Home > Wereld Diabetes Dag werd gisteren voor het eerst een echte beleefdag in Brugge

Wereld Diabetes Dag werd gisteren voor het eerst een echte beleefdag in Brugge

Geschreven op 14 november 2022 om 08:28 door Mario De Wilde

Gisteren ondertekenden het lokaal gezondheids­overleg Brugge-Oostende en de eerstelijnszone Brugge samen met de stuurgroep en schepenen Pieter Marechal (Welzijn en gezondheid) en Pablo Annys (Sociale zaken + Flankerend onderwijsbeleid) de engagementsverklaring. Schepen Demon (sport) was dan ook aanwezig om de eerste Diabetes Beleefdag te ondersteunen. Twee primeurs dus die aandacht vroegen voor een ziekte die ook in Brugge vaak voorkomt.

Voor de lokale invulling van de Wereld Diabetes Dag werkte het vrijwilligersteam van de lokale afdeling van de Diabetes Liga Brugge voor het eerst samen met KTA Brugge. Het resultaat was een ruim en afwisselend programma , zegt Ruben Ost, topsportschoolcoördinator KTA Brugge: ‘Er werd er niet alleen gewandeld: gezonde beweging in het algemeen staat centraal, aangevuld met een focus op gezonde voeding en een gezonde levensstijl. De leerkrachten en leerlingen van verschillende afdelingen werkten uiteraard enthousiast mee.’

Geert Van Vlaenderen, voorzitter Diabetes Liga Afdeling Brugge: ‘De Brugse Diabetes Liga was pionier in de organisatie van een wandeldag. De wandelactiviteit blijft nog steeds het belangrijkste, maar door voor deze 16de editie samen te werken met KTA Brugge ontstonden er extra kansen.’ Zo kon het publiek gisteren heel de dag kiezen voor een kinderfotozoektocht, koers op rollen, initiaties muurklimmen of dansen…Voorts waren er infostanden, een tombola, een springkasteel, gezonde snacks en kindergrime. Topspin Beernem, partner van de Diabetes Liga, gaf ook doorlopend initiaties tafeltennis.

Het lokaal gezondheidsoverleg Brugge-Oostende en de eerstelijnszone Brugge ondertekenden samen met de stuurgroep en de bevoegde schepenen (Pieter Marechal​ en Pablo Annys) op de eerste beleefdag een belangrijke engagementsverklaring. Met de ondertekening geven ze het startschot voor het Halt2Diabetes-project dat een betere screening van Diabetes zal mogelijk maken. Cijfers om bij stil te staan: momenteel hebben naar schatting 12.000 Bruggelingen diabetes, maar 1/3 daarvan is zich daar niet van bewust. In meer dan 90% van de gevallen gaat het om type 2 diabetes. Diabetes verhoogt ook het risico op hartinfarct, trombose, nier- en oogproblemen. Zeker als de ziekte (te) laat ontdekt wordt. Er vroeg bij zijn en een correcte behandeling krijgen, kan problemen op langere termijn voorkomen. Hoewel leeftijd en familiale belasting in belangrijke mate bijdragen tot het risico op type 2 diabetes, is de aandoening voor 50-60% te voorkomen door een gezonde leefstijl. Het HALT2Diabetes-project (met steun van de Vlaamse overheid) is erop gericht om, via een 3stapsmethode, personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten op te sporen en te begeleiden naar een gezonde leefstijl. Halt2diabetes biedt daartoe een publieke screeningstool en gratis groepssessies omtrent gezonde voeding voor hoogrisicopersonen. Ook rookstop en meer bewegen behoren tot de aandachtspunten.

1 reactie

Verscheure
Geschreven op 2022-11-14 15:44:41
Een top event met een mooi doel.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.