17 jaar, maar ook hun coaches en talentscouts, is de Noordzee een uitgelezen wedstrijdwater.

Bovendien hebben zowel de werking als de infrastructuur van de Watersportkring van de Luchtmacht (WSKLuM) als de omkadering van Nieuwpoort de doorslag gegeven om dit prestigieuze zeilkampioenschap hier te houden. De Belgische Cadetklasse is bovendien een van de actiefste eenheidsklasse in ons land. De interactie met andere landenteams verhoogt de prikkel om op deze Noordzee, met haar uitgesproken weer-, golfslag en windkarakter om de wereldtitel te komen zeilen.
Vijf dagen internationaal spektakel
De organisatie verwacht een 100 tal boten. Naast sterke delegaties van telkens 7 boten per land, hopen we ook enkele teams uit Oekraïne te verwelkomen. België mag als organiserend land 10 boten afvaardigen. De selectiewedstrijden om in het nationaal team te kunnen opkomen starten in april. Ondertussen traint een wintervaste groep van Cadetzeilers op binnenwater in o.m. Antwerpen, in Oostende en in Zeeland. De voorbereidingsfase voor de Belgische Cadetzeilers transfereert naar WK-modus na de laatste selectierace: de populaire Nieuwpoortweek (1 t/m 5 juli 23) waar de winnaar de titel van Belgisch kampioen kan binnenhalen.
De clash van beloftevolle zeilers
Nathalie Gunst, de voorzitter van de Belgian National Cadet Class Association, vindt dat de Belgen grote kans maken om op het podium van het Wereldkampioenschap te eindigen. “Onze organisatie kan steunen op de ouders, maar ook de coaches en trainers die al heel lang de zeiltalenten van deze jongens en meisjes opvijzelen,” zegt Nathalie Gunst die zelf aardig wat zeilwedstrijden onder de kiel heeft. “De Cadet mag dan al een jeugdboot zijn, vergeet niet dat toppers zoals Graaf Jacques Rogge hierin zijn eerste medailles bij elkaar zeilde. De lijst van Olympische zeilers die in de Cadet opstartten is heel lang. Nieuwpoort heeft bovendien al vele jaren een uitstekende reputatie voor wedstrijdzeilers in deze soort van open sportboten.”.
De inschrijvingen voor International Cadet Class 2023 World Championship zijn geopend. https://manage2sail.com/…/0aa83801-0929-468c-adc9…
Foto: wsklum Nieuwpoort

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.